Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förvånande? Icke då

zaz
Hade någon berättat för mig inför matchen mot Sunderland att de 90 minuter vi fick se skulle se ut så hade jag svarat ”ja, jag vet”. För det var inga överraskningar åt något håll på Stadium of Light. Allt var precis det förväntade, med Adnan Januzajs överläpp som det enda undantaget. Vi vet redan att backlinjen är orutinerad, inte samspelt och knappast högklassig. Vi vet också att mittfältet Valencia-Fletcher-Cleverley-Young är lika upphetsande som att deklarera. Och att det är ett nytt spelsystem som inte alls sitter och snarare just nu begränsar de redan begränsade spelarna ytterligare.
Det känns förmätet att fortsätta raljera om problemen som finns i det här laget. Å andra sidan är det ju det svårt att inte göra det om det ska bli något inlägg. Så är ni känsliga för att läsa i mångt och mycket samma kritik mot i stort sett samma spelare och system som tidigare – ni är härmed varnade. (Och jag tänker inte nämna Angel Di Maria än.)
Liten high five:

 • Några sekvenser i andra halvlek med stor rörelse från RvP-Rooney-Mata var kul att se. Ni vet det där mönstret vi borde se regelbundet matchen igenom?
 • Phil Jones är viktigare än någonsin just nu. För andra matchen i rad var han bäst i laget, visade mest hjärta och mest jävlaranamma. Den Egentlige Kaptenen så här långt.
 • Tyler Blackett fördubblade sin Premier League-erfarenhet i kväll och han var precis som i premiären ungefär så bra som man kan kräva av honom.
 • Antonio Valencias defensiv: (ja, jag vet att han tappade Rodwell): Flest bollåtertagningar (12) av samtliga spelare och vann flest tacklingar av alla (7 av 7).
 • Dannys inhopp. Full fart jämfört med den mer statiska offensiv som setts innan. Ingen slump att det skapade säkert två halvchanser när han kom in. Inte till salu.

Hur kan det blir så här?

 • Wayne Rooney hade inte ett avslut på mål på hela matchen. Han hade en frispark strax utanför och ett skott som blev blockerat. Robin van Persie hade inte ens ett avslut i närheten av Mannone. Två av världens bästa anfallare stoltserar alltså med detta facit när de ställdes mot två United rejects som mittbackar. Märkligt värre.
 • Wayne Rooney har sedan han blev kapten spelat 90 minuter mot Swansea och Sunderland. Han har inte varit i närheten av att vara bra, han är mil från att få högre betyg än godkänd. Undrar vad det är som gnager i honom, för han lär behöva upp på tå då jag inte tror att LvG skulle vara främmande för att bänka honom.

Tyvärr:

 • Darren Fletcher – nej, det håller inte. Inte alls. Nu har han dessutom valt bort svarta fotbollsskor.
 • Tom Cleverley – nej, det håller som bekant inte heller. Inte alls. Han har mest boll i laget och skapar minst. Tänk att han blev 25 år häromveckan och jag skulle fortfarande inte kunna förklara för min fru – om hon skulle få för sig att fråga – i vilken roll på mittfältet han passar (pun intended) bäst.
 • Anfallsspelet kan faktiskt till och med se sämre ut än under Moyes just nu. Man låter Fletcher driva framåt centralt lite på måfå. Han stannar upp, passar kanske Cleverley, får tillbaka bollen, lägger ut på Valencia som antingen blir av med bollen, slår ett uselt inlägg eller vänder hemåt. Och så kommer man på en lysande idé i nästa anfall: Man gör samma sak.
 • Antonio Valencias anfallsspel (ja, jag vet att han hade en assist). Det skulle inte duga i något annat lag som aspirerar på CL-plats i hela Europa. Apropå målet: Han har skjutit uppskattningsvis 5000 sådana ”inlägg” de senaste två säsongerna. Nu hade han turen att ha en så smart lagkamrat som Juan Mata som slank förbi Sebastian Larsson och petade in bollen.
 • Hur så många skickliga offensiva spelare kan skapa så lite är nästan en bedrift. Visst, det är upp till mittfält att leverera till spjutspetsarna – och vårt mittfält håller möjligen högre Championshipklass – men kravbilden på Mata-RvP-Rooney är hög. Med all rätta med tanke på att spelsystemet anpassats efter dem. RvP kommer undan mest kritik eftersom det var hans säsongsdebut och Mata får lite plus för sitt påpassliga mål – men oj vad den här trion har mer i sig. Dags att börja visa det.

Övriga frågor:

 • Om nu LvG väljer 3-5-2 för att truppens balans kräver det, varför kan han inte helt enkelt se det mest logiska och bygga hela laget kring Adnan i stället? (Skrivet halvt på skämt, halvt på allvar).
 • Hur kan det vara så oerhört mycket slarv i enkelt sidledspassningsspelet? Är det nervositet? Ibland ser det – otroligt nog – ut som det.
 • Med 3-backslinjen är det meningen att det ska ge utrymme för en extra offensiv kraft. Men vem/vad var det trumfkortet i dag? Rooney?
 • Har LvG ärvt Fergies tombola? Adnan kom in för sin tredje match under holländaren och det på sin fjärde position hittills, denna gång centralt på mittfältet.
 • När Steven Fletcher sopar undan benen på Chris Smalling och undgår gult kort är det i princip lika märkligt beteende från Martin Atkinson som det var från Ashley Young vid dykningen.

Till slut:

 • Två straffsituationer inom loppet av tjugo sekunder gav United exakt noll straffar. Det borde ha varit straff när Cattermole & co mosade RvP. Det borde ha varit straff åt Sunderland när Ashley Young körde sitt svanhopp, även om Brown och han körde ben-mot-ben. Varför fortsätter han dyka och överdriva? Vad har han för tanke sekunden innan han kör samma manöver som fått honom att bli en av Premier Leagues mest avskydda spelare?
 • Adnans överläpp, vad handlade det om? Phil Jones-armbåge på träning?
 • Efter förra helgen var som sagt förväntningarna inte alls på samma nivå som inför Swansea. Frågan är vad vi ska ha för utgångspunkt mot MK Dons på tisdag?
 • Chris Smalling haltade av. Skadad. På allvar.

Vet ni vad, jag kan inte låta bli att nämna Angel Di Maria. Det går inte. Och vet ni vad? Jag kunde inte bry mig mindre om vad han kostar. Skulle vi lista topp 5 av offensiva krafter bakom Ronaldo och Messi är Di Maria med på den listan. Då får man kosta 100 eller 1000 miljoner utan att jag blir beklämd. Inte många som tjatar om Ronaldos eller Bales prislappar längre, va? Dessutom innebär det kanske aningen mindre fickor hos våra kära ägare och det gör aldrig ont.
En annan aspekt jag inte köper är också att Di Maria ”inte löser några problem, inte är något United behöver just nu”. Allvarligt?