Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Unitedsvepet
Super Leauge på tapeten igen / Reaktioner efter Super Leauge-domen / Februarimatcher flyttade

Torsdagens svep inkluderar nya diskussioner om en europeisk superliga efter en dom i EU-domstolen. Domen och reaktioner på den dominerar dagens nyheter. Vi kan också rapportera om att schemat i februari är ändrat i matcherna mot Wolverhampton, Aston Villa, Luton och Fulham. 

Super Leuage på tapeten igen

En eventuell superliga är på tapeten igen efter en dom i EU-domstolen som tydligt uttalar att FIFA och UEFA inte kan kontrollera klubbar och spelare och hindra dem från att delta i en superliga. Domen säger bland annat:

Det finns inget ramverk för FIFA och UEFAs regler som säkrar att de är transparenta, objektiva, proportionella och icke-diskrimerande.

Alla försök att kontrollera och begränsa kommersiella rättigheter för en sådan liga anses i princip vara olagliga. Domen uttalar dock att det inte per automatik innebär att projektet med en superliga måste godkännas. Domstolen har bara tagit hänsyn till frågan om de regler som FIFA och UEFA har försökt sätta upp.

Det finns också uppgifter på att den brittiska regeringen diskuterar en lag som förbjuder klubbar att delta i en europeisk superliga om den inte uppfyller ett antal kriterier, såsom ett godkännande av fansen.

 

Reaktioner efter Super Leuage-domen

Flera reaktioner på domen om en superliga har förstås kommit under dagen.

UEFA har uttalat sig om domen och betonar att det inte innebär att en superliga har fritt fram. Domen pekar mer på brister i UEFAs hantering av tillstånd menar de. UEFA uttrycker att de är beslutsamma i att upprätthålla den ordning som råder i den europeiska fotbollen just nu och att de räknar med att samarbetet mellan fans, klubbar, regeringar och andra instanser kommer att säkra att nuvarande ordning upprätthålls.

Fansens organisation FSA uttalar sig också uttrycker att det inte finns plats för någon illa genomtänkt superliga. De menar att både spelare, klubbar och fans har tydligt uttalat sin ståndpunkt att en sådan “zombie-liga” måste skjutas i sank, “we all want to ser the triggar pulled on the walking dead monstrosity that is the European Zombie Leauge.

Även Manchester United har uttalat sig i ärendet och betonar att klubbens hållning är oförändrad.  De uttalar att de är “fully committed” till UEFAs tävlingar och att de är positiva till att utveckla samarbetet med UEFA, Premier League och alla vänskapsklubbar i syfte att ta den europeiska fotbollen framåt.

En som däremot är glad efter beskedet är Real Madrids president Florentino Perez som menar att Real Madrid välkomnar beslutet i EU-domstolen som visar att fotbollsframtiden i Europa ligger i händerna på klubbarna själva, fansen och alla spelare.

Februarimatcher flyttade

United meddelar idag att några matcher är flyttade i schemat för februari. Det gäller bortamatchen mot Wolverhampton som spelas torsdag 1 februari 21.15, medan de tre kommande matcherna går av stapeln på söndagar. I tur och ordning gäller det West Ham 4 februari kl 15.00, Aston Villa borta söndagen därpå kl 17.30 och söndag 18/2 blir det match borta mot Luton med start kl 17.30.

Sista matchen i februari sker på en lördag, hemma mot Fulham den 24/2 kl 16.00.