Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Bojan Djordjic, 40 år!
Han levde vår dröm. Bara inte fullt ut

Idag har vi äran att gratulera Bojan Djordjic på 40-årsdagen.

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Frågar vi Bojan Djordjic så är jag övertygad om att han ser på sin karriär som ett halvfullt glas. Hans karriär är odiskutabelt fascinerande. Djordjic spelade fotboll för Manchester United. Till skillnad från undertecknad och alla läsare, som bara drömde om att göra det. Han blev mästare i flera länder och spelade för åtskilliga storklubbar.

Samtidigt är det otvivelaktigt så att han inte fullt ut uppfyllde sin potential. Det blev bara två matcher för United, inga seniorlandskamper.

Bojan Djordjic föddes i Belgrad, där hans pappa var fotbollsspelare för Crvena zvezda (Röda Stjärnan), den 6 februari 1982. Medan pappan flyttade till Sverige 1985, för spel i IFK Norrköping, blev familjen kvar i Jugoslavien, som då var ett enat land. Några år senare bröt kriget ut. Djordjic bodde nu i Sarajevo. Han pratade om hur han upplevde kriget och flykten till Sverige i Manchester Uniteds officiella podcast. Rekommenderad lyssning!

Vid elva års ålder kom Djordjic till Sverige. Han började spela fotboll för Brommapojkarna. Det var första gången han spelade organiserad fotboll och han stod tidigt ut som en mycket talangfull spelare. I slutet av 1990-talet debuterade han i Brommapojkarnas a-lag. Samtidigt imponerade han för Sverige i U16-EM. Det var så United fick upp ögonen för honom.

En sliten Djordjic, som hade varit på besök hos flera andra klubbar, gjorde ett dåligt intryck på provträningen hos United. Ändå skulle klubben erbjuda honom ett kontrakt. Detta sedan han imponerat stort i träningsmatchen som avslutade provspelet.

Att välja Manchester United var inte helt självklart. Det som till slut fällde avgörandet var att självaste Sir Alex Ferguson besökte Sverige för att övertyga tonåringen.

Djordjic kom till United på ett proffskontrakt och gjorde nästan omedelbar succé. Under debutsäsongen i United fick han Jimmy Murphy Award, som årets unga spelare i United. Under hösten 1999 spelade han för Uniteds U19, på vårkanten började han vara involverad i reservlaget.

Den första chansen i a-laget kom sommaren 2000, som inhoppare i en glamorös träningsmatch mot York City (Roy Keane gjorde matchens båda mål). Nu spelade han nästan uteslutande i reservlaget. I Ligacupen fick han värma bänk mot Watford och Sunderland.

I maj 2001 fick han sitta på bänken även i ligan, borta mot Southampton. Detta då United redan hade säkrat klubbens tredje raka ligatitel. Efter par dagar senare reste United till Glasgow för att möta Celtic i Tom Boyds testimonial. I andra halvlek blev Djordjic inbytt. Matchen avslutades med att Djordjic elegant lobbade Celtics målvakt, för Uniteds 2-0-mål.

I usel kvalitet kan vi efter 1.36.25 beskåda Bojan Djordjics mål mot Celtic.

Några dagar senare gjorde Bojan Djordjic, 19 år gammal, sin officiella Uniteddebut, som inhoppare i ligaavslutningen mot Tottenham.

Mål mot Celtic var inte tillräckligt för att flytta upp Djordjic i a-laget på allvar. Hösten 2001 spelade han mestadels i reservlaget. Han satt på bänken i Champions League och spelade från start mot Arsenal i Ligacupen (låt oss inte tala mer om den matchen). Det blev Djordjics sista officiella match som Unitedspelare.

Sommaren 2002 spelade Djordjic sex träningsmatcher för United, innan han flyttade till danska Aarhus på ett säsongslångt lån. Det var hans andra lån, efter en månad hos Sheffield Wednesday vintern 2001/02. På landslagsnivå spelade han nu för U21-landslaget. Mer än så blev det inte.

Ett nytt lån följde säsongen 2003/04, den här gången till födelsestadens Crvena zvezda. Han återvände till United som dubbelvinnare. Tanken att han nu skulle slåss för en plats i a-laget. Så blev det inte. I januari 2005 flyttade Bojan Djordjic till skotska Rangers.

Kroppen hade tagit stryk. Kanske till följd av att han festade lite för mycket. Talangen fanns där, måhända saknades den extrema viljan för att förädla den. Han bråkade med tränare och han var irriterad på sig själv. Kanske hade han otur med tajmingen eller så var det att benen var aningens för långsamma för spel på den allra högsta nivån.

Tiden i Rangers blev kort. Efter en inledande succé blev han skadad. Två dryga år i Plymouth följde och gjorde ingen lycklig.

Därefter flyttade han hem till Sverige. Med AIK vann han Allsvenskan och Svenska cupen 2009, utan att på riktigt kunna göra sig själv rättvisa.

Karriären skulle fortsätta till 2015 och tog honom hit och dit. Videton i Ungern, Blackpool i England och Royal Antwerp i Belgien följt av Brommapojkarna och Vasalund på hemmaplan innan han avslutade spelarkarriären hos indiska Chennaiyin.

Bojan Djordjic samtalar med Bryan Robson under en legendmatch.

Djordjic har blivit kvar inom fotbollen. Främst känner vi honom idag som en både älskad och hatad expert på Viaplay. Det har även blivit arbete för MUTV i England. Vidare har han regelbundet spelat för Uniteds legendlag. Numer jobbar han även som individuell tränare för Brommapojkarnas äldre pojklag.

Idag fyller Bojan Djordjic 40 år. Vi säger ett stort grattis!

Bojan Djordjic