Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2022/23: Mittfältare
Han har själv styrt upp mittfältet

För 14:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och vi har nu kommit till del 3, där det är mittfältarna som ska granskas.

Säsongen 2022/23 var juryn på det stora hela enig om de flesta betygen. I enstaka fall rådde emellertid viss oenighet. I de fallen presenteras betygen i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten. (På några underkända spelare rådde oenighet om hur dåliga spelarna faktiskt var, men då alla i juryn var ense om att spelarna var underkända valde vi att inte diskutera dessa betyg, då redaktionen enades om att det inte finns något större värde i att diskutera om en spelare är dålig eller usel.)

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Anthony Elanga (705 spelade minuter) och Donny van de Beek (293). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: David Grgic Levin, Elias Hallström, Carl Kjellberg, Axel Klöfwer och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Bruno Fernandes: 8,5

Bruno fortsätter att vara en av Uniteds mest tongivande och viktiga spelare. Bruno spelade hela 59 matcher för United under säsongen och lägg därtill ett världsmästerskap i mitten så är man uppe i 60+ matcher. På dessa 59 matcher lyckades Bruno göra 14 mål och 15 assist. Att Bruno levererar 15 assist en säsong där United mer eller mindre inte har en anfallare är inget annat än remarkabelt och tanken på hur många han hade haft med en riktigt striker framför sig är nästan obehaglig. Bruno gör vissa plattmatcher denna säsongen där hans klagande tar överhanden men i stort gör han en fantastisk säsong, vilket kanske mest märks av hur mycket laget går ner sig de få gångerna han inte är på plan. [Carl]

Redaktionen: 8,5 Matchbetyg: 6,2

Casemiro: 9 & 7,5

Carl: Casemiro har blivit en symbol för ten Hags första säsong med väldigt höga toppar och det som jag misstänker drar ner betyget för många, de låga dalarna, i form av avstängningar. Det är svårt att sammanfatta Casemiros bidrag till detta lag eftersom det består av så pass många komponenter. Dels har han själv styrt upp mittfältet och agerat som en sköld för våran backlinje och genom detta varit starkt bidragande till att vi endast släpper in tio mål på hemmaplan denna säsongen i Premier League. Han har även visat på goda offensiva kvaliteter. Den andra dimensionen av hans storhet ligger i hans ledarskap och mentalitet som han fört in i laget, han ensam är garanterat anledningen till att ett flertal andra spelare har höjt sin prestation. Detta konkretiseras i FA-cup semifinalen mot Brighton där han frivilligt tar första straffen och sedan leder oss igenom straffläggningen till en FA-cup final.

Micke: Jag håller med: Casemiro är fantastisk. Det som gör att jag ändå inte vill ge honom ett av de allra högsta betygen är: 1) det tog faktiskt en dryg månad efter ankomst innan han började bidra på riktigt, 2) åtta matchers avstängning, 3) den svajiga formen under våren.

Carl: 1) Se det istället såhär: Det tog faktiskt BARA en månad efter Casemiros ankomst innan han började leverera, detta efter att han aldrig spelat i Premier League tidigare. Att kunna ställa om från att leverera i Real Madrid till att kunna leverera till ett, när han anlände, dysfunktionellt Manchester United på bara en månad är inte något som skall kritiseras utan snarare hyllas.

2) Hellre röda kort och passion än den totala nonchalans våra mittfältare har visat de senaste åren, men såklart i en ideal värld så spelar han 100% av matcherna. För att förstå avstängningarna måste man även förstå vem Casemiro är. Casemiro är en Formula 1 bil, för att få ut maximalt av den så måste du köra nära barriärerna, hans spelsätt och briljans är beroende av att han får och kan leva på gränsen. Hellre full fart och vinna än halvfart men aldrig krascha.

3) Casemiros svajiga form märktes av eftersom han föll från en så hög högsta höjd. Begreppet “svajig” form är relativt till hur bra han har varit under stora delar av säsongen. Vi började räkna med att han skulle leverera på en oerhört hög nivå och när han inte gjorde det så märktes det. Att på grund av de tre argumenten som presenteras ta ner Casemiro från betyget 9, vilket innebär fantastisk till betyget 7,5 som är mellan bra och mycket bra anser jag är att se glaset som halvtomt istället för halvfullt. Det går även att ställa i relation till de andra betygen som delas ut, Bruno får en 8,5 och Varane får en 8, jag har svårt att se hur Casemiros säsong skulle vara markant sämre än deras. Casemiro är en Formula 1 bil han kommer köra i 200 km/h och vi kommer se det som relativt långsamt, men om Skoda Fabian Scott McTominay skulle komma upp i 200 km/h så skulle vi alla hylla honom. Casemiro är och förblir fantastisk, så även hans säsong, alltså en nia.

