Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar: Manchester United - West Ham United 0-1
Två nöjda tränare för dagen?

Det var ett starkt reservbetonat United som ställde upp hemma på Old Trafford ikväll. Även West Ham vilade många viktiga spelare men lyckades ändå besegra United på bortaplan. En stor snackis i PL-mötet senast var straffsituationer och det tycks som även självklara straffar blir svårare att inkassera denna säsong. I övrigt blir det naturligt att prata lite om van de Beek (såklart) och övriga bänknötare även om spelarbetyg kommer separat. 

van de Beek och bänknötargänget

van de Beek har fått kritik och kallats floppvärvning mer än en gång sedan ankomsten till Manchester. Jag har personligen instämt i kritiken då jag inte kunnat se den nivå det talades om på förhand. Men i ärlighetens namn har han heller inte fått så många ärliga chanser. Idag har jag glädjen att kalla insatsen stabil och bra. Han såg pigg ut, var säker i passningsspel och positionsspel, rörde sig bra och vann boll. En del andra bänknötare är svårare att utvärdera.

Stundom kunde man skönja Sanchos talang (men det är långt kvar till nivån vi vill se), Dalots kvaliteter och Matas fina vänsterfot men det räcker absolut inte till för att vinna mot West Ham för dagen. Dean Henderson gör också en godkänd match och det är bara att hoppas att vi har fler än en het målvakt även denna säsong, det lär vara avgörande för att nå långt i liga och CL.

Martial, däremot känns allt annat än het. Han sprätter till med någon kroppsfint och har en och annan halvchans men i övrigt ses inte mycket av forna glansdagar.

Ole Gunnar och (de sena) bytena

Jag fick en släng av kritikerkåren senast för snackisarna efter matchen mot Young Boys. I första hand gällde det kritiken mot van de Beek och den alltför indirekta kritiken mot Ole Gunnar Solskjaer. Det var nog rättmätigt. Idag måste jag kritisera Oles sena byten även om Greenwood kom in i mitten av andra halvlek. Greenwood är piggast hos de våra och borde kommit in tidigare om kvitteringen skulle blivit ett faktum. Det är också väldigt svårt att se varför Martial tillåts vara osynlig mer eller mindre hela andra halvlek. Varför inte byta in en het Anthony Elanga tidigare och ge Fernandes lite mer tid för att se till att äventyret i ligacupen hade haft en morgondag.

Även McTominay kanske borde orkat 20 minuter till förmån för mer tröge Nemanja Matic. Men framför allt: borde inte pigge Jesse Lingard varit kvar framför en icke-het Martial? Månne är det så att Ole Gunnar Solskjaer mest är nöjd med att det blir några färre matcher i det tuffa spelschemat framöver.

Blir det färre straffar i år?

United har fått en hel del straffar genom sin fina offensiv de senaste åren, hela 18 st 2019/2020 och 16 st förra säsongen. I år har säsongen med uteblivna straffar efter till synes tydliga lägen. Många ropade på minst två straffar för Ronaldo i mötet med West Ham senast (jag kan nöja mig med en), och visst skulle väl Lingard haft en straff redan tidigt idag när Mark Noble drar honom i tröjan. Noble hade för övrigt en hel del efterslängar för sig idag och borde nog haft ett gult kort också. Det är naturligtvis för tidigt att utvärdera årets straffstatistik men det känns oroande att redan nu prata om flera tydliga lägen som inte blivit straff.

Moyes blir vinnare till slut

Efter en lång rad misslyckanden och åtta raka matcher utan seger mot United får David Moyses äntligen vinna. Han såg också rejält nöjd ut efter slutsignalen och kanske kanske går West Ham långt i årets ligacup. Även Ole verkade inte alltför missnöjd efter matchen hur vi nu ska tolka det (även om bilden ovan är tagen innan matchstart).