Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Jesper Blomqvist, 50 år!
“Det är ditt jävla fel att jag missar finalen” skrek han

Idag hyllar vi en till synes mycket trevlig prick som har fina meriter sett till titlar med lagen han spelat i. Han fanns med aktivt i Manchester United under succésäsongen 1998/1999 och upplevs som gladlynt, kreativ och ödmjuk. Han namn är Jesper Blomqvist!

Historierna om Jesper Blomqvist är många, vi ska i denna hyllning ta upp några av dem. Bland annat när han retade upp Roy Keane ganska rejält, när han blev tunnlad av Ronaldinho och när han bakade pizza som en gud i tv.

Jesper Blomqvist är född 1974 i Tavelsjö i Västerbotten där han också inledde sin fotbollskarriär. Som senior blev det först en säsong i Umeå FC i innan han fick chansen i IFK Göteborg 1993. Som ”göteborgare” fick han sitt stora genombrott och gjorde 18 mål på 73 allsvenska matcher. Undertecknad råkar vara född samma årgång och har följt Blomqvist både under åren i allsvenskan och internationellt.

Ett mål vi minns från allsvenskan är när Blomqvist lurade Sven Andersson i Helsingborg ganska rejält.

Naturligtvis är Blomqvist också som del av bronshjältarna från 1994 inskriven i de svenska historieböckerna för alltid. Han startade i gruppspelsmatchen mot Kamerun där han blev utbytt mot Henrik Larsson och hoppade in för samma Larsson i den oavgjorda matchen mot Brasilien.

Blomqvist var ung när det begav sig “over there” och gjorde sin debutsäsong i landslaget 1994. Han gjorde sedan totalt 30 landskamper fram till 2002.

Blomkvist för Sverige mot Skottland i VM-kval 1996

Jesper Blomqvist har haft rejäla skadebekymmer men hans internationella karriär måste ses som framgångsrik när vi summerar den. Den tog fart i Milan under säsongen 1996–1997 och efter ytterligare en säsong i Parma hamnade han så i Alex Fergussons bygge. United köpte loss honom från Parma för 4,4 miljoner pund.

Notera att en annan 74:a (som undertecknad försökte stoppa på fotbollsplanen i ungdomen) gick samma väg som Blomqvist, från Göteborg till Milan, Andreas “Adde” Andersson. Han hamnade dock i helt fel lag i England, Newcastle.

Vi hyllar idag en offensiv talang som spelade under några år i Uniteds röda tröja mellan 1998 och 2001. Det var dock endast under säsongen 1998–1999 som han spelade med seniorlaget då han sedan ådrog sig en allvarlig knäskada som satte stopp för en fortsatt karriär på toppnivå. Blomkvist var i United främst ett alternativ till Ryan Giggs och det var såklart ingen enkel spelare att peta. Han gjorde ändå totalt 38 matcher för laget och noterades för ett mål och sex assist.

Nedan kan ni se Blomqvist enda mål i tävlingssammanhang för United. Det var mot Everton (laget han senare gick till) under succésäsongen 1998/1999.

Finalen mot Bayern München i Champions League 1999 blev hans sista tävlingsmatch med seniorlaget. Han spelade fram till matchminut 67 då Teddy Sheringham bytte av honom. Det är stort nog att ha spelat och vunnit en final i Champions League och därutöver två andra titlar under säsongen. Efter CL-finalen gjorde han endast några träningsmatcher och ett par matcher med reservlaget.

Blomqvists bidrag under succésäsongen ska inte underskattas. Han har av vissa hyllats som en osjungen hjälte som var riktigt snabb på sin vänsterkant, hårt arbetande, bra med båda fötterna och bra på att utmana sina motståndare.

Blomqvist har i intervjuer pekat ut de tre bästa spelarna han någonsin spelat med. Två av dem är ikoner i rött, nämligen Roy Keane och David Beckham. Den tredje är rödsvart men också en ikon, Paolo Maldini, Milans och Italiens store gigant under lång tid.

Apropå Keane så finns det en intressant story om relationen mellan honom och Blomqvist. Keane blev nämligen avstängd lagom till finalen i CL 1999 efter att ha fått ett gult kort i semifinalreturen mot Juventus. Blomqvist fick skulden för en dålig passning och Keane var rejält arg under flera veckor efteråt. Han lär ha skrikit i omklädningsrummet efteråt, “det är ditt jävla fel att jag missar finalen”. Blomqvist säger till sportbibeln att han inte brydde sig så mycket just då och att relationen idag är bra. “Vi skrattar åt det i efterhand men det var så han (Keane) var, inget var hans fel” sa Blomqvist till Sportbibeln förra året. Men Blomqvist erkänner också i efterhand att passningen inte var så bra.

 

Jesper Blomqvist och Roy Keane blev kompisar igen

Efter tiden i United gick Jesper Blomqvist vidare till Everton under en säsong. Där lär han ha kommit till en träning inför derby mot Liverpool i röd tröja vilket inte uppskattades av lagkamraterna. Englandssejouren avslutades sedan i Charlton Athletic under en säsong, dock med få matcher för Blomqvist. Därefter blev det hemåt och Djurgården innan skador satte stopp för karriären.

I en uppvisningsmatch mellan United och Barcelonas legendarer blev Blomqvist en av målskyttarna. Men det vi kommer ihåg från denna match är snarast när han blev tunnlad ordentligt av Ronaldinho.

Vi hyllar idag en spelare som kanske aldrig blev den där riktigt stora stjärnan men som var en farlig ytter och nyttig för de lag han spelade i. Skadebekymmer bidrog till att karriären på topp blev ganska kort,  men meriterna finns som sagt, inte minst från tiden i Manchester United.

Efter den aktiva fotbollskarriären har Blomqvist mest blivit känd som ”pizzabagare” då han öppnade en restaurang efter att ha fått mersmak efter en matlagningsutbildning på distans. Han är sedan 2018 delägare i restaurangen 450 Gradi på Lidingö. Som pizzabagare måste jag ge honom en stor eloge. Han har bland annat frontat en snabbdeg som är jäkligt bra!

Pizza-talangen blev synlig när han vann tv-programmet ”Hela kändis-Sverige bakar”. Matlagningsinspirationen kommer från kocken på träningsanläggningen under tiden i Milan, där han bland annat lär ha fått en otrolig risotto, och från mormor Linnéa Lundgren som gjorde allt från grunden.

Pizzakarriären sägs delvis bero på att Blomqvist var slarvig med pengar under sin tid som fotbollsproffs och att han därmed var tvungen att hitta ett jobb efter karriären. Han uttalar sig i en Expressen-artikel och betonar där att han inte alls drevs av pengar och att intresset för mat också är en passion utöver levebröd.

 

Jesper Blomqvist gjorde en kort comeback som spelande tränare, först i Enköping 2008 och därefter i Hammarby där han avslutade 2010.

En annan talang som pizzabagaren och fotbollspelaren från Tavelsjö har visat upp offentligt är dans. Ni kanske minns att han tog hem Let´s Dance 2017. Vi har också sett honom i mästarnas mästare och postkodlotteriet.

Vi hyllar idag en till synes mycket trevlig prick med fina meriter både som fotbollsspelare och pizzabagare. Stort grattis Jesper Blomqvist 50 år!

 

Jesper Blomqvist