Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Arsenal
Viktiga poäng på spel i Champions League-jakten

Manchester United v Arsenal - Premier League

Manchester United är fortfarande med en tillfälligt tillförordnad manager, i väntan på den lite långsiktigare tillförordnade lösningen. Premier League-tåget rullar emellertid vidare ändå och för United är det tvivelsutan viktiga poäng som står på spel när Arsenal gästar Old Trafford imorgon.

Det är ett formstarkt Arsenal, med nio vinster och bara en förlust på de tolv senaste, vi ställs mot. Londonlaget är nu fem poäng före United i tabellen. Så för United är det otvivelaktigt viktigt att vinna. Eller åtminstone att inte förlora. För även om det är många matcher kvar när Ralf Rangnick tar över så är det lämpligt att inte ge honom ett överdrivet svårt utgångsläge.

Ska det bli seger måste United vända en negativ trend. För vi har verkligen presterat uselt mot Arsenal de senaste åren.

Avspark imorgon kväll klockan 21.15.

Manchester United

Med Ole Gunnar Solskjaer som före detta manager blåser det återigen aningen positivare vindar över Old Trafford. I väntan på Ralf Rangnicks arbetstillstånd är det Michael Carrick som basar över laget. Carrick har hittills fokuserat på att stabilisera defensiven. Det vill jag påstå att han har lyckats hyggligt med. För även om Chelsea dominerade fullständigt på Stamford Bridge så släppte vi inte till så värst många stora chanser. Vi har släppt in ett mål på Carricks två matcher och det kom på en slumpmässig straff.

Lagnyheterna inför morgondagens match är närmast icke-existerande. ”Inget nytt egentligen,” sa Carrick till Uniteds egna kanaler. Så här års är det alltid spelare som dras med småproblem. ”Det finns alltid spelare som du väntar lite på [för att se ifall de är redo för spel], till viss grad.”

Således inget nytt om Edinson Cavani, Paul Pogba eller Luke Shaw. Pogba vet vi är indisponibel och utgångstipset får vara att även Cavani och Shaw missar morgondagens match. Raphaël Varane är tillbaka i träning på gräs men hans comeback är fortfarande en bit bort.

Däremot är Harry Maguire tillgänglig igen efter avstängning. Eric Bailly var bra mot Chelsea. Sett till Maguires form den här säsongen går det att argumentera för att Bailly ska få förnyat förtroende bredvid Victor Lindelöf. Jag kan emellertid inte se framför mig att Carrick petar lagkaptenen. Att backlinjen kompletteras av Aaron Wan-Bissaka till höger och Alex Telles till vänster, framför David de Gea i mål känns givet.

Då är det mindre givet hur offensiven formeras. Hittills framstår Carrick som betydligt mer rotationsvillig än Solskjaer. Både mot Villarreal och Chelsea gjorde Carrick tre offensiva förändringar jämfört med föregående match.

Hemma mot Arsenal förväntar jag mig en offensivare balans än borta mot Chelsea. Där Scott McTominay, Nemanja Matic och Fred skyddade backlinjen mot Chelsea, borde en av dem bytas ut mot en offensivare pjäs nu. Den som verkligen borde få fortsatt förtroende är Fred. Under Carrick har brassen gjort två bra insatser, i en lite offensivare roll än tidigare. Mindre självklart då om McTominay eller Matic föredras som balansspelare. Egenskapsmässigt är det fördel Matic men McTominay tycks ha lagledningens förtroende.

Fred och Jadon Sancho har förmodligen varit Uniteds bästa utespelare under Michael Carrick.

Stämmer mitt resonemang blir det då en offensiv kvartett och det är ingalunda självklart hur den formeras. Personligen skulle jag välja Donny van de Beek, Jesse Lingard, Jadon Sancho och Mason Greenwood, förutsatt att Greenwood är redo att spela från start. Så tror jag inte att Carrick formerar sin offensiv.

Cristiano Ronaldo bänkades senast. Att bänka honom igen skulle vara ett större statement än jag tror att Carrick vill göra. Med mål i de två senaste matcherna skulle det också förvåna ifall Jadon Sancho inte spelar igen. Kandidater till de två sista platserna finns det gott om, i form av Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Greenwood, Lingard, Van de Beek och även Anthony Martial. Det är svårt att veta hur Carrick resonerar men min magkänsla säger att det blir Bruno och Donny.

Möjlig startelva:

Arsenal

Vad har egentligen hänt med Arsenal? Hela nio vinster och bara en enda förlust på tolv matcher. Så är det ju inte meningen att det ska gå för Arsenal.

