Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tevematcher 2015/16: När spikas spelschemat

En av de vanligaste frågorna som Unitedsupportrar har handlar om när spelschemat spikas. Det enkla svaret är att vi inte vet. Vi kan emellertid komma med kvalificerade gissningar baserat på hur det har sett ut tidigare. Här följer därför en genomgång av hur det har sett ut de senaste fyra säsongerna.

I stort är det här bara en uppdatering av fjolårets artikel, men det är givetvis relevant med uppdaterad information. Teveavtalen för Premier League är samma som förra säsongen, både i Sverige och i England. Samtliga angivna tider avser givetvis svensk tid och där inte annat tydligt framgår är det ligamatcher som avses.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås här på Muss.se och även i Muss Unitedkalender.

Det spelschema som publicerades den 17 juni är i allra högsta grad preliminärt. Vi vet att endast ett fåtal av Uniteds matcher kommer att spelas klockan fyra på lördagar, detta efter att tevebolagen och polisen har fått säga sitt om spelschemat. På lördagar gäller tre olika tider, 13.45, 16.00 och 18.30. På söndagar är det ännu fler tider som har använts: 13.00, 14.30, 15.05, 16.00, 17.00 och 17.15 (med reservation för att jag har missat någon tid, men det är i så fall sällsynt förekommande). För majoriteten av Uniteds söndagsmatcher brukar det emellertid vara 14.30 eller 17.00 som gäller. Rimligtvis ska det inte ske någon markant förändring den här säsongen. United vill helst, av logistiska skäl, spela hemmamatcher på vardagar klockan 20.45. Sky Sports brukar dock kräva att de måndagsmatcher som sänds i kanalen spelas 21.00.

Värt att notera är att det är först säsongen 2016/17 som det är aktuellt med fredagsmatcher i Premier League. Enstaka FA-cupmatcher läggs dock på fredagskvällar.

Sedan tidigare har vi en tabell på när matcherna har spikats förr om åren, vilket fungerar bra som referens som referens.

DÅ SPIKADES MATCHERNA
MATCHDATUMSPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – november14 juli11 juli5 juli11 juli
December6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari11 november4 november31 oktober25 november
Februari19 december10 december4 december2 december
Mars21 januari27 januari18 januari23 januari
April20 februari27 februari13 februari22 februari
Maj2 april4 april10 april9 april
# I enstaka fall inkluderas även nästa månads första match då matcherna för en månad spikas.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas och i mars och april.
# Majdatumet för 2011/12 är hämtat från säsongen 2009/10, då EM förkortade säsongen 2011/12.

Uppdatering: Matcherna för augusti och september spikades den 3 juli. Enligt Premier League ska matcherna för oktober och november spikas först i början på augusti. Matcherna under återstoden av säsongen förväntas spikas ungefär i paritet med tidigare.

För den som har tänkt att boka en resa är det alltid värt att dubbelkolla matchdatum. Spelschemat som hittas på Manutd.com är generellt den bästa informationskällan här, men även den sidan kan innehålla enstaka fel eller släpa efter i uppdateringen.

Cupmatcher 2015/16

Ingen som läser det här kan väl ha missat att United kommer att spela Europacupfotboll säsongen 2015/16. Det påverkar spelschemat, Uefas turneringar har nämligen företräde. Matcherna i Champions League är som alltid på tisdagar och onsdagar medan matcherna i Europa League, som vi förhoppningsvis inte behöver bry oss om, spelas på torsdagar. Reglerna säger att man inte får spela ligafotboll på söndagen om man spelar Champions League på den efterföljande tisdagen och att man inte får spela ligafotboll på lördagen om man har spelat Europa League på torsdagen i samma vecka. Tyvärr brukar ingen hänsyn tas till detta när spelschemat spikas, varför matcher brukar behöva flyttas efter att Europacuperna har lottats. Europacupmatcherna spikas i samband med lottningen.

Ligacupmatcherna, undantaget finalen som är på en söndag, spelas på tisdagar och onsdagar. Generellt har ligamatcherna företräde, har man ligamatch på söndagen brukar det betyda att den ligacupmatchen i omgången efter läggs på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. I händelse av omspel spelas detta normalt en och en halv spelvecka efter den ordinarie omgången och omspelet brukar fastställas bara någon dag efter den första matchen (undantag förekommer dock, som i fallet med Uniteds omspel mot Chelsea våren 2013). Normalt är det lördag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen (tisdagar och onsdagar för omspel) men i sällsynta fall kan även fredag bli aktuell (som när United mötte Cambridge). FA-cupens kvartsfinaler och semifinaler flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 och finalen ligger helger då det inte spelas någon ligafotboll. När det gäller omspel har ligamatcherna företräde.

Datumen för cupmatcher och landslagsuppehåll samt en massa annan bra information finns här »

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa helger ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester city alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att man i möjligaste mån undviker att supportrar från flera olika klubbar sammanstrålar på en viss tågstation.
 • Man får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • Spelar man hemma i omgång 1 har man bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska man ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om man har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen.

Tevematcher i Sverige

I Sverige är det fortfarande Viasat som har rättigheterna till Premier League, Champions League, FA-cupen och ligacupen.

