Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Aston Villa
Dilemmat på vänsterkanten

Imorgon förmiddag gästar Aston Villa Old Trafford och vi får hoppas att det är ett revanschsuget Manchester United som tar sig an matchen. Nederlaget i ligacupen tidigare i veckan var inte någon särskilt rolig historia men samtidigt saknades en hel radda stjärnspelare, som i stället lär vara utvilade och redo att ge Villa en jobbig eftermiddag.   

Manchester United

Nej, det var som bekant ingen jätterolig fotbollsmatch som utspelade sig på Old Trafford i onsdags kväll. Ole Gunnar Solskjaer kan hänvisa hur mycket han vill till statistiken och att United hade massvis med avslut, och en del också på mål. Men det är ingen ursäkt. United hade problem. David Moyes och hans West Ham såg till att utnyttja det, trots att man ställde upp med ett ungefär lika roterat lag som United.

Så kommer givetvis inte bli fallet imorgon, när det vankas Premier League, och Aston Villa kommer på besök.

(Prioriterade norrmannen måhända bort ligacupen för att kunna lägga alltmer krut på ligan och Champions League, och senare även FA-cupen? Jag har svårt att tänka mig det, men signalvärdet var inte direkt att ligacupen var högprioriterat.)

David De Gea kommer vakta målet och den ordinarie backlinjen kommer vara tillbaka. På mittfältet kliver Scott McTominay rakt in, med tanke på att skotten inte ens byttes in i ligacupen. Den stora frågan är, som alltid, vem som kommer spela bredvid. Det beror i första hand på Solskjaer, i andra hand på Paul Pogba.

Fransmannen är vital för United när utgångspositionen är på offensiv tredjedel. På det sittande mittfältet är det snarare en säkerhetsrisk. Det beror helt enkelt på vilka Solskjaer har i åtanke längst fram. Tre namn är självskrivna: Mason Greenwood, Bruno Fernandes, och Cristiano Ronaldo.

Mason Greenwood målade senast det begav sig mot Aston Villa.

Därmed finns en plats att fylla ute till vänster. Och visst finns det lite av ett dilemma. Jag vill å ena sidan se Jadon Sancho spela så mycket som möjligt för att få upp ångan och acklimatiseringen men jag vill å andra sidan se starkast möjliga lag.

Fördelarna med att spela Pogba i en vänster ytterposition väger över nackdelarna att spela honom i en sittande roll på mittfältet.

Över till Solskjaer att få det att hända också.

Möjlig startelva:

Aston Villa

Morgondagens motståndare heter alltså Aston Villa och placerar sig för närvarande på en tiondeplats i Premier League.

Men om vi ska börja med deras senaste match, så kan vi konstatera att det blev uttåg även för Dean Smiths mannar ur ligacupen. Det var emellertid hårfint, ska sägas. Man åkte nämligen ut på straffar borta mot Chelsea. Detta efter att ha spelat 1-1 under ordinarie tid.

Bägge lagen ställde ut relativt roterade elvor, där det framför allt i Aston Villa fanns ett par intressanta namn. Tja, Ashley Young kanske inte är så intressant längre, men det är ändå värt att uppmärksamma att 36-åringen spelade hela matchen, som kapten dessutom. Att han missade en av straffarna kan vi också föra till protokollet.

Sett ur kontemporära Unitedögon är det så klart desto mer intressant att Axel Tuanzebe fanns med hela matchen i Villas backlinje. Enligt rapporter och betyg från matchen ska 23-åringen ha stått för en bra insats tillsammans med Kortney Hause i mittförsvaret. Det är på alla sätt positivt.

Axel Tuanzebe stod för en fin insats mot Chelsea i ligacupen i veckan. Aston Villa åkte dock ur turneringen efter straffar.