Tittar vi lite närmare ser den där sviten faktiskt inte lika imponerande ut. En delförklaring är det som på engelska kallas för strength of schedule. En annan delförklaring är att de har haft medflyt. Fyra av vinsterna har kommit mot de fyra bottenlagen i ligan. Dessutom är cupvinster mot Leeds och AFC Wimbledon inget vi tar någon särskild notis över. Vidare en vinst mot ett då formsvagt Aston Villa samt vinster mot Tottenham och Leicester tack vare orimlig effektivitet.

När Arsenal faktiskt fick möta ett bra lag, Liverpool, blev de duktigt utspelade (sett till xG var Liverpool då mer överlägsna än de var mot United). Mot topptrion i Premier League har Arsenal noll poäng, målskillnaden 0-11 och 0,9-11,0 i xG. Herregud, till och med Manchester United har klarat sig bättre där (en poäng, 1-8 och 2,8-8,7).

Mikel Arteta har nu etablerat 4-4-1-1 som sin föredragna formation. Även startelvan förefaller vara tämligen given. Aaron Ramsdale står i mål bakom en backlinje bestående av Takehiro Tomiyasu, Ben White, Gabriel och Nuno Tavares. Så har det sett ut i de fem senaste ligamatcherna. Det är väl möjligen på vänsterbacken som Kieran Tierney skulle kunna utmana.

Bukayo Saka öppnade målskyttet mot Newcastle. Därefter klev han emellertid av skadad. Sakas status är det stora frågetecknet för Arsenal inför morgondagens match.

På högermittfältet är Bukayo Saka ett frågetecken, efter en smäll senast. ”Jag är hoppfull [att han ska kunna spela], men vi vet inte,” säger Arteta. Martinelli ersatte när Saka klev av mot Newcastle men det kanske ligger närmare till hands att flytta ut Martin Odegaard eller Alexandre Lacazette på en kant. Annars hade Nicolas Pépé varit det naturliga valet men ivorianen tycks nu befinna sig långt ner i Artetas frysbox.

Thomas Partey och Albert Sambi Lokonga har bildat mittfältspar i fyra av de fem senaste matcherna, med en chans för Ainsley Maitland-Niles bredvid Lokonga. Vänsterkanten tar Emile Smith Rowe hand om.

Offensivt är det normalt sett Lacazette bakom Pierre-Emerick Aubameyang, även om det var Odegaard som spelade bakom Aubameyang senast.

Möjlig startelva:

Historik

Den senaste tiden har United haft väldigt svårt för Arsenal. Vi har nu fem raka utan vinst (tre förluster) och på de fem matcherna har vi bara gjort ett enda mål. Vår senaste seger mot Arsenal var i FA-cupen i januari 2019, då Alexis Sánchez, Jesse Lingard och Anthony Martial målade i en 3-1-seger. Det var Ole Gunnar Solskjaers första match mot Arsenal. Låt oss hoppas att Michael Carrick kan upprepa den bedriften.

Visste ni att…

 • Arsenal är Uniteds, överlägset, vanligaste motståndare. Morgondagens match blir den 235:e mellan ettan och trean i kategorin flest engelska ligatitlar. Näst vanligaste motståndare för United är Liverpool, men de har vi bara mött 208 gånger. Så Arsenal som vår vanligaste motståndare kommer mest troligt inte förändras under vår livstid.
 • Totalt sett har United givetvis ett kraftigt övertag på Arsenal, med 97 vinster mot 84. United har faktiskt plusstatistik på samtliga lag som vi har mött minst 15 gånger.

Matchinformation

Manchester United
Arsenal
Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Torsdagen den 2 december 2021, 21.15
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Martin Atkinson
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Pogba (skadad, januari)
 • Varane (hamstring, december)
 • Hannibal (landslag, mitten december)
 • Shoretire (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Cavani (muskelskada, liten chans)
 • Shaw (huvud, liten chans)
FORM
V30/10TottenhamBPL3-0
O2/11AtalantaBCL2-2
F6/11Man CityHPL0-2
F20/11WatfordBPL1-4
V23/11VillarrealBCL2-0
O28/11ChelseaBPL1-1

Arsenal

Skador och avstängningar:

 • Kolasinac (fot, slutet januari)
 • Xhaka (knä, slutet december)
Tveksamma:

 • Saka (ljumske)
FORM
V22/10Aston VillaHPL3-1
V26/10Leeds UnitedHLC2-0
V30/10LeicesterBPL2-0
V7/11WatfordHPL1-0
F20/11LiverpoolBPL0-4
V27/11NewcastleHPL2-0

United mot Arsenal

Totalt:23497-53-84353-329
Hemma:11264-29-19204-98
Premier League:5824-18-1678-61
SENASTE MÖTENA
O2019-09-30HPL1-1
F2020-01-01BPL0-2
F2020-11-01HPL0-1
O2021-01-30BPL0-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2018-04-29HPL2-1
O2018-12-05HPL2-2
O2019-09-30HPL1-1
F2020-11-01HPL0-1