Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The transfer nonsense

Skärmavbild 2015-06-22 kl. 13.33.37
 
Skärmavbild 2015-06-22 kl. 13.35.29
 
Skärmavbild 2015-06-22 kl. 13.38.31
Få andra klubbar ser spelare namedroppas som tänkbara nyförvärv lika ofta som Manchester United. Känslan är att det blir värre och värre med åren också, speciellt också efter Fergies farväl och ombyggnationen som påbörjades och fortgår.
Manualen för att skapa en Unitedtransferstory i en engelsk blaska är ganska kort:
1) Ta ett känt namn som inte spelar i United.
2) Skriv att United är intresserat av honom.
3) Klart!
Jag fick ett infall och gav mig in på de engelska nyhetsblaskornas sidarkiv för att se exakt vilka namn som nämnts det senaste året. Det här är namn som nämnts i samband med potentiella övergångar till Manchester United – ibland med källor, oftast utan. Ibland som en egen grej –ibland som en del av ”According to reports coming out of Italy/Spain/France…” eller ”Recent speculation suggests United’s interest in…”. Och ibland tillsammans med den här typen av inledningar på en mening: ”Other targets are believed to include…” och ”it has been suggested …”
Holland (15): Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Dirk Kuyt, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Kevin Strootman, Bruno Martins Indi, Jasper Cillessen, Nigel de Jong, Dirk Kuyt, Daley Blind, Memphis Depay, Ron Vlaar, Tim Krul, Gregory van der Wiel.
Chile (2): Alexis Sanchez, Arturo Vidal.
Argentina (7): Ángel di María, Marcos Rojo, Nicolas Otamendi, Paulo Dybala, Gonzalo Higuain, Nicolas Gaitan, Javier Pastore.
Belgien (5): Thomas Vermaelen, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Axel Witsel, Kevin de Bruyne.
Serbien (1): Nemanja Vidic.
Polen (1): Grzegorz Krychowiak.
Portugal (5): Cristiano Ronaldo, Pepe, Joao Moutinho, William Carvalho, Fabio Coentrao.
Colombia (3): James Rodriguez, Juan Cuadrado, Radamel Falcao.
Marocko (1): Mehdi Benatia.
Schweiz (1): Xherdan Shaqiri.
Italien (1): Marco Verratti.
Norge (1): Martin Ødegaard.
Tyskland (9): Bastian Schweinsteiger, Mats Hummels, Sami Khedira, Toni Kroos, Thomas Müller, Marco Reus, Jerome Boateng, Ilkay Gündogan, Philippe Lahm.
Brasilien (6): Joao Miranda, Dani Alves, Gabriel Paulista, Roberto Firmino, Dante, Felipe Anderson.
Wales (1): Gareth Bale.
Frankrike (11): Blaise Matuidi, Eliaquim Mangala, Philippe Mexes, Paul Pogba, Aymeric Laporte, Patrice Evra, Raphael Varane, Karim Benzema, Morgan Schneiderlin, Hugo Lloris, Alexandre Lacazette.
England (7): Ross Barkley, Ashley Cole, Nathaniel Clyne, Luke Shaw, Saido Berahino, Harry Kane, Raheem Sterling.
Tjeckien (1): Petr Cech.
Slovenien (1): Jan Oblak.
Irland (1): Seamus Coleman.
Uruguay (3): Edinson Cavani, Diego Godin, Luis Suarez.
Spanien (10): Cesc Fabregas, Sergio Ramos, Victor Valdes, Ander Herrera, Andres Iniesta, Sergio Roberto, Gerard Pique, Ayoze Perez, Sergio Busquets, Pedro Rodriguez.
Det tog mig runt 45 minuter att googla fram nästan 100 namn (det finns kanske 100 till). De fetade namnen är de åtta spelare som blivit Unitedspelare det senaste året, vilket gör felprocenten skapligt hög. Visst, det finns ju spelare i listan här uppe som United haft ett genuint intresse av, men som man av en eller annan anledning inte lyckats värva. Men förstå hur många av de här namnen ovan som bara är produkten av hittepå och eller krokar utlagda av giriga agenter. Det är näst intill omöjligt att ta någon story på allvar.
Exempelmeningar från Daily Star och Express – två av de absolut mest snedskjutande tidningarna – är: ”Manchester United have agreed a deal to sign Borussia Dortmund centre-back Mats Hummels” – från i fjol. ”Manchester United are ready to beat Liverpool to the signatures of Borussia Dortmund’s Marco Reus and Monaco’s James Rodriguez” – från i fjol. Metro är inte långt efter med fantasier kopplade ihop med diffusa ”källor”: ”Bayern Munich ace Lahm reportedly wants to move to United.” Just uttrycket ”reportedly” är så luddigt att det får uttrycket ”många säger” eller ”det sägs” att verka som fastslagen kunskap. Det finns människor som uppskattar att läsa rykten, att läsa om den och den spelaren som sägs vara ”desperat” att komma till United, men i slutändan får ett fett kontrakt i handen i stället. Det finns till och med en drös svenska journalister som får betalt för att översätta ryktena och lägga dem på sin egen hemsida som ”nyheter”.
Jag är inte en av dem.
Jag är mer för att skriva den här typen av blogginlägg i stället.