Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

FA-cupfakta: Semifinaler och Everton

Imorgon är det semifinal i FA-cupen mellan Manchester United och Everton. Inför semifinalen tittar vi på lite FA-cuphistorik. Dels hur det har gått för United i semifinaler tidigare och dels hur United har lyckats mot Everton i FA-cupen.

Embed from Getty Images

FA-cupsemifinaler:

 • För Manchester United är det 28:e semifinalen. United har gått till final 18 gånger och har således vunnit 67 procent av semifinalerna. United har vunnit cupen elva gånger och har således sju finalförluster.
 • För Everton är det 26:e semifinalen. Bara United och Arsenal (båda 28) har fler. Everton har dock bara gått till final 13 gånger.
 • United har förlorat sina två senaste semifinaler, mot Everton 2009 och mot Manchester city 2011. Dessförinnan hade United 13 semifinalsegrar i rad åren 1976 till 2007.
 • Semifinaler på Wembley vill vi helst glömma, United har aldrig vunnit en semifinal på Wembley. När United gick till final 2007 spelades semifinalen mot Watford på Villa Park medan semifinalerna 2009 och 2011 spelades på Wembley. United har spelat semifinal på Wembley vid ytterligare ett tillfälle, nämligen 1994 då det blev 1-1 mot Oldham. Den gången avancerade United dock till final efter 4-1-seger på Maine Road i omspelet.
 • Numer är omspelen slopade i semifinalerna, blir det oavgjort är det förlängning och eventuellt straffar som gäller. Sista gången en FA-cupsemifinal gick till omspel. Det var mot Arsenal 1999 och omspelet på Villa Park blev en av de absolut bästa matcherna i Manchester Uniteds historia. Roy Keane blev utvisad, Peter Schmeichel räddade straff från Dennis Bergkamp och Ryan Giggs avgjorde med ett drömmål. United vann sedan finalen mot Newcastle.
 • I kategorin klassiska semifinalsegrar platsar också segern mot Arsenal 2004. Det var den där säsongen när Arsenal var oslagbara och bara förlorade sex gånger på hela säsongen. Oslagbara som sagt. Ett skadedrabbat United tog en tidig ledning genom Paul Scholes och stod sedan för en enorm kämpainsats för att hålla ut och vinna. I finalen bjöd inte Millwall på så värst stort motstånd. United har inte vunnit cupen sedan dess, så det är onekligen på tiden nu.
 • Ytterligare en klassisk semifinalseger kom 1985 då United vann mot Liverpool efter stor dramatik.

United mot Everton i FA-cupen:

 • United och Everton har mötts elva gånger i cupen. Det är fördel Everton med sex segrar mot fem för United. FA-cupmötena mellan klubbarna brukar bli målfattiga affärer, endast sexton mål totalt på de elva matcherna (1,45 mål per match i snitt).
 • Everton var ett av lagen som besegrades när United vann cupen för allra första gången 1909. Då vann United med 1-0 på dåvarande hemmaarenan Bank Street i omgång 2. Harold Halse gjorde Uniteds mål.
 • Även 1983 var Everton ett av lagen som besegrades på vägen till cuptiteln. Den gången gjorde Frank Stapleton matchens enda mål i kvartsfinalen på Old Trafford.
 • Lagen har mötts i semifinal två gånger och båda gångerna har Everton segrat. Första semifinalen mellan lagen var 1966, då Everton vann med 1-0. För United var det fjärde semifinalförlusten på fem år. Trösten var att United vann cupen 1963. Everton vann också i semifinalen 2009, då på straffar på Wembley. Det är lagens senaste möte i FA-cupen.
 • Everton fullbordade en miserabel säsongsavslutning för United 1995, då de vann med 1-0 i finalen på Wembley. En vecka tidigare hade United spelat 1-1 mot West Ham, vilket innebar att Blackburn vann Premier League en poäng före United.
 • Everton har överlag var bättre på neutral med fyra segrar mot bara en för United. Förutom semifinalerna 1966 och 2009 och finalen 1995 vann Everton också Charity Shield mot United på Wembley 1985. Everton segrade också när lagen möttes i Charity Shield 1963, men den gången spelades matchen på Goodison Park.
 • Men vi har förstås sparat ett positivt minne till sist. Säsongen 1984/85 vann Everton ligan i överlägsen stil (13 poäng före tvåan Liverpool), de vann cupvinnarcupen och de var således favoriter i FA-cupfinalen mot United på Wembley. Uniteds chanser att skrälla fick sig en rejäl törn då Kevin Moran, som första spelare i en FA-cupfinal, blev utvisad. Men United kämpade sig till förlängning och där klev Norman Whiteside fram som hjälte.