Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

United bekräftar
Omar Berrada blir klubbens nästa VD

Manchester United bekräftar på lördagsklubben att Omar Berrada anställs som klubbens nästa VD. Berrada ansluter från Manchester City, där han varit chef för fotbollsverksamheten. Arbetet hos United kommer han att inleda i sommar.

I ett uttalande på klubbens hemsida skriver United följande:

Manchester United är nöjda att meddela att Omar Berrada har utsetts till klubbens nya VD.

Klubben är besluten att sätta fotboll och prestation på planen tillbaka som hjärtat i allt vi gör. Utnämningen av Omar representerar det första steget på den här resan.

Som en av de mest erfarna fotbollsledarna på toppen av europeisk fotboll tar Omar med sig en enorm fotbollsexpertis och kommersiell expertis, med en bevisad erfarenhet av framgångsrikt ledarskap och en passion för att hjälpa till att utföra förändringar i hela klubben. Han jobbar för närvarande som chef för fotbollsverksamheten [Chief Football Operations Officer] för City Football Group och övervakar elva klubbar på fem kontinenter och hade dessförinnan ledande roller hos Barcelona.

Det är vår uttalade ambition att återupprätta Manchester United som en titelvinnande klubb. Vi är nöjda över att Omar ansluter sig till oss för att hjälpa oss att nå det målet, så att Unitedfans återigen kan se, med Sir Matt Busbys ord, den röda flaggan vaja på toppen av engelsk fotboll, europeisk fotboll och världsfotbollen.

Omars startdatum kommer att bekräftas i sinom tid; under tiden kommer Patrick Stewart fortsätta som tillförordnad VD.

Berrada, en 46 år gammal femspråkig marockan född i Paris, lämnar Manchester City med omedelbar verkan. Han kommer emellertid inte få påbörja sitt arbete hos United förrän en viss tid har passerat, då han är på så kallad gardening leave hos City. Enligt James Ducker på Telegraph kommer Berradas arbete i United att inledas i sommar. Tills vidare fortsätter Patrick Stewart som tillförordnad VD.

Att Berrada ännu inte får jobba för United förklarar sannolikt att kvällens besked kommer utan citat. Vi noterar annars än annan ton i Uniteds uttalande än vi har varit vana med de senaste åren.

Anställningen av Berrada kommer egentligen utan några föregående rykten. Först några timmar innan det bekräftades officiellt dök hans namn upp i media. David Ornstein på The Athletic var först med uppgiften. Enligt Ornstein var det Ineos som identifierade och jagade Berrada som kandidat för jobbet, men Glazerfamiljen ska ha bifallit valet och det ska vara ett gemensamt beslut.

Berrada anses vara en av nyckelpersonerna bakom Manchester Citys framgångar på och utanför planen de senaste åren. Ornstein pekar vidare på att United prioriterade en person som har varit framgångsrik inom fotboll men också har kapacitet att driva affärsverksamhet. Berrada, som kommer att rapportera direkt till ägarna, uppges få en styrelseroll och ledande roll både inom fotbollsverksamheten och affärsverksamheten i klubben.

Att United kan knyta till sig Berrada, närmast utan föregående spekulation, kommer att ses som en kupp av klubben, menar Ornstein. Berrada nobbade i somras erbjudanden från en Premier League-klubb, en MLS-klubb och en NFL-klubb.

I City uppges han ha jobbat nära fotbollschef Txiki Begiristain med kontrakt och övergångar. Berrada ska ha varit involverad i värvningen av Erling Haaland.

Enligt Martyn Ziegler på The Times ska Berrada inte ha varit involverad i någon av de avtal och affärer som resulterade i att City står anklagade för 115 brott mot Premier Leagues Financial Fair Play-regler.

Vi välkomnar Omar Berrada till Manchester United!