Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Äntligen är Uefa Youth League tillbaka

Bara en ungdomsmatch är avverkad sedan den senaste ungdomskollen. Så den här gången blickar vi mestadels framåt. Primärt med fokus på Uefa Youth League som drar igång imorgon. Den här gången tar vi också en närmare titt på mittbacken Rhys Bennett.

Det kan oavsett konstateras att säsongsinledningen har varit en besvikelse. På åtta matcher i olika ungdomskategorier har United bara mäktat med en enda seger. Målskillnaden 11-21 är ytterst dyster läsning.

Men det har sina förklaringar. United har haft en hel del skador och med det följer bristande matchform. Vidare matchar vi väldigt unga lag.

Matcher sedan senast:

Äntligen dags för Uefa Youth League igen

För första gången sedan säsongen 2018/19 ska United spela i Uefa Youth League. Det är mycket välkommet. Turneringen brukar vara mycket intressant att följa.

Då, 2018/19, bjöd vi på magisk fotboll i gruppspelet. United vann dubbelt mot Young Boys och Valencia medan det blev en vinst och en oavgjord match mot Juventus. Det gav förstås en förstaplats i gruppen och målskillnaden 20-7. Tyvärr gjorde vi sedan fiasko i den första slutspelsrundan.

Nu har vi ett lika talangfullt lag som då. Så förhoppningarna inför turneringen är stora. Något annat än avancemang från gruppspelet måste ses som ett stort misslyckande.

Truppen

United har registrerat maximala 40 spelare inför turneringen. Den enda junioren som inte fick plats i truppen är målvakten Tom Wooster. Det går dock att förändra truppen under turneringens gång. Ni hittar hela truppen här, med tröjnummer och massor av info.

Målvakten Ondrej Mastny, försvararna Teden Mengi och Björn Hardley, mittfältaren Martin Sviderský och anfallaren Anthony Elanga tar de fem platserna som överåriga i truppen. Till skillnad från övriga spelare kan inte dessa bytas ut hur som helst. Bara vid långtidsskador och klubbyte får de överåriga bytas ut. Noam Emeran och Charlie Wellens är spelarna lämnades utanför. Av de fem överåriga får maximalt tre användas i samma match.

Vi noterar också att åtskilliga schoolboys – Louis Jackson, Habeeb Ogunneye, James Nolan, Finley McAllister, Malachi Sharpe och Ethan Williams – i truppen. Av dessa är det bara Williams som ännu inte har debuterat i juniorlaget.

Upplägget

Det var länge sen sist, så vi påminner om upplägget. Vi inleder med gruppspel som går parallellt med gruppspelet i Champions League. Det betyder att United ska göra upp med Young Boys, Atalanta och Villarreal. Matcherna spelas samma dag som a-lagsmatcherna.

Gruppvinnaren går till åttondelsfinal medan det blir playoff för grupptvåan. I playoff väntar en motståndare från Champions Path. Detta för att säkerställa att de bästa lagen verkligen är med i turneringen. Champions Path är öppen för de juniorlag som blivit nationella mästare men vars a-lag misslyckats med att nå Champions League.

I hela slutspelet är det enkelmöten.

Ungdomslagen på teve

Det har den här säsongen blivit betydligt svårare att följa ungdomslagen på teve. En stor del i detta är att Premier League nu förbjuder att matcher i Premier League 2 tevesänds samtidigt som matcher i Premier League pågår. Oerhört tråkigt, tycker jag. Och bara korkat.

Vidare påverkar covid fortfarande. Till exempel är det på grund av covidrestriktioner som morgondagens match mot Young Boys inte visas.

Uefa väljer ut fyra Uefa Youth League-matcher per omgång för huvudsändning (dessa erbjuds sedan till sändande bolag, det vill säga Telia i Sverige). Övriga matcher erbjuds till de deltagande klubbarna. Hemmamatchen mot Villarreal och bortamatchen mot Atalanta kommer att teveproduceras av Uefa. De två sista omgångarna är ännu inte schemalagda.

Nästa ungdomsmatch vi kan se på teve är förhoppningsvis juniormatchen mot Birmingham på lördag. Det är ännu inte bekräftat och enligt United beror det på om Birmingham godkänner sändning.

Nästa vecka ska vi åtminstone få se U21 i EFL Trophy mot Bradford City.

Länktips: Om de som inte platsar

Rob Dawson på ESPN skriver intressant om vad som händer med spelarna som inte lyckas gå hela vägen.

Håll ögonen på

Mittbacken Rhys Bennet fick spela 18 matcher som förstaårsjunior. Han gjorde på det stora hela en bra debutsäsong. Bennett är bra med bollen och läser spelet bra.

Samtidigt är han mer fysisk än den genomsnittliga mittbacken i åldersgruppen. Annars är bollskicklighet något som prioriteras i allt större utsträckning. Bennet är också bra på huvudet.

I början på säsongen saknades Bennett på grund av skada. Det är ingen slump att juniorernas enda seger hittills kom i den enda matchen som Bennett har startat.

Några korta

  • United rapporteras ha signerat Harrison Parker. Den 15-åriga försvararen lämnade Arsenal i somras. Han uppges vara en av de bästa försvararna i England i sin åldersgrupp.

  • Aliou Traoré har till slut gjort klart med en ny klubb. Den franska mittfältaren friställdes av United i somras. Traoré fortsätter nu karriären i Parma.

  • Det blev inget av provspelet i United för Joseph Olowu. Istället signerade han för Doncaster.

  • Åtskilliga matcher för U23 har flyttats till följd av Uniteds deltagande i Uefa Youth League. Tyvärr innebär det att de med största sannolikhet inte sänds på teve. Även matcherna mot Derby och Blackburn under senhösten torde flyttas.

  • Nästa ungdomskoll är planerad till 25-27 september.

Höjdpunkter

Förra månadens förlust mot Manchester city:

Från förlusten mot Arsenal har jag bara hittat deras 3-1-mål:

Mer information