Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Liverpool
Att förstå betydelsen av mötet kan räcka långt

Imorgon eftermiddag gör Englands två mest framgångsrika klubbar upp om äran på Old Trafford i form av Manchester United och Liverpool. Och det är två lag som kommer in till matchen med lite olika formkurvor. Runt United sätts ett frågetecken. Runt Liverpool ett utropstecken. Men vad kommer spela störst roll? Form eller motivation? 

Manchester United

Nog för att United hämtade upp och till slut vände ett prekärt 0-2-underläge till en 3-2-seger mot Atalanta i Champions League i onsdags, säger det i ärlighetens namn inte särskilt mycket. Ja, visst säger det att moralen finns där och att man inte heller slutar tro. Det är jättestarkt. Men det lärde vi oss redan förra säsongen, så något nytt är det minsann inte.

United stod för ett dussintal upphämtningar och vändningar förra säsongen och med den kvalitet som finns i denna trupp är det givetvis möjligt att få till det ibland. Men då ska också motståndet beaktas. Det kan gå mot ett aningen naivt Atalanta. Det kan gå mot ett uselt Fulham. Och det kan gå mot ett mediokert Southampton.

Mot ett formtoppat Liverpool ska det däremot inte gå. Ole Gunnar Solskjaer kan prata bäst han vill om hur tron från läktaren sprider sig ner till spelarna på planen och att det är nyckeln till att laget plötsligt ändrar skepnad. Det är ju en faktor, så klart, men den väsentliga anledningen beror i slutändan på spelarna själva och hur ofantligt mycket spets de besitter, såväl individuellt som kollektivt.

Imorgon ställs man mot ett motståndarlag som för tillfället spelar efter yttersta förmåga, och då funkar det helt enkelt inte att försätta sig i skiten och sedan försöka kravla sig ur. Det är givetvis lättare sagt än gjort, men Solskjaers mannar måste se till att hitta den där knappen som gör att man börjar spela fotboll som om man faktiskt befann sig i underläge.

Att hålla ihop lagdelarna, ge varandra understöd, och försöka krympa ytorna för Liverpools offensiva hot blir vitalt imorgon. I matchen mot Atalanta släppte man till ett par målchanser i första halvlek och det utnyttjade italienarna. Trots det skyllde vår norske manager ifrån sig och försökte vända saker och ting till att det såg ganska bra ut. Skulle det se ut på liknande sätt imorgon kommer den retoriken inte fungera för att försvara sitt renommé. Den här matchen kommer handla om att ställa ut de spelare Solskjaer tror är bäst lämpade för uppgiften. Därefter är det bara hålla tummar och tår och hoppas på det bästa.

Vilka kan då tänka sig vara bäst lämpade för uppgiften? Ja, det behöver nödvändigtvis inte vara det bästa spelarna, utan snarare de rätta spelarna.

Både Marcus Rashford och Bruno Fernandes har små frågetecken hängandes över sig på grund av skadekänningar. Att duon kommer till imorgon är dock vitalt för Uniteds del.

Målvakt plus backlinje är egentligen inget att orda om. Detsamma gäller för gästerna, som vi kommer se lite senare. Vidare till mittfältet går det att tycka vad man vill om konstellationen som är Scott McTominay och Fred, men imorgon finns ingen bättre lösning. Och med tanke på att Liverpool spelar med tre centrala mittfältare, krävs att Bruno Fernandes i rollen framför drar ett stort lass vad gäller att pressa och skärma av spelytor.

Problemet vad gäller både Fred och Fernandes är att skadekänningar har rapporterats på duon. Det kommer emellertid inte stoppa den portugisiske stjärnan. Utan att ha någon som helst insikt, tro mig. Detsamma gäller troligtvis Fred.

På flankerna måste sedan Mason Greenwood och Marcus Rashford lägga ner ett större defensivt jobb än vad de annars gärna gör. Men, kommer Manchester-pojkarna ens spela, då? Ja. Nog för att Rashford klev av med en lårkaka senast, men sådant läker. Och Greenwood, han har helt enkelt låtit fötterna tala under säsongsinledningen. Duon är dessutom väl införstådda med vad den här matchen betyder. Det kan ibland räcka långt.

Längst fram vet också Cristiano Ronaldo vad matchen betyder. När han var i klubben första rundan var det om möjligt ännu mer prestige klubbarna emellan. Ronaldo har gjort mål på Liverpool förr i Unitedtröjan. Han tvekar inte en sekund på att göra det igen.

Möjlig startelva: 

Liverpool

Imorgon kommer inte bara Englands utan möjligen Europas mest formstarka lag till Old Trafford och med tanke på att det är ett rivalmöte som vankas, kan vi också slänga ner motivationsfaktorn i grytan, som lite extra krydda.

Senast Liverpool spelade match var mot Atletico de Madrid i Champions League i tisdags. Från den spanska huvudstaden lyckades man till slut få med sig alla tre poängen, trots spelarmässigt övertag, men också tack vare bland annat VAR. I matchen dessförinnan var det däremot inget snack om saken. Då åkte man till Watford i ligaspelet och gjorde slarvsylta av nykomlingen. Resultatet den gången skrevs till 5-0, siffror som kunde varit större.

I laget har man också för närvarande en av fotbollsvärldens hetaste spelare för tillfället i Mohamed Salah. 29-åringen står noterad för sju ligamål så här långt och har bjudit på ett par rejäla slalomåkningar, där bollen till slut hamnat i motståndarens mål. Tillsammans med Trent Alexander-Arnold utgör man en högerkant som ställer till stora problem för i princip alla lag man möter, och United lär inte bli något undantag. Samtidigt ska det sägas att duon har brister vad gäller det defensiva spelet, så visst finns det svagheter för United att utnyttja.

