Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Jag gillade inte konceptet

I det andra nyhetssvepet för kvällen redovisar vi vad Ole Gunnar Solskjaer sade när han mötte pressen tidigare idag. Föga förvånande handlade det dock direkt om fiaskot med ”Superligan”, och Solskjaer höll inte igen med vad han tyckte och tänkte om den. Han fick dock även prata lite om matchen mot Leeds.

Utöver presskonferensen har vi också ytterligare ett par nyheter, gällande rykten kring Raphaël Varane, skadeuppdatering på tre av damspelarna samt att en ungdomsspelare ser ut att lämna.

Solskjaers presskonferens

Vilken fråga som skulle komma först på dagens presskonferens var tämligen givet. Ole Gunnar Solskjaer hade ännu inte uttalat sig om ”Superligan”, eller haft någon presskonferens tidigare i veckan då han kunde få frågor om det. Därför fick han så klart svara på vad han tyckte om det idag, och han höll inte igen utan svaret klockade in på över tre minuter, varpå Uniteds presschef sedan sade att det är dags att prata om matchen istället.

Vad han tyckte om ”Superligan” och allt som hänt i veckan punktar vi upp. Allt detta sade han i en lång utläggning.

 • Först av allt var han glad att fansen sagt sin åsikt om frågan, och att ”vi” (klubbarna får vi anta) lyssnat på dem.
 • Han tycker att på ett konstigt sätt har fiaskot med ”Superligan” nästan fört fotbollspyramiden mer samman, vilket är viktigt.
 • Han är själv en supporter, och den dagen kommer komma då han själv kommer se United som supporter igen, och då vill han se ett Unitedlag med risk att misslyckas.
 • Jag gillade inte konceptet” sade han faktiskt sedan uttryckligen om Superligan, på grund av att det måste vara på sportsliga meriter. Han vill förtjäna rätten att spela i Europa, inte bli given den.
 • Han beskrev sedan att United varit pionjärer i Europa redan från Busby Babes, och att han vill vara en del av en lyckad Europakampanj igen. Han tog upp sin bästa kväll, och hur hårt de jobbade för att vinna Champions League 1999, men för att få den känslan måste man kunna misslyckas, man kan inte bli given det för att man har ett visst namn. Man måste förtjäna rätten att vara där och för att sedan få bästa möjliga prestation anser han att man måste gå ur sin komfortzon och vara lite rädd för att misslyckas, vilket eggar på litegran. Det saknades i förslaget.
 • Han gick sedan vidare i sin utläggning att han är glad att alla klubbar erkänt sina misstag, att ligan var en dålig idé. Vi antar att han menar alla engelska klubbar, då vissa klubbledare i andra länder fortsätter banka huvudet i väggen kring förslaget.
 • Han nämnde även sättet förslaget kom ut på i en negativ ton, att det just när det pratades om att få in fans på arenorna igen så kom detta.
 • Förberedelserna inför matchen i helgen har varit lite annorlunda, men han säger också att det är en del av att tillhöra fotbollen och tillhöra Manchester United.
 • Han nämnde slutligen också hur hans lag gick till förra höstens Champions League, om att det är så man förtjänar sin plats i Europa. Det fanns rädsla att missa Champions League, då laget låg långt efter, men man tog sig samman och knep en tredjeplats, och spelarna var excellenta. Den här säsongen ligger man tvåa och slåss om pokaler, och han tror att laget är bättre för att det finns en risk att misslyckas, vilket man som tävlingsmänniska sporras av. Man kan inte ges en plats.

Om det verkar lite rörigt är det för att det var rörigt. Solskjaer har en förmåga att påbörja en mening, och sedan snabbt byta när en annan tanke dyker in i huvudet på honom. Därför har vi försökt återge hans andemening istället för rena citat.

Det viktiga av vad han sade på resten av presskonferensen kommer här, vilket är lite inför matchen men också om Ed Woodward och så ger han en kort beskrivning av vad som hände på Carrington under torsdagen.

