Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Att det ska vara så svårt

Att bli fotbollsproffs är ganska svårt. Eller till och med jättesvårt.
Det är många som vill bli det, men inte många procent av dem lyckas.
Skulle jag få chansen igen att satsa på fotbollen skulle jag ställa mig i mål. Det är – trots att det bara blir två eller tre per lag beroende på hur högt man kommer – den position man kan komma längst i karriären på om man har talang/träningsvilja.
Titta bara på United efter Schmeichel (som för övrigt också kunde stå för pinsamma stunder, minns bara Baslers mål i finalen 1999). Vi har haft Bosnich (usel), Taibi (usel), van der Gouw (medelmåttig), Barthez (hjärndöd), Foster (opålitlig), Kuszczak (ojämn), Ricardo (helt obegripligt), Paul Rachubka (jajamen), Luke Steele (jajamen), Tom Heaton (oprövad), Nick Culkin (lirade väl en minut typ), Roy Carroll (huga), Tim Howard (bra), Andy Goram Andy Goram (!) och van der Sar i liga- och cupspelet.
Det är bara Edwin som varit riktigt pålitlig. Det är ju inte klokt egentligen. Varför är det så svårt att vara målvakt? Varför är målvakter så dåliga i jämförelse med utespelare? Det är inte bara för att det är en utsatt position (vilket det är). Det måste vara något annat.
Jag tror att det beror på spelet med fötterna. Titta på van der Sar, han har ju utespelartendenser i sina passningar. Barthez var också bra med fossingarna (minns att han blev inbytt på vänsterkanten någon försäsong) men han hade ju andra problem som gjorde att han inte kom undan mer än ett par säsonger med sina vansinnigheter.
Foster ska vara bra med fötterna, men är antagligen för nervös.
Kuszczak är definitivt inte bra med fötterna.
John O’Shea är det i jämförelse med alla ovan nämnda och han är den ende som aldrig släppt in något mål under sin målvaktskarriär i Manchester United. Rio d.ä gjorde det om jag inte minns fel. Vilken match var det han hoppade in i?
* I vilket fall som helst är Ben Foster förstemålvakt i United nu. Ferguson har fått för sig att han måste poängtera det varje vecka, antagligen för att ge grabben lite stål i psyket.
“Tomasz Kuszczak produced a very good performance against Wolves last week and we felt he deserved to play another game,” Ferguson said. “It wasn’t going to be last Saturday though because we had to give Ben some support after that difficult game against Manchester City. It was a good opportunity for us to play Tomasz against Wolfsburg but Ben will play on Saturday.”
* Text-tv är ett utmärkt forum som knappast lär dö ut – till skillnad från papperstidningen. Det är bara tråkigt att det verkar vara ett gäng amatörer som hänger på deras sportredaktion. Jag vet inte hur många gånger jag mejlat till dem för att påpeka felaktigheter. I dag är de i farten igen och påstår att Adebayor är avstängd två matcher ytterligare efter idiotrusningen mot idioterna i Arsenalklacken. Synd att de inte fattar att det är en villkorlig dom. Inte heller bryr de sig om att jag mejlat heller.
Skärmavbild 2009-10-01 kl. 19.28.49