Vad gäller tränare Jürgen Klopps approach till matchen ser han givetvis en motståndare att ha respekt för, men erkänner också att han inte lagt någon större vikt vid vare sig Uniteds vändning mot Atalanta, eller spelarna som finns i hemmalagets trupp. På en fråga under gårdagens presskonferens fick tysken den delikata uppgiften att jämföra just Salah med Ronaldo. Givetvis blev svaret tämligen diplomatiskt, där han medgav att bägge har olika kvaliteter, som också måste bedömas olika. Hur som haver lär det bli någon form av match i matchen mellan portugisen och egyptiern, åtminstone utifrån hur media målar upp det.

Mohamed Salah är i dagsläget en av fotbollsvärldens formstarkaste spelare. Hur ska United stoppa honom?

I övrigt kan vi konstatera att det är en relativt stark och välmående Liverpool-trupp vi har att göra med. Den enda som med säkerhet missar morgondagens möte är den spanske mittfältaren Thiago Alcantara, detta på grund av skada. Sett till vilken duktig spelare det är rent individuellt torde det så klart vara ett stort avbräck, men baserat på hur man presterat så här långt under säsongen spelar det näppeligen någon roll vem eller vilka som lirar på mittfältet. Två spelare vi kan räkna in med säkerhet är lagkaptenen Jordan Henderson samt Fabinho. Den tredje platsen kan komma att bli antingen James Milners eller Naby Keitas.

Ett hack ner i banan räcker det nästan med att hänvisa till den grafiska elvan nedan för att se hur den kommer se ut. Förutom nämnde Alexander-Arnold är de tre andra namnen lika självskrivna. Precis som burväktaren också, ska tilläggas.

Längst fram har Salah redan berörts ute på högerkanten. På motsatt sida ska det mycket till om Sadio Mané inte återfinns. Senegalesen har fått en del kritik för sin ineffektivitet framför mål från såväl egna supporters som övriga betraktare. Med det sagt är det emellertid en spelare att se upp för i stort. Atletiska förmågor kombinerat med god teknik gör att bägge spelarna på Uniteds högerkant måste se upp och understödja varandra för att kväva Manés utrymme.

Den stora frågan är dock vem som spelar centralt – Diogo Jota eller Roberto Firmino? Sett till formkurvan borde den senare vara given, då det blev ett hattrick mot Watford samt 90 minuter i Champions League i veckan. Samtidigt kan det innebära rotationsrisk för brassen och då finns en hungrig, och ofta målfarlig, Jota som väntar på sin tur. Känslan från undertecknads håll är att Klopp fortsätter ge sin formstarke brasse chansen, men räkna med ett inhopp för portugisen om inte annat.

Möjlig startelva:

Historik

I Premier League-sammanhang har klubbarna mötts 58 gånger. Om United har vunnit flest av dessa gånger? Så klart. 28 gånger mot Liverpools 16. Senaste gången lagen möttes var för den som minns ganska speciellt. Inte matchen i sig, eftersom United förlorade (därför är den ju per se inget att minnas) men eftersom den flyttades till ett nytt speldatum, då protester utanför Old Trafford ägde rum innan avspark. Matchen skulle ha spelats den 2 maj förra året men spelades i stället den 13 maj. United förlorade med 4-2…

Senaste gången United vann i ligan mot Liverpool var ett bra tag sedan nu. Vi får backa bandet till den 10 mars 2018, då Rashford hade uppvisning och bjöd på bägge målen i en 2-1-seger (i samma match stod för övrigt Eric Bailly för ett självmål, men ”snurrfintade” också bort Salah som siste man i försvaret).

Visste ni att…

 • Liverpool var den första engelska professionella klubben att ha en tröjsponsor? År 1979 hade man märket Hitachi på tröjorna.
 • Paul Ince och Michael Owen är två framstående engelska spelare som representerat både Manchester United och Liverpool?

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Söndagen den 24 oktober 2021, 17.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Anthony Taylor
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Varane (ljumske, november)
 • Hannibal (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Fernandes (skadad)
 • Fred (skadad)
 • Rashford (lårkaka)
 • Martial (skadad)
 • Amad (matchform, liten chans)
FORM
F22/9West HamHLC0-1
F25/9Aston VillaHPL0-1
V29/9VillarrealHCL2-1
O2/10EvertonHPL1-1
F16/10LeicesterBPL2-4
V20/10AtalantaHCL3-2

Liverpool

Skador och avstängningar:

 • Elliott (fot, inget datum)
 • Thiago (vad, inget datum)
Tveksamma:

 • Jones (ljumske)
FORM
V21/9NorwichBLC3-0
O25/9BrentfordBPL3-3
V28/9PortoBCL5-1
O3/10Man CityHPL2-2
V16/10WatfordBPL5-0
V19/10Atl. MadridBCL3-2

United mot Liverpool

Totalt:20781-58-68281-264
Hemma:9950-31-18165-95
Premier League:5828-14-1679-67
SENASTE MÖTENA
F2020-01-19BPL0-2
O2021-01-17BPL0-0
V2021-01-24HFA3-2
F2021-05-13HPL2-4
SENASTE HEMMAMATCHER
O2019-02-24HPL0-0
O2019-10-20HPL1-1
V2021-01-24HFA3-2
F2021-05-13HPL2-4