Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Liverpool - Manchester United
Att undvika en förnedring

När Manchester United tog den korta resan över till Anfield förra säsongen så gick vi in i matchen som favoriter att äntligen slå våra bittraste rivaler. Det som följde var kanske den tyngsta förlusten mot Liverpool i vår klubbs historia. På söndag så är det dags att åka dit igen men denna gång så har vi inte lyxen att gå in i matchen med självförtroendet på topp. Nej man är faktiskt nästan nöjd bara vi undviker ännu en förnedring.

Manchester United

Utslagna ur Champions League spelet och mediamaskinen har börjat ticka för att avlägsna Erik ten Hag från tränarposten. Engelsk media sitter ivrigt och väntar på att Liverpool ska krossa Ten Hags lag igen för att fortsätta pressa holländaren. Det ser helt enkelt inte bra ut för Ten Hag och det känns ignorant att inte tillge att det behövs mycket för att han ska sitta kvar som Manchester United tränare i det långa loppet. Många tror att en talande förlust på Anfield skulle vara Ten Hags sista match i klubben, Jose Mourinho fick ju sparken efter en förlust där. Jag skulle dock bli väldigt förvånad om klubben skulle sparka en tränare innan Sir Jim Ratcliffe och INEOS tar över fotbollsoperationerna i klubben, det känns som en beslut för de nya delägarna.

Skiftar vi fokus till den faktiska fotbollsmatchen som ska spelas på söndag så har Ten Hag ingen enkel uppgift. Frånvarolistan är fortsatt lång och tråkig då Harry Maguire blev den senaste pjäsen att falla under veckans möte med Bayern Munchen. Lagkaptenen Bruno Fernandes kommer också att saknas på grund av avstängning.

Andre Onanas horribla Champions League prestationer har lett till att många vill se Altay Bayindir få chansen mellan stolparna på söndag. Jag medger att Onana på Anfield inte fyller mig med mycket förtroende, men det känns väldigt långsynt att Erik ten Hag skulle vilja införa ytterligare rotation i en ständigt roterande startelva. Liverpool borta hade kanske inte heller varit den roligaste debutmatchen för stackars Bayindir. Lite positivt inför matchen var att Luke Shaw verkar redo för spel. Vänsterbacken lämnade matchen mot Bayern Munchen i halvtidsvilan på grund av en skadekänning men det verkade inte vara så allvarligt, skönt!

Som tidigare nämnt så saknas självaste försvarsgeneralen Harry Maguire på grund av skada. Raphael Varane har obeskrivligt spenderat den senaste tiden på sidlinjen men startade i veckans Champions League match och med tanke på att han och Jonny Evans är de enda tillgängliga mittbackarna så kan vi anta att fransmannen får starta igen. Ett mittbackspar i form av Shaw/Varane låter ju inte så dåligt, dock så skulle det betyda Diogo Dalot som vänsterback igen, han skulle man ju helst haft till höger för att länka upp med Antony.

Mittfältet är otroligt skadeskjutet. Casemiro, Christian Eriksen, Mason Mount och Bruno Fernandes är alla otillgängliga. Det är svårt för Erik ten Hag att bygga någon slags spelide när hela mittfältet är i kaos. Vi får hoppas att Scott McTominay kan göra mål, för det är väl egentligen bara då som han tillför något. Sofyan Amrabat kommer att starta som defensiv mittfältare men om det ser ut som det gjort i de senaste matcherna så kommer det inte att fungera. Amrabat (och Casemiro tidigare under säsongen) har lämnats helt ensamma i den defensiva rollen och därmed sprungits över i varje match, om så blir fallet på Anfield så stannar det kanske inte med sju för hemmalaget. Amrabat måste få hjälp av någon och på söndag så blir det nog unge Kobbie Mainoo, i brist på andra alternativ. Jag vet inte hur väl Mainoo kommer att hänga med i försvarsspelet men en sak som är säkert är att McTominay inte kommer att göra det.

Anfallet är den enda delen av laget där Ten Hag har lite fria tyglar alternativsmässigt, detta då Marcus Rashford är spelklar efter en kort frånvaro. Ten Hag har gett Alejandro Garnacho stort ansvar under den senaste tiden och 19-åringen har sett spännande ut, jag skulle dock inte vara förvånad ifall Rashford finner sig tillbaka i startelvan inför en match av denna status. Den ständigt kritiserade Antony har faktiskt sett ganska pigg ut under den senaste tiden, det är dock tydligt hur mycket bättre han blir när han flankas av Diogo Dalot på högerkanten kontra den mer defensivt lagda Aaron Wan-Bissaka.

