Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - Manchester city
115 anledningar att undra om ett derby fortfarande är ett derby

Form goes out the window, brukar britterna säga när det vankas derby. Jag funderar på om det fortfarande är sant. I den moderna fotbollen får känslor en allt mindre plats. Om uttrycket någonsin var sant var det för att de sämre kunde kämpa sönder de bättre.

Nu har jag inte kollat om detta stämmer. Men jag får ändå för mig att det är så. Ett derby blir i allt större utsträckning en match i mängden. Åtminstone för inblandade spelare och ledare. Derbyt existerar egentligen bara hos supportrarna.

Nu protesterar någon och pekar på att Manchester United minsann vinner derbyn då och då. Så då stämmer det ju att formen kliver ut genom fönstret?

Det är nu jag ska berätta en hemlighet för er. Manchester United har varit usla sedan Sir Alex Ferguson lämnade klubben. Det vill säga usla för att vara Manchester United. Jämför vi däremot med alla klubbar framkommer att Manchester United har varit ganska bra. Sedan Fergie lämnade har 115 FC (i somliga kretsar kända som den före detta fotbollsklubben Manchester city) givetvis tagit flest poäng i England. Lika överlägsen tvåa är Liverpool. Därefter är det ytterst lite som skiljer Arsenal, Chelsea, Tottenham och United åt. Inför den här omgången var trean Arsenal 20 poäng bättre än sexan United. På mer än tio år är det försumbart.

Att detta Manchester United ibland vinner mot detta Manchester city är normalt.

city är storfavorit idag. Det går inte att komma ifrån. Men det är inget omöjligt uppdrag.

Defensivt kommer André Onana och Harry Maguire till matchen med förnyat självförtroende. Onana vaktar förstås målet och jag är övertygad om att backlinjen blir samma som mot FC Köpenhamn. Det finns liksom ingen anledning att göra någon förändring. Alternativen – Victor Lindelöf och Jonny Evans – innebär helt enkelt ingen förbättring.

Det luriga är hur United ställer upp på mittfältet.

Tanken var förmodligen att United skulle matcha ett defensivt balanserat mittfält med Sofyan Amrabat och Casemiro idag. Nu verkar det – enligt obekräftade viskningar – som att Casemiro inte är tillgänglig för spel. Då blir det knepigare.

Gissningsvis skickar vi ut Bruno Fernandes som högerytter. Det brukar bli så mot city.

Då ska tre platser fyllas på mitten. Amrabat har inte imponerat men om Casemiro är otillgänglig har vi egentligen ingen annan. (Kobbie Mainoo skulle kunna vara ett alternativ men han kastas näppeligen in från start i ett derby.)

Christian Eriksen har förbättrat United när han har hoppat in i de senaste matcherna. Men dansken har varit genomgående bedrövlig när han har spelat från start. Scott McTominay är inte svaret på någon fråga som Erik ten Hag ställer sig. Men jag lutar nog åt att det blir Amrabat, Eriksen och McTominay.

Alternativet Mason Mount tycks just nu inte vara aktuellt. Fullt rimligt, då han visade växande formkurva senast han spelade och spelare i form hör inte hemma i detta United.

Marcus Rashford och Rasmus Hojlund är givna offensivt.