Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Leeds United – Manchester United

Manchester United v Leeds United - Premier League

Klockan 15.00 på söndagen är det dags. Då är det återigen rivalmöte mellan Manchester United och Leeds United, den här gången på Elland Road. Här går vi igenom det som behöver vetas inför matchen.

Manchester United

Senast Manchester United spelade match var i söndags, men det känns som betydligt längre sedan. Bara timmar efter den segern mot Burnley kom förslaget om en ”Superliga”, ett förslag som mindre än 48 timmar senare föll och där effekten blev att Ed Woodward meddelade sin avgång samt att det nu under lördagen pågår stora protester mot familjen Glazer vid Old Trafford. En händelserik vecka med andra ord.

Men nog om den nu, nu skall vi fokusera på morgondagens match, rivalmötet mot Leeds.

Manchester United v Leeds United - Premier League

Höstmötet blev ju en tämligen trevlig historia för United, då Scott McTominay hade gett United 2-0 efter mindre än tre minuter, och slutresultet landade på 6-2. Men som Ole Gunnar Solskjaer sade på gårdagens presskonferens så var det egentligen inte en match där det skiljde fyra mål mellan lagen. United var supereffektiva på ett sätt man sällan är, och David de Gea stod för ett par vassa räddningar i lägen när Leeds kunde tagit sig in i matchen.

Formen United har nu kan inte klagas på. Efter landslagsuppehållet har United fem segrar på fem matcher, varav tre spelats i ligan och mer eller mindre har gjort att det är klart med Champions League-spel till hösten. Ja faktum är väl att med sju poäng ner till Leicester på tredjeplatsen så bör man kunna säga att United säkrat andraplatsen, samtidigt som det ju också är för långt upp till förstaplatsen. Ett annat faktum, apropå Uniteds form, är att förlusten mot Leicester i FA-cupen före landslagsuppehållet är Uniteds hittills enda förlust sedan floppen mot Sheffield United i slutet av januari. De övriga 18 matcherna har slutat med 12 segrar och sex oavgjorda – ett oerhört fint facit måste ändå sägas.

När jag sitter och funderar på hur Ole Gunnar Solskjaer kommer formera United imorgon så slår mig en sak, nämligen att truppen på en del positioner numera faktiskt har ett antal alternativ. Ett antal bra alternativ alltså, där det faktiskt inte är självklart vilka som bör spela, för att konkurrensen faktiskt är ganska stor. Det är framförallt offensivt jag tänker, och nej det är inte på alla positioner (och även på en del positioner där det nu är konkurrens bör United i sommar förstärka för att få in ännu högre kvalitet), men att faktiskt kunna känna att United har ett par olika bra alternativ är en relativt nyåtervunnen känsla. Under många år har det snarare varit en känsla av att spelare man inte är supersugen på att ha i sitt lag har varit mer eller mindre givna, och att inte känna så är oerhört välkommet.

Så hur väljer Solskjaer att formera laget då? Alla som inte är långstidsskadade bör må tämligen bra efter en veckas vila, men samtidigt så går United in i en tuff fas nu de kommande veckorna med dubbla Roma-möten och ligamatcher mot Liverpool, Aston Villa och Leicester. Samtidigt så tror jag inte att Solskjaer tänker något på det nu, matchen imorgon är för viktig för att roteras bort.

Därför bör det bli Dean Henderson i mål, den vanliga fyrbackslinjen och McFred som innermittfältspar för att sätta den stabila grunden. Något som vi också vet kommer hända är att Bruno Fernandes kommer spela tia. Rimligen bör också Paul Pogba och Marcus Rashford vara givna i elvan, men eftersom jag tror att McFred får spela innermittfältspar så vi Pogba till vänster och Rashford till höger, och så kände jag mig ganska säker på att det här var en match som Edinson Cavani skulle få starta, så jag hade honom längst fram.

Men så finns det ju en kille vid namn Mason Greenwood, som blev matchvinnare med sina två mål förra veckan, och som gjort fem mål och en assist på sina senaste sex matcher. Man kan ju här se det rimliga i att ge Rashford en match vila, med tanke på att han haft diverse problem under en längre tid, men vår käre norrman verkar inte speciellt pepp på att vila världens bästa människa, och då får jag nog landa i att det trots allt blir Cavani på bänken och Greenwood från start. Kanske längst fram, kanske får Rashford ta strikerpositionen, eller så kommer de skifta en hel del under match. Spännande känns det oavsett.