Redaktionen: 8,5 Matchbetyg: 6,5

Christian Eriksen: 6

Allt som oftast är vi ett bättre lag med Christian Eriksen på plan. När dansken kom till klubben fanns det tvivel att hitta bland tongångarna som gick, men Eriksen tystade dem rätt så fort och bidrog med en ny dimension på vårt centrala mittfält. Efter hans år i Spurs vet de flesta att han är en som en brasse i en dansk gestaltning; dubbelfotad, bidrar med otaliga mängder nyckelpassningar och särskilt vass på fasta situationer, något som United har skrikit efter i år och dar. Den danske dirigenten drogs med en oturlig skada under våren, en skada han inte riktigt kom tillbaks från. Men under hösten var Eriksens insatser otroligt värdefulla. [David]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,3

Fred 5,5

Fred har fortsatt svårt att få någon riktig kontinuitet i sitt spel och blandar starka insatser med svaga. Tydligt dessutom att han blivit nerknuffad i mittfältshierarkien med Casemiros och Eriksens intåg. Att Uniteds mittfält dessutom blev betydligt bättre den här säsongen vittnar om att Fred kommer få svårt att kriga till sig en ordinarie tröja nästa säsong. Det ska dock understrykas att brassen fortsatt kommer ha en viktig funktion att fylla i laget när ordinarie spelare kommer vara borta. [Elias]

Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 5,9

Scott McTominay: 5

Efter tre säsonger som bärande mittfältare blev McTominay nu en birollsinnehavare. Talande är att hans speltid jämfört med föregående säsong halverades, trots att han spelade fler matcher. Vi vet vad vi får av McTominay: många löpmeter, hårt jobb, begränsad kvalitet. Han har ingen naturlig roll på Erik ten Hags mittfält och vid ett inkommande bud gör United nog klokt i att sälja. [Micke]

Redaktionen: 4,8 Matchbetyg: 5,3

Marcel Sabitzer: 5,5

Marcel Sabitzer anslöt som ett välbehövt tillskott efter att Christian Eriksen gått ner skadad mot Reading i FA-Cup spelet. Österrikaren gav oss några glada minnen under sin tid i klubben, främst med sina två mål på en halvlek mot Sevilla i Europa League. Förutom någon enstaka blixt av talang som den mot Sevilla så var väl Sabitzers tid i Manchester United ingenting som man direkt kommer att minnas speciellt länge, detta då jag förmodar att hans inlåning ej blir permanent. [Axel]

Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: 6,1

Donny van de Beek: n/a

Van de Beeks tid i United känns allt mer sorgligt. Efter att nederländaren anslöt till United 2020 från Erik ten Hags Ajax har det aldrig riktigt lyft för honom. Det var många av oss som trodde att ten Hag skulle andas nytt liv in i Donny och precis när man började se dessa tendenser åkte Donny på en skada som hållit honom borta sedan januari. Jag blir inte förvånad om han försvinner i sommar, efter en minst sagt intetsägande sejour i United. [Carl]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Facundo Pellistri: n/a

I oktober 2020 värvades Pellistri till United. Först i januari 2023 debuterade han. I debuten bidrog han med en assist. Och det hände grejer när Pellistri var på planen. Men att det ändå bara blev 214 minuters spel har sin förklaring, per nu är han inte tillräckligt bra för att spela i Manchester United. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,7

Kobbie Mainoo: n/a

18-årige Mainoo fick göra Premier League-debut under säsongen och figurerade även i några cupmatcher. Mycket välförtjänt med tanke på hans talang och många fina insatser i reservlaget. Givetvis inte enkelt att konkurrera på ett centralt mittfält i United, men klart är i alla fall att Mainoo har alla möjligheter i framtiden. Utlåning nästkommande säsong för att samla på sig senior erfarenhet känns som ett rimligt steg. [Elias]

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Bruno Fernandes58 (1)1413
Casemiro43 (8)75
Christian Eriksen37 (7)210
Fred23 (33)66
Scott McTominay16 (23)31
Marcel Sabitzer11 (7)31
Donny van de Beek4 (6)00
Facundo Pellistri1 (9)01
Kobbie Mainoo1 (2)00