Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fem nya tröjnummer
Bayindir tar ettan, Hojlund elva och Garnacho är vår nya Fred

Manchester United har idag bekräftat fem nya tröjnummer. Vår nya nummer 1 är Altay Bayindir medan Rasmus Hojlund tar två ettor, det vill säga 11. Vänsterbacken Sergio Reguilón tar 15 medan Jonny Evans tar 35, trots att han hade 27 under försäsongen. Slutligen byter Alejandro Garnacho från 49 till 17.

Sofyan Amrabats tröjnummer bekräftas vid ett senare tillfälle.

Börjar vi med Bayindir så är det förstås bara målvakter som har haft nummer 1. Sedan permanenta tröjnummer infördes säsongen 1993/94 har Peter Schmeichel, Mark Bosnich, Fabien Barthez, Tim Howard, Edwin van der Sar och David de Gea burit nummer 1.

Hojlund tar över nummer 11 från Mason Greenwood. Tidigare har Ryan Giggs, Adnan Januzaj och Anthony Martial burit nummer 11. En spelare som borde förknippas med 11 men som inte alls gör det är George Best.

Nummer 15 associerar vi framför allt med Nemanja Vidic. Nu går det till lånespelaren Reguilón och även förra säsongen var det en lånespelare som hade 15, nämligen Marcel Sabitzer. Senast att ha 15 permanent var Andreas Pereira. Här i Sverige minns vi förstås att Jesper Blomqvist bar 15 under tiden i United. Övriga spelare som haft 15 är Clayton Blackmore, Graeme Tomlinson, Karel Poborský, Luke Chadwick och Kléberson.

Garnachos nummer 17 bars senast av Fred. Även 17 har svensk historik, i form av Henrik Larsson. Mest associerar vi nog 17 till Nani men även Daley Blind gjorde ett gäng matcher i nummer 17. Det är nog färre som minns att Andy Cole inledde sin Unitedkarriär i nummer 17. Andra spelare som har haft 17 är Colin McKee, Raimond van der Gouw, Michael Stewart och Liam Miller.

Evans hade nummer 35 som akademispelare i United (dock aldrig i någon a-lagsmatch, vad jag kan minnas), vilket förklarar valet av tröjnummer. Han bar sedan nummer 23 när han slog sig in i a-laget och därefter nummer 6 men de numren är bokade av Luke Shaw och Lisandro Martínez respektive. Nummer 35 har ingen ärorik historia, även om spelare som Wes Brown, Tom Cleverley och Jesse Lingard alla hade nummer 35 vid något tillfälle. Tidigare spelare i nummer 35 är Paul Teather, David Healy, Nick Culkin, Neil Wood, Ricardo, Kieran Lee, Reece Brown och Demetri Mitchell.