Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Unitedsvepet med presskonferens
Ten Hag om INEOS, motgångar och målvakter

Andra delen av Ten Hags presskonferens blev offentlig idag och redogörs för. Viss distans till matchen var det som rådde, där frågor om INEOS, lagets motgångar, målvaktssituationen och spelarsituationer var på menyn. Utöver presskonferensen kan vi rapportera att Mary Earps hedras från kungligt håll.

Ten Hags presskonferens

Om INEOS

På frågan om vad Ten Hag tror kan bli bättre med INEOS inblandning i klubben svarar han att deras tidigare erfarenhet i andra klubbar och sporter kan bidra till bättringen av klubben. Fotboll är en komplicerad sport, speciellt på toppen, så deras erfarenheter kommer hjälpa oss att uppnå våra höga ambitioner.

Från processens första början har Ten Hag hållits informerad om mötena och samtalen med INEOS genom Richard Arnold och sedermera Patrick Stewart. På frågan om han har de nya delägarnas förtroende svarar Ten Hag att han måste diskutera med dem först innan han utlämnar något till journalistkåren. Men stämningen sägs vara positiv. “De känner mig”.

Om lagets motgångar

På tal om motgångarna inom laget svarar Ten Hag att det hade tagit 45 minuter att gå igenom alla skador vi har haft. Till exempel har vi haft nio stycken mittbackspar. Men det kan inte vara en ursäkt. Vi såg mot Villa att vi trots det kan spela det sättet vi vill spela. Jag tror det har gynnat oss också att vi har haft så stor tilltro på den spelargruppen vi har. När flera spelare kommer tillbaka i januari kommer vi vara desto starkare. Med ett mindre frenetiskt schema, nya delägare och flera återkommande från skador känns det optimistiskt. Det är som att få in sex nya värvningar i januari.

Om träningsläger

Det blir inget träningsläger i varmare breddgrader i vinter. När en journalist uttryckte missnöje över avsaknaden av vitamin D replikerade Ten Hag med “Ingen sol!”. Laget stannar på Carrington, delvis för att det är en annorlunda säsong. Förra säsongen var det VM och flera spelare som inte var inblandade i VM följde med till Cadiz förra vintern. Nu är spelarna mer belastade och ett bra schema måste konstrueras där spelarna får tillräckligt med vila men även för att förberedda för säsongens andra halva.

Om Martial

Martial har varit obrukbar i närmare tre veckor. Det är enligt Ten Hag en envis sjukdom som präglar Martial och han är inte tillgänglig framöver.

Om nya kontrakt

Flera spelare har utgående kontrakt i sommar; Varane, Lindelöf, Wan-Bissaka, Hannibal och Martial. Det är bara två dagar kvar tills nämnda spelare får föra samtal med andra klubbar. På frågan om kontraktsförhandlingar är på gång svarar Ten Hag att det är under sekretess och att det kommer diskuteras internt.

Om målvaktssituationen

Med tanke på Onanas uttagning i Kameruns landslag inför afrikanska mästerskapen så är truppen förberedd. Truppen har konstruerats för att förberedda sig för ett sådant scenario. På frågan om en till målvakt ansluter till truppen från exempelvis ungdomsleden i Onanas frånvaro svarar Ten Hag att om så blir fallet kommer vi få veta det.

Om taktik

I halvtid mot Aston Villa instruerade Ten Hag hans ytterbackar att flytta högre upp i banan. Hur ska man se till att ytterbackarna gör det från minut 1 och inte minut 45?

Det beror på match till match, vart ytorna finns och i vilket läge man utnyttjar ytorna. I vissa lägen i matchen vill man att ytterbackarna sitter lägre men de behöver veta när de ska kliva upp högre, och det är taktik. Mot Villa, som spelar en hög linje, handlar det inte bara om ytterbackarna utan spelplanen var att spela i djupled. Hela matchen gjorde vi det flera gånger och jag tycker vi gjorde det väldigt bra.

Earps hedrad av kungen

Mary Earps är en av tre fotbollsspelare som hedras av kung Charles inför det nya året. Earps hedras för sina bidrag till engelsk fotboll efter ett fantastiskt år för Earps där hon tog England till en VM-final, spelade FA Cup-final för United och utsågs till världens bästa målvakt på damsidan. Som grädde på moset utsågs hon till årets sportpersonlighet av engelska folket. Earps hedras med en MBE, samma utmärkelse som delats ut till bland annat Jonny Evans och Marcus Rashford.

Hon får sällskap av ligakollegorna Millie Bright och Lauren Hemp, som även de hedras för sina bidrag till engelsk damfotboll.