Möjlig startelva:

Liverpool

Sju Premier League matcher har Liverpool spelat hemma på Anfield denna säsong, de har vunnit alla sju. Det är väldigt svårt att inte imponeras av hur Jurgen Klopp och Liverpool gick från ett ålderstiget, långsamt mittfält förra säsongen till ett helt renoverat, ungt och dynamiskt mittfält på bara ett sommarfönster. Det visar verkligen hur viktigt det är med bra struktur i en fotbollsklubb, man är inte bara lite avis. Värvningarna av Dominik Szoboszlai, Alexis Mac Allister, Ryan Gravenberch och Wataru Endo har transformerat lagets förmåga att ännu en gång spela med den intensitet som Klopp vill ha i sitt lag och den nuvarande topp placeringen i ligan visar hur felfri ombyggnationen har varit. Allt är såklart inte perfekt för rivalerna, nyligen så har det behövs mirakelvändningar och röda kort för att fortsätta den fina formen som laget befinner sig i. Senast i veckan så blev det även förlust mot belgiska Union St.Gilloise i Europa League spelet.

Klopps lag är inte heller helt skadefria då spelare som Mac Allister, Andrew Robertson och Diogo Jota alla missar söndagens match. Frånvaron av Andrew Robertson i backlinjen är såklart ett stort avbräck men Liverpool kommer fortfarande kunna ställa upp med spelare som Trent Alexander-Arnold och Virgil van Dijk i försvaret, lägg till ligans bästa målvakt Alisson så har man en ganska duglig backlinje.

Klopps stora målkung Mohamed Salah älskar att göra mål mot Manchester United och ingen blir väl förvånad om han skulle göra just det imorgon. Förra säsongen så var det Darwin Nunez och Cody Gakpo som stod för en stor del av skadegörelsen, den förstnämde förväntas starta imorgon men Luiz Diaz kan nog gå före Gakpo på vänsterkanten.

Möjlig startelva:

Historik

Förra säsongen så stod Liverpool för den största vinsten någonsin mellan lagen på Anfield när hemmalaget vann med hela 7-0.

Senaste gången Manchester United tog tre poäng på Anfield var i januari 2016. Matchen slutade 0-1 tack vare ett avgörande från Wayne Rooney.

Visste ni att…

  • Manchester United har inte gjort mÃ¥l pÃ¥ Anfield sedan 2018? Det var även Jose Mourinhos sista match som Unitedtränare.
  • Unitedikonen Sir Matt Busby spelade över 100 matcher för Liverpool i sin spelarkarriär.

Matchinformation

Liverpool
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 17
Tid: Söndagen den 17 december 2023, 17.30
Plats: Anfield, Liverpool
Domare: Michael Oliver
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Maguire (ljumske, inget datum)
  • Martial (sjuk, inget datum)
  • Fernandes (avstängd, en match)
  • Casemiro (hamstring, Ã¥rsskiftet)
  • Martínez (skadad, Ã¥rsskiftet)
  • Amad (matchform, inget datum)
  • Malacia (knä, i början 2024)
  • Mount (skadad, mitten december)
  • Eriksen (knä, mitten december)
  • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

  • Shaw (skadad, stor chans)
  • Lindelöf (skadad)
FORM
V26/11EvertonBPL3-0
O29/11GalatasarayBCL3-3
F2/12NewcastleBPL0-1
V6/12ChelseaHPL2-1
F9/12BournemouthHPL0-3
F12/12FC BayernHCL0-1

Liverpool

Skador och avstängningar:

  • Matip (ACL, september)
  • Thiago (ljumske, januari)
  • Robertson (axel, januari)
  • Jota (matchform, slutet december)
  • Bajcetic (vad, inget datum)
Tveksamma:

  • Mac Allister (knä)
FORM
O25/11Man CityBPL1-1
V30/11LASKHEL4-0
V3/12FulhamHPL4-3
V6/12Sheffield UtdBPL2-0
V9/12C. PalaceBPL2-1
F14/12Union SGBEL1-2

United mot Liverpool

Totalt:21182-58-71283-281
Borta:9726-23-48101-165
Premier League:6229-14-1981-84
SENASTE MÖTENA
F2021-10-24HPL0-5
F2022-04-19BPL0-4
V2022-08-22HPL2-1
F2023-03-05BPL0-7
SENASTE BORTAMATCHER
F2020-01-19BPL0-2
O2021-01-17BPL0-0
F2022-04-19BPL0-4
F2023-03-05BPL0-7