 • Leeds borta är spännande match för United.
 • I dagsläget är det ännu viktigare att rivaliteten som finns mellan klubbarna är en hälsosam rivalitet.
 • Höstmötet (som slutade 6-2) var inte en 6-2-match enligt Solskjaer. Skillnaden lagen emellan var inte fyra mål. United var oerhört effektiva, samtidigt som David de Gea gjorde ett par nyckelräddningar vid viktiga tillfällen.
 • Han fick sedan en tuff fråga kring ”Superligan” och Joel Glazer, och om han verkligen kan sägas bry sig om klubben. Föga förvånande var Solskjaer tvungen att ge ett diplomatiskt svar (Glazerfamiljen äger trots att klubben och är på så sätt de som betalar hans lön) om att han sagt vad han ville säga om ”Superligan”, och han upprepade att han är glad att alla ägare kommit överens om att det som hände var ett misstag. Han uttryckte också att han har en bra arbetsrelation med klubben och ägarna. Bakom stängda dörrar pratar de så klart, han säger att de lyssnar på hans åsikt och att de jobbar för att utveckla United.
 • På en fråga om fans förtjänar en större röst inom fotbollen svarade han positivt. ”Fotboll är inget utan fans, så vi måste lyssna på dem. Jag är glad att fansens, såväl som tränarnas och spelarnas, röster blev hörda.”
 • Gällande att Ed Woodward skall sluta var Solskjaer även där diplomatisk, med att han haft en bra arbetsrelation med Woodward och att klubben måste gå vidare utan honom. För egen del sade Solskjaer att han kommer jobba i United så länge klubben vill det, och att han hoppas på att avsluta säsong framgångsrikt, något Woodward är en del av.
 • Gällande vad rivaliteten mellan United och Leeds betyder för honom sa Solskjaer att den betyder mycket för honom. Han pratade om att det finns en gammal historik lagen emellan, men också att Leeds utmanade rejält under ett par år när han själv var aktiv och att det var matcher han såg fram emot. Han säger att han ser nåt liknande med dagens Leeds, att de kommer utmana United som måste vara redo såväl fysiskt som mentalt.
 • På fråga om ilska kommer visas från Leedsfans på söndag svarade Solskjaer att alla förstår att spelare och fans inte varit en del av det som hände, utan att fansen snarare gått ihop och enats i en åsikt, så han tror inte att det kommer vara värre i helgen.
 • Den avslutande frågan handlade om fansen som protesterade på Carrington, och han sa att han tyckte att det enda rätta var att gå och ha en diskussion med dem. Han tryckte på att det var en trevlig och fredlig diskussion, och att det är viktigt att respektera varandra. Han sa ett par saker vad han tror att laget kommer göra i framtiden, innan han avbröt sig och sa att han inte behöver diskutera exakt vad som sades, utan att det var tio bra minuter som han var glad över och de avslutade med den coronasäkra handskakning: en fist bump.

Se presskonferensen i sin helhet här.

Russo och Galton tillgängliga, Ladd missar resten

Inför damernas match mot Tottenham på söndag har vi fått två positiva besked, men också ett negativt.

De positiva rör Alessia Russo och Leah Galton, som båda två skall vara tillgängliga för spel. Detta bekräftar Casey Stoney i en intervju inför matchen.

Dessvärre skall Hayley Ladd ha ådragit sig en rejäl hamstringskada dagen för matchen mot Brighton, vilket gör att hon missar resten av säsongen. Hon skall enligt Casey Stoney inte ha varit tilltänkt för OS-spel, så det skall inte finnas ett mål att bli frisk till det.

Iestyn Hughes till Leicester?

Från The Athletic hämtar vi nyheten att Iestyn Hughes, högerback i Uniteds U18-lag som under säsongen också fått en match i U23-laget, kommer skriva på ett treårskontrakt med Leicester, vilka skall ha vunnit kampen om hans signatur i kamp mot andra klubbar.

Huruvida United hade velat behålla honom vet vi i nuläget inte. Något som talar för att United borde ha velat förlänga är den förhållandevis ringa mängd spelare som finns i de äldsta ungdomslagen för tillfället, men nu verkar det alltså som att Hughes istället går till Leicester.

Vi återkommer givetvis när något mer händer i frågan.

Varane ”letar efter en väg ut”

Från Sport Witness, som hänvisar vidare till spanska AS, kommer nya rykten om Raphaël Varane och en flytt till Manchester United.

Fransmannen skall vara en spelare som Zinedine Zidane funderar på att sälja för att få råd till andra värvningar i sommar. Man kan ju undra hur Real Madrid kan ha råd att värva någonting alls, med tanke på vad deras Florentino Perez säger om deras ekonomi. Men det kanske vi inte skall fördjupa oss i…

Istället konstaterar vi att Sport Witness vidare skriver att Varane skall vara villig att stanna länge i Madrid, om han erbjuds ett bättre avtal än det som går ut nästa sommar. Om han inte får det sägs han leta efter en väg ut från Madrid, med United och PSG som de just nu två troligaste alternativen.