Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt: Marc Skinner ny huvudtränare för Manchester Uniteds damlag

Manchester Uniteds damlag har äntligen fått en ny huvudtränare. Idag blev det slutligen officiellt att Marc Skinner, senast i Orlando Pride och tidigare i Birmingham City, tar över rollen som Casey Stoney lämnade vakant i våras.

Skinner, som är 38 år gammal, har signerat ett tvåårskontrakt med option på ytterligare en säsong.

När Orlando Pride nyligen meddelade att Skinner hade lämnat sitt uppdrag där meddelade den amerikanska klubben också att hans assisterande tränare Carl Green lämnar. Green följde med Skinner från Birmingham till Orlando. Huruvida Green nu också följer med till Manchester United har vi emellertid inte fått något besked om, varken officiellt eller i ryktesväg.

Martin Ho var assisterande tränare till Casey Stoney säsongen 2020/21 och uppges vara ett aktat namn inom damfotbollen. Han är fortfarande kontrakterad av United och har ansvarat för försäsongsträningen i väntan på en ny huvudtränare.

Marc Skinner säger:

Jag är jätteglad och stolt att bli den nya huvudtränaren för Manchester United. Jag ser fram emot att arbeta nära staben och den här talangfulla gruppen av spelare. Vårt fokus är att bygga vidare på allting som de redan har uppnått i damfotbollen. Det är en spännande möjlighet att leda laget i vad som kommer att bli ännu en konkurrenskraftig WSL-säsong.

Jag vill att vi ska uppnå framgång tillsammans och vårt mål är att ge fansen ett lag de fortsatt kan vara stolta över.

Ed Woodward (vice verkställande VD) säger:

Marc är en tränare med en bevisad historia i WSL och vi är jätteglada att han har signerat för klubben och återvänder till ligan efter hans tid i USA. Vår hängivenhet till damlagets fortsatta utveckling och framgång är fullständig och vi ser anställningen av Marc, tillsammans med den talangfulla truppen och de talangfulla spelare vi har rekryterat den här sommaren, som en nyckel till den processen.

John Murtough (fotbollsdirektör) säger:

Först och främst är Marc en enastående tränare, men han har också ett otroligt driv och ambition och en vision för laget, vilket verkligen imponerade under rekryteringsprocessen. Vi är säkra på att Marc är den bästa personen att leda laget då vi ser fram emot ännu en spännande säsong.

Kort om Marc Skinner

Anställningen av Marc Skinner har mötts av blandade reaktioner. Han gjorde ett mycket bra arbete med små resurser i Birmingham City medan hans resultat med Orlando Pride inte alls var lika bra. Trots de magra resultaten i Orlando har klubbens spelare emellertid uttryckt sig mycket positivt om tränaren.

Född våren 1983 är Skinner utbildad lärare. Han började arbeta för Birmingham City 2006 som ungdomstränare. Han arbetade sig uppåt i organisationen och arbetade bland annat som teknisk direktör, reservlagstränare och målvaktstränare. När Birmingham tillsammans med Solihull College 2013 öppnade en akademi för damfotboll fick Skinner rollen som huvudansvarig där.

Han tog sedan över som huvudtränare för Birmingham i december 2016. Efter en sjundeplats i Spring Series 2017 (en kort mellansäsong då den engelska damfotbollen skiftade från att spela vår-höst till att, som i den engelska herrfotbollen, spela höst-vår) ledde han laget till en femteplats säsongen 2017/18. Därefter förbättrades resultaten ytterligare under säsongen 2018/19 och laget låg fyra i januari.

Då fick Skinner chansen att flytta över Atlanten för att bli Orlando Citys nya huvudtränare. Hans första säsong i USA blev en besvikelse, då laget slutade sist i ligan med klubbens sämsta poängsumma någonsin (vilket ska sättas i relation till att klubben gjorde sin första säsong 2016).

Därefter följde covid-19 och allmänt kaos i den amerikanska damfotbollen. Ligaspelet 2021 inleddes därefter med sju matcher utan förlust, Orlando Prides längsta förlustfria svit någonsin. Därefter gick det emellertid sämre, med tre förluster på fyra matcher. Detta under rykten att Skinner skulle ta över Manchester United. Så blev det mycket riktigt. I fredags meddelades att Skinner hade gjort sitt i Orlando Pride och nu bekräftas det alltså att han tar över United.

Under Skinner ställde Orlando Pride oftast upp med en 4-2-3-1-formation. De var emellertid taktiskt flexibla och ofta var formationen 4-3-3. Skinner testade även varianter av 4-4-2.

Några Unitedspelare känner redan sin nya tränare. Nyförvärven Sophie Baggaley och Aoife Mannion spelade under Skinner i Birmingham. Det gjorde även Hayley Ladd och Lucy Staniforth.

Karriärstatistik

Wikipedia.

Välkommen till Manchester United, Marc Skinner!