Viasats avtal för att sända Premier League gäller till och med säsongen 2015/16. Ingen förändring har meddelats, vilket betyder att kanalen endast får visa två fyramatcher på lördagar för kabelkunder och en fyramatch för övriga kunder. För Viaplay gäller en fyramatch per omgång. Detta innebär att minst sju matcher per omgång kommer att visas. Förra säsongen och säsongen 2013/14 spelades nio av Uniteds ligamatcher en lördag klockan fyra medan United säsongen 2012/13 hade åtta sådana matcher. Det är således en risk, om än en liten sådan, att vi missar någon ligamatch.

Vi vet inte exakt hur många matcher i FA-cupen och ligacupen som kommer att sändas av Viasat, men samtliga matcher kommer tyvärr inte att visas. United brukar dock väljas ut av tevebolagen i England och det är mycket möjligt att vi kommer att få se alla klubbens cupmatcher. Viasats avtal för att sända ligacupen och FA-cupen inkluderar också Championship och Englands hemmalandskamper och för hela detta paket används TV10 som huvudkanal. Avtalet för ligacupen gäller t.o.m. säsongen 2016/17 medan avtalet för FA-cupen gäller till och med säsongen 2017/18.

Viasat sänder alla matcher i Champions League och om jag har förstått det hela rätt gäller avtalet även för kvalet. Således kan vi förutsätta att man kommer att sända Uniteds kvalmatcher. Viasats avtal för Champions League gäller till och med säsongen 2017/18.

TV4-gruppens avtal för Europa League har nu löpt ut. Såvitt jag kan hitta finns i dagsläget inget avtal för att sända Europa League i Sverige. Åtminstone är Sverige, tillsammans med Norge och Danmark, mystiskt saknade på Uefas officiella dokument för medierättigheter för Europa League. Förhoppningsvis slipper vi oroa oss för det.

Discovery Networks Sweden har de svenska rättigheterna för Europa League under avtalsperioden 2015/16 till 2017/18. Matcherna kommer att sändas i Eurosport 2 och Kanal 9.

Tevematcher i England

Precis som i Sverige är teveavtalet för Premier League inne på sin sista säsong i England. Sky Sports och BT Sport delar på rättigheterna. Avtalet för säsongerna 2016/17 till 2018/19 är emellertid redan klart och Premier League kommer att fortsätta sändas i Sky Sports och BT Sport.

I det nuvarande engelska avtalet gäller att Sky Sports sänder 116 matcher per säsong medan BT Sport har 38 matcher per säsong. Sky Sports väljer först i 20 omgångar (ja, valet av tevematcher i England fungerar lite som när man väljer lag på skolgården). Sky satsar hårt på sitt program Monday Night Football, vilket förklarar att många toppmatcher numer spelas på måndagar. Majoriteten av BT:s matcher ligger på lördagar 13.45.

I nästa teveavtal kommer Sky att sända 126 matcher och BT 42, med 26 förstaval för Sky.

BBC har rättigheten att sända höjdpunkter i programmen Match of the Day (lördagskvällar) och MOTD2 (söndagskvällar och, när det är relevant, mitt i veckan). Det nuvarande avtalet löper ut 2016, men BBC har säkrat rättigheterna även i nästa avtalsperiod.

BT Sport kommer inte bara att sända Premier League utan de har även säkrat rättigheterna för all Europacupfotboll för avtalsperioden 2015/16 till 2017/18. De annonserade nyligen rutinerna för hur Europacupfotbollen kommer att sändas och noterade icke-ironiskt att betalande kunder kommer att få se alla matcher gratis. ITV har rätten till höjdpunktsprogram för Champions League och Europa League.

BT Sport har även rätt till 25 FA-cupmatcher medan BBC har 16 matcher och ett höjdpunktsprogram.

Ligacupen sänds i Sky Sports, som får visa 15 matcher i turneringen.

ITV har rätten till Englands landskamper medan ITV och BBC delar på EM.


Uppdatering: Det visade sig att Aston Villa var högst opålitliga, varför det här avsnittet har flyttats längst ner i reportaget (behålls för tydlighet och transparens).

Enligt Aston Villa är det redan bestämt när matcherna den här säsongen ska spikas:

 • Augusti – september: Inom fem dagar efter att spelschemat släpptes [blev klart 3 juli, ett par veckor senare än planerat]
 • Oktober – november: 6 juli [början av augusti enligt Premier League]
 • December: 17 september [typiskt i mitten av oktober enligt Premier League]
 • Januari: 19 oktober
 • Februari: 17 november
 • Mars: Andra arbetsdagen i januari
 • April: 3 februari
 • Maj: 23 mars

Det första vi noterar här är att matcherna i augusti och september ska spikas först, tidigare år har augusti till november spikats i ett svep. Det andra vi noterar är att datumen för när matcherna ska spikas är något tidigare än vad som har gällt historiskt. Återstår att se om det här stämmer, men då det är information på en officiell klubbhemsida borde det stämma. Samtidigt brukar tevebolagen ha svårt att komma överens, så vi får se. Listan ovan kommer kontinuerligt att uppdateras när matcher spikas.

Det betyder i så fall att matcherna för augusti och september ska spikas senast måndagen den 22 juni (eller onsdagen den 24 juni om det är arbetsdagar som räknas).

Nyttiga länkar


Uppdateringar:


Källor: Muss.se, Manchester United, Aston Villa, Daily Mail, BBC, BT Sport, GP, Uefa, Premier League, 2, BT Sport, My News Desk