Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bänk-Rooney eller spel-Rooney?

Embed from Getty Images
Ingen som på hyfsat stort allvar följt Manchester United de senaste åren kan vara det minsta förvånad över skadesituationen hos mittbackarna i klubben. Det är inte längre någon ”kris” när samtliga centrala försvarare är borta – det är vardag. Jag skrev inför säsongen att vi behövde två nya – minst – med tanke på att Smalling/Jones/Evans räknas som en. Och ibland, som nu, inte ens det. Några av er kanske inte ens minns en tid när United bara använda fyra-fem-sex spelare totalt i backlinjen under en ligasäsong.
Därför är jag inte det minsta oroad över just försvarsbiten på lördag. Det är som det är, det är som det varit i flera år och det är bara att deala med det. Det mest överraskande är förstås att brassen faktiskt inte rapporterats trasig än.
Jag tvivlar på att massfrånvaron gör att LvG återvänder till sitt misslyckade 3-5-2-experiment, men jag håller dörren på glänt. Frågan är vilka som skulle lira där. Rafael-Rojo-Shaw? Kanske. Det har funnits trebackslinjer med ytterbackar i tidigare, som England med Neville-Adams-Pearce, men det var tre spelare av en annan kaliber.
Gissningsvis tar LvG och låter laget framför den ständigt föränderliga defensiven sätta sig. Finns ingen anledning att ändra på mer än kanske någon (Rooney, RvP) position till West Ham. En annan fråga är dock om han kör 4-4-2-diamanten igen eller går på ett mer 4-3-3-ish lag. Vi lär bli varse klockan 16 på lördag.