Någon Axel kommer vi däremot inte få se imorgon, då han inte får spela mot klubben han egentligen tillhör, det vill säga United. Annars hade han säkerligen varit påtänkt, med tanke på att han spelade hela matchen mot Everton senast i ligan. Då vann Villa med övertygande 3-0.

Imorgon kliver i stället Ezri Konsa och Tyrone Mings in, och om Smith väljer att spela med tre mittförsvarare ligger nog tidigare nämnde Hause bra till. Ytterbacksplatserna ockuperas högst troligt av Matty Cash till höger och Matt Targett till vänster. Den senare är emellertid osäker till spel.

På mittfältet spelade varken Douglas Luiz eller John McGinn senast och lär således vara högaktuella till imorgon. Man lär behöva skydda backlinjen så bra man bara kan och då är den nämnda duon troligtvis rätt spelare för uppgiften. Precis som Targett är McGinn osäker, men i och med att han inte spelade senast var det sannolikt försiktighetsåtgärder man vidtog. Jämte denna duo på mitten lär en tredje spelare gå in i form av Jacob Ramsey. 20-åringen är en egen produkt som väntar på ett riktigt genombrott, är känslan.

Då nyförvärvet från Bundesliga i Leon Bailey är tveksam till spel, lämnas han här utanför spekulationerna. Annars är jamaicanen någon att hålla ögonen på under säsongen. Där kan Villa ha gjort en riktigt bra affär.

Längst fram lär vi slutligen hitta Ollie Watkins och Danny Ings. Två minst sagt luriga spelare, som kan sysselsätta vilket försvar som helst i ligan. Watkins är mycket rörlig och kan dra isär försvar med sina löpningar, medan Ings är att betrakta som en av ligans giftigaste avslutare.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var i maj förra säsongen, då på Villa Park. Hemmalaget tog ledningen men efter paus stod United för en patenterad vändning och vann till slut med 3-1 efter mål av Greenwood, Fernandes, och Cavani.

Visste ni att…

 • Cristiano Ronaldo gjort 9 mål på 14 matcher mot Aston Villa under sin förra sejour i United? Flest gjorde han mot Tottenham.
 • Manchester United och Aston Villa har mötts 189 gånger genom historien?
 • Aston Villa innehar ligarekord i antal gjorda mål under en säsong? 128 stycken gjorde man säsongen 1930/31.

Matchinformation

Manchester United
Aston Villa
Turnering: Premier League, omgång 6
Tid: Lördagen den 25 september 2021, 13.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Dean
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Rashford (axelskadad, tidigast mitten oktober)
 • Amad (lårskadad, mitten oktober)
Tveksamma:

 • Cavani (muskelskada, liten chans)
 • Hannibal (oklar status, liten chans)
FORM
O22/8SouthamptonBPL1-1
V29/8WolvesBPL1-0
V11/9NewcastleHPL4-1
F14/9Young BoysBCL1-2
V19/9West HamBPL2-1
F22/9West HamHLC0-1

Aston Villa

Skador och avstängningar:

 • Tuanzebe (indisponibel)
 • Trézéguet (knä, inget datum)
 • Davis (knä, inget datum)
 • Sanson (hamstring, inget datum)
Tveksamma:

 • McGinn (huvud)
 • Bailey (lår, liten chans)
 • Targett (ljumske)
FORM
V21/8NewcastleHPL2-0
V24/8BarrowBLC6-0
O28/8BrentfordHPL1-1
F11/9ChelseaBPL0-3
V18/9EvertonHPL3-0
O22/9ChelseaBLC1-1FS

United mot Aston Villa

Totalt:190101-40-49352-245
Hemma:9363-18-12200-81
Premier League:5237-12-397-31
SENASTE MÖTENA
O2019-12-01HPL2-2
V2020-07-09BPL3-0
V2021-01-01HPL2-1
V2021-05-09BPL3-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2015-04-04HPL3-1
V2016-04-16HPL1-0
O2019-12-01HPL2-2
V2021-01-01HPL2-1