Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Go west, this is our destiny

Manchester United väljer i transferfönstrets elfte timma att blicka västerut ut och ta in det sista alternativet som fanns att tillgå: Marouane Fellaini och Leighton Baines. Detta för vad många kallar ett skambud, £28 miljoner pund. Om vi börjar med att strunta i prislappen och titta på spelarna som nu verkar vara de enda två som United realistiskt kan ta in som kan förstärka laget.

Marouane Fellaini.
Är han verkligen rätt man för United? Är han det som behövs? Är han bra nog?
Well, det lär vi aldrig få veta om han aldrig kommer. Vi kan i alla fall konstatera att han var bra nog mot ett Carrick-som-mittbacks-uppställt United förra säsongen där han var fullständigt fenomenal i öppningsmatchen som Everton vann med 1-0. I returen på Old Trafford satte Fergie sin specialist Phil Jones på honom för att ta ut honom från ekvationen. Det lyckades.
Innebär det då att han bara kan spela suveränt mot ett lag med en emergency mittback och inte klarar av att punktmarkeras? Givetvis inte. Fellaini har en hel del kvaliteer som skulle gynna United oerhört. Framförallt har han det fysiska spelet vilket Uniteds mittfält i dag saknar nästan helt med spelare som Carrick, Cleverley, Anderson och Giggs. En belgisk afrotank skulle ge laget en helt annan dimension i spelet och inte bara lyfta det fysiska spelet till en annan nivå än vi haft sedan Keanes dagar utan även ge motståndarna en tankeställare. Det vittnar om inte annat 11 gula kort i Evertons tröja om.
Det skulle vara en formidabel plan B. Eller plan A för den delen. En enorm mittfältsgeneral att stoppa in när motståndet behövde darra lite på manschetten. För det snackas garanteras om Marouane i motståndarnas omklädningsrum inför varje match han spelar.
Ska vi hitta något negativt är det målskyttet. Förra säsongen avslutade Fellaini 102 gånger och träffade nätet endast 12 gånger, detta i både Belgien och i Everton totalt sett. Han gjorde endast tre mål under vårsäsongen, bland annat. Samtidigt skulle han givetvis få helt andra förutsättningar att göra mål i United, det får alla som kommer till en klubb av den här standarden.
Var ska han då passa in?
Här:

DDG

Rafael – Rio – Vida – Evra

Carrick

Zaha/Valencia/Nani – Fellaini – Kagawa/Young/Januzaj

Danny – RvP

Det är så pass många positionsskiften, vad det verkar, i dagens United att det i princip bara är Valencia av våra offensiva spelare som behöver slicka linjen som ytter. Fellaini skulle inte per automatik vara en starter utan skulle förhoppningsvis anpassas till motståndet då vi har Cleverley, på andra sidan mittfältsspektrat, att alternera med. Men det skulle i vilket fall som helst skapa ett alternativ som skulle uppskattas.

Leighton Baines.
De stora invändningarna här är två:
1) Patrice Evra har lyft sig efter några skrala säsonger och behöver knappast någon efterträdare än.
2) Leighton Baines är ingen duvunge. Han blir 29 bast i december och är således bara tre år yngre än Evra.
Båda argumenten håller, givetvis, men det är inte så enkelt. Evra är bra mycket bättre nu än han var exempelvist 2010, men han är inte på samma nivå som 2008. Baines är inte någon framtidsman, men 3,5 år är ändå 3,5 år och det har han till godo på Evra. Låt säga att det här är fransosens sista säsong i United – hans kontrakt går ut 2014 – och då har vi ändå 3-4 år med Baines att se fram emot. Vore det galet?
United är ju uttalat emot att köpa spelare som passerat 26-27 års ålder – Berba sas vara ett undantag – men det var under Fergie/Gill och varken Moyes eller Woodward har mig veterligen uttalat samma princip. Att köpa Baines skulle per automatik innebära en jättespark i röven på Evra och jag vore nyfiken på att se hur han skulle reagera på det här.
Alex B är lika opålitlig defensivt som RvP är pålitlig offensivt och en utlåning till Besiktas, som det talas om, är nog på tapeten även om inte Baines kommer in.
 
Om vi så ska ta och titta på prislapparna.
Marouane Fellaini.
Fellaini kostade £15 mille (som  blev £17,5 med addons) när Moyes tog honom till England, där han givetvis kallas för en ”relatively unknown” precis som alla spelare som inte spelar på öarna. Att han gjort succé sen han anlände betyder så klart att Everton värderar honom högre än de £17,5 mille han kostade i inköpspris. Klausulen som gick ut häromveckan innebar att vem som helst som bjöd £23 mille skulle få chansen att snacka flytt med belgaren. United väntade ut klausulen – som ju helt klart är godtycklig från Evertons sida och ingenting som fotbollsvärlden i stort kommit överens om – och bjöd först efteråt vilket det ju visade att ingen klubb tyckte att han var värd £23 miljoner.
Jag skulle om jag var Edward inte heller vilja punga ut med så mycket pengar för Fellaini, men jag förstår Evertons ståndpunkt. Han kom till England utan rykte på öarna och har verkligen skaffat sig ett sådant. I Goodison-klubbens ögon har därför prislappen gått upp med runt £6 mille om inte mer nu när klausulen löpt ut.
Så även om jag inte tycker att han är värd mer än max £20 miljoner förstår jag inte riktigt problemet med att lägga ut £3 mille till. Ronaldopengarna är väl kvar?
Belgisk press är i alla fall säker på att flytten blir av och att det då ska handla om en prislapp på runt £17 miljoner pund. Lyckas Edward med det har han gjort det bra.
Leighton Baines.
Kostade Everton £5 mille (+£1 mille addons) 2007 och har visat sig vara värd pengarna. Sex år senare tackar Everton nej till bud på £12 mille och kallar det oseriöst. Men är det verkligen det? Betänk att Patrice Evra kom till United som 24-åring, utsedd till årets unga spelare i Frankrike, uttagen i årets lag, Champions League-finalist och vicekapten i Monaco, och kostade klubben £5,5 miljoner.
Att då snart 29-årige Baines värders till säkert över £15 miljoner kan ju te sig väldigt märkligt. Att han är engelsman drar upp priset rejält och klubben har ett annat rejält trumf på hand: Baines är Evertonsupporter sedan barnsben och kanske är han nöjd med den situation han har.
Men är han då värd mer än £12 miljoner? Nej, men vill nu Moyes och United spenderar pengar på grabben är inte jag den som tackar nej även om Southamptons Luke Shaw som bekant vore mer av en Unitedvärvning.
Baines är ännu en i raden av spelare som United jagat länge och av någon anledning fått vänta länge med att få (om det nu blir så). Likt bland andra Edwin och Larry Blanc.
 
Att United nu bjuder på Evertonspelarna får anses som sista chansen att skaffa in namn som kan förstärka laget, det är väl enda förklaringen till att man börjar bjuda i mitten av augusti. Det här är verkligen plan C efter Cesc/Thiago/Ronaldo och Bale (?). Att Everton går ut med uppgifterna om ett bud betyder med stor sannolikhet dock att klubben är beredd att sälja.
 
* Två saker jag fortfarande inte kan släppa:
1) Att Valencia gav upp #7 och tog Nick Powells #25.
2) Att United bjöd så officiellt på Cesc och sedan lika officiellt misslyckades.