DDG

Rafael – Thorpe/McNair/Fletcher? – Rojo – Shaw

Di Maria – Blind – Herrera – Rooney

RvP – Falcao

Målvakt: Trots att DDG släppt in hälften av avsluten han fått emot sig är det ingen som överhuvudtaget kan föreställa sig någon annan på den här positionen. Men det är läge att göra någon matchvinnande räddning igen nu, Dave!
Försvar: Det har spekulerats i en snabb comeback, som mittback till råga på allt, för Michael Carrick. That’s a big no-no. No-no. Och no-et behövs egentligen inte med tanke på att det knappast finns så mycket desperation i en Unitedtränare när Big Sam kommer till stan. Nej, släng hellre in Tom Thorpe och gå gung-ho framåt igen och hoppas att det räcker med fyra-fem baljor framåt. De tre övriga i en fyrbackslinje behöver inte ligga sömnlösa och undra om de startar eller inte.
Mittfält: Här skulle i och för sig Fletcher kunna vara aktuell i stället för Blind, med tanke på holländarens bleka insats, Men nej, det är så ont om matcher att jag hellre vill se Blind blenda in så fort som möjligt och Darren Barr kanske måste lira ett steg bakåt ändå. Mata eller Rooney? Ni vet vem jag föredrar i en #10-roll. Och ni vet vem LvG aldrig tänker peta.
Anfall: Wilson har vi inte sett till än, han har – surprise, surprise – inte heller varit helt fit, medan Januzaj är nästan iskall i LvG-skallen. Ska LvG trumma vidare med två spetsar ser jag det här som ett gyllene tillfälle att hoppas att Falcao kan kicka igång RvP, som egentligen inte gjort ett kanonframträdande sedan förra våren. Jag tror att de skulle kunna komplettera varandra bra, men det är av yttersta vikt att holländaren slutar spring offside och börjar göra fler mål i stället.
(Antonio Valencia: Ecuadorianen är till slut i frysen även hos LvG, men jag har en naggande känsla av att han kan få göra några minuter på lördag. Brrr, nu hålls tummar för att det blir sista fem minuterna i 3-0-ledning.)
* Apropå Rooney läste jag en utmärkt analys av hans nuvarande status av journalisten Miguel Delaney, som har tesen att United klarar sig bättre med Roo på bänken. Han ställer den intressanta frågan ”What tangible effect on United’s overall play would it have for Rooney to be left on the bench?
Han är en märklig fas av sitt yrkesliv med tanke på att han är 29 år nästa månad och rimligen borde vara at the peak of his powers. Han borde nämnas i samma andetag som Messi, Ronaldo och Ibra, men i stället kommer det artiklar som dessa, som antyder att United skulle kunna klara sig minst lika dåligt utan hans närvaro på planen. Jag skrev inför förra säsongen att jag trodde att Rooney skulle kunna vara på väg nedåt i karriären. Under 2013-14 lyste han dock, men vi ska minnas att det inte krävdes många watt för att synas i den upplagan av United. Vart är han på väg? Vad har bindeln haft för inverkan på grabben? Har han förmågan att göra 20+ mål en säsong till? Det har bara skett fyra gånger under karriären på Old Trafford och senaste gången var 2011-12. Ett är i alla fall klart: Han kommer att få chans efter chans att visa att han fortfarande är en av Premier Leagues bästa spelare. LvG:s tålamod lär dock prövas om han inte håller en högre lägstanivå, och då inte bara i springa-och-kämpa-och-slita-och-skrika-aspekten. Där är han helt klart fortfarande i ligatopp, trots att en viss svensk konkurrerat hårt om titeln Referee Whiner #1 de senaste åren.
Tyvärr lever känslan kvar att hans peak dog i slutsekunderna på Allianz Arena för fyra år sedan. Då var han magisk, på gränsen till ostoppbar på ett sätt han inte varit sedan EM 2004. Visst, han satte 34 mål även ett par säsonger senare, men det var ändå inte med samma självklarhet. Med det inte sagt att han inte håller för Manchester United, men det skulle inte skada med en kapten som dels lyfter laget och dels avgör matcher någorlunda kontinuerligt igen. Nu är det upp till Rooney att visa exakt var han står. Hösten 2014 har inte lovat gott, tyvärr, även om han glimtvis visat vilken stor spelare som bor under det transplanterade håret.
* Fem poäng på fem matcher mot lag som förväntas hålla sig från plats 8 och nedåt i tabellen är inte det jag hade bett till en gud om, om jag hade haft någon. Speciellt inte när vi mött tre nyuppflyttade lag och på de tre matcherna bunkrat i hop fyra pinnar. Eftersom de lirade i det mäktiga Championship och mötte lag som Watford och Bournemouth förra säsongen finns det inget att jämföra med från förra säsongen. Däremot finns det statistik för både Swansea och Sunderland.
Den kommer här:
Hemma 2013-14:
Swansea 2-0 (0-0)
16-13 i avslut. 5-2 på mål. Träffade med 31 procent. (Swansea med 15!)
349 av 418 passningar rätt. 83 procent.
38,6 procent bolleinnehav. 115-123 passningar rätt på offensiv tredjedel.
6 av 21 crossar rätt adress. 29 procent.
12 av 22 utmaningar. 56 procent.
9 av 16 tacklingar. 56 procent.
Hemma 2014-15
Swansea 1-2 (0-1)
14-5 i avslut. 5-4 på mål. Träffade med 35 procent (Swansea med 8o!)
481 av 556 passningar rätt, 87 procent.
60,4 procent bollinnehav. 104-37 passningar rätt på offensiv tredjedel.
4 av 28 crossar rätt adress. 14 procent.
13 av 23 utmaningar. 56 procent.
13 av 17 tacklingar. 76 procent.
Jämförelsens märkligaste: Titta på avslutningarna från de båda säsongerna från Swanseas sida! Och bollinnehavet de jämförande åren!
Borta 2013-14:
Sunderland 2-1 (0-1)
13-6 i avslut. 6-2 på mål. Träffade med 46 procent.
480 av 571 passningar rätt. 84 procent.
62,6 procent bollinnehav.
149-81 i passningar rätt på offensiv tredjedel.
3 av 30 crossar rätt adress. 10 procent.
16 av 26 utmaningar. 62 procent.
20 av 31 tacklingar. 65 procent.
Borta 2014-15:
Sunderland 1-1 (1-1)
11-10 i avslut. 3-3 på mål. 30 procent.
473 av 536 passningar rätt. 88 procent.
55,9 procent bollinnehav.
142-57 i passningar rätt på offensiv tredjedel.
2 av 19 crossar rätt adress. 11 procent.
13 av 25 utmaningar. 52 procent.
23 av 35 tacklingar. 66 procent.
Jämförelsens märkligaste: Ingenting.
* Skönt, för övrigt, att det var så sent som 2007 som vi förlorade mot West Ham på Old Trafford.
* Finns en omröstning om Rooney till höger. Omröstningen om det var rätt eller fel att sälja Welbeck var ni tämligen överens om: Det var fel.