Möjlig startelva:

Leeds United

Om jag nu pratat upp United får vi väl göra detsamma om Leeds. Nykomlingen som i skrivande stund ligger tia, på samma poäng som Arsenal och som vid oavgjort eller seger imorgon tar klivet förbi det tilltänkta ”Superliga”-laget. En plats i Europa till nästa säsong kommer nog bli för svårt att nå, dit är det lite för många poäng, men de kommer med råge klara sig kvar i ligan och det är ju en nykomlings första prioritet.

Vi vet att Leeds under Marcelo Bielsa är ett lag som är oerhört tuffa att möta. De har haft sina genom klappningar, mot oss främst men också tremålsförluster mot Leicester, West Ham och Tottenham, och deras cupmatcher har under säsongen varit mer eller mindre katastrofala. Först rök de i sin första match i Ligacupen, mot League One-laget Hull, efter straffar. Sen kom FA-cupen, då de i tre rundan (alltså Leeds första match i turneringen) lottades mot League Two-laget Crawley Town, bara för att förlora med 3-0 och åka ur med dunder och brak.

Den senaste tiden har de dock visat upp sin finaste form för säsongen. De hade fyra raka förluster från mitten av februari till mitten av mars, innan det vände och de nu istället har fem raka matcher utan förlust, dessutom under en period då man kunde räknat med betydligt fler förluster. Sviten började med att de klarade 0-0 hemma mot Chelsea, vilket följdes upp av Sveriges VM 1990-facit fast tvärtom (alltså tre raka 2-1-segrar) innan man förra helgen bara fick 1-1 hemma mot Liverpool. Och nu väntar alltså United igen, ett lag man både har en historisk rivalitet med, samt säkerligen ett enormt revanschsug. Så enkla motståndare, det lär de inte vara imorgon.

Den senaste matchen använde Marcelo Bielsea sig av elvan nedan, och i matchen före den var det bara nummer 21 Pascal Struijk i mittförsvaret som inte startade. Han kom dock in när Liam Cooper blev utvisad i den matchen, och eftersom Cooper fortfarande är avstängd får vi se det som troligt att han startar igen.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Leeds har mötts i 107 tävlingsmatcher genom historien. United har vunnit 47 av dessa, 35 har slutat oavgjort och 27 har Leeds vunnit, med sammanlagt 36 plusmål för United.

Senaste gången United mötte Leeds borta i ligan var den 18 oktober 2003. Då med Roy Keane som kapten och enda målskytt. I övrigt hittade vi bland annat bröderna Neville, Quinton Fortune Darren Fletcher och en ung herre vid namn Cristiano Ronaldo i Uniteds elva. För Leeds, ja där spelade faktiskt en då blott 17 år gammal James Milner från start.

Visste ni att…

  • United har 23 raka bortamatcher utan förlust i ligan
  • Mason Greenwood imorgon kan bli förste tonåring att göra mål fyra Premier League-matcher i rad sedan Francis Jeffers gjorde det år 2000.

Matchinformation

Leeds United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 33
Tid: Söndagen den 25 april 2021, 15.00
Plats: Elland Road, Leeds
Domare: Craig Pawson
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Jones (knä, inget datum)
  • Martial (knä, ev. maj)
Tveksamma:

  • Rashford (fot)
FORM
F21/3LeicesterBFA1-3
V4/4BrightonHPL2-1
V8/4GranadaBEL2-0
V11/4TottenhamBPL3-1
V15/4GranadaHEL2-0
V18/4BurnleyHPL3-1

Leeds United

Skador och avstängningar:

  • Cooper (avstängd, andra matchen av tre)
  • Forshaw (muskel, inget datum)
  • Rodrigo (oklart, maj)
Tveksamma:

  • Raphinha (lår, liten chans)
FORM
F8/3West HamBPL0-2
O13/3ChelseaHPL0-0
V19/3FulhamBPL2-1
V3/4Sheffield UHPL2-1
V10/4Man CityBPL2-1
O19/4LiverpoolHPL1-1

United mot Leeds

Totalt:11048-35-27158-113
Borta:5222-15-1571-65
Premier League:2514-7-441-19
SENASTE MÖTENA
O2004-02-21HPL1-1
F2010-01-03HFA0-1
V2011-09-20BLC3-0
V2020-12-20HPL6-2
SENASTE BORTAMATCHER
F2002-09-14BPL0-1
V2003-10-18BPL1-0
V2003-10-28BLC3-2
V2011-09-20BLC3-0