Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Sunderland

Embed from Getty Images

Julens höjdpunkt är som (nästan) alla år på annandagen. I år har Manchester United hemmamatch mot Sunderland och vi räknar förstås med en stor seger.

Fokus inför morgondagens match hamnar förstås på Sunderlands manager David Moyes. Ni vet han som fick jobbet efter Fergie och gjorde ett makalöst dåligt jobb.

Den engelska televisionen har inte förstått att visa Uniteds match. Den svenska televisionen gör inga sådana misstag. Viasat sänder förstås på Viasat Sport Premium och Viaplay. Som en julklapp till de som saknar premiumkanalerna sänds matchen också på TV3. Då matchen inte visas på teve i England är det den klassiska fyratiden som gäller. Klockan fyra på annandagen (eller Boxing Day om ni föredrar den engelska termen), det blir inte mer klassiskt än så.

Manchester United

José Mourinhos lag är i toppform. Efter en tveksam första tredjedel på säsongen har United nu tio raka utan förlust (sju segrar) och fyra segrar i rad. I ligan har United tre raka segrar, en svit som bara Chelsea (elva raka) kan matcha.

presskonferensen inför matchen meddelade Mourinho att vänsterbacken Luke Shaw är ensam på skadelistan. Därmed förutsätter vi att Henrikh Mkhitaryan är tillgänglig, även om hans namn inte nämndes på nämnda presskonferens. Bailly och Smalling friskförklarades emellertid.

Efter matchen mot Sunderland är det fem dagars vila. Således har Mourinho ingen anledning att vila någon spelare. Något annat än bästa möjliga lag vore ytterst märkligt.

Det betyder De Gea i mål och Valencia som högerback. I mittförsvaret lär Jones och Rojo få fortsätta så länge de sköter sig (kan tänkas att någon av dem vilas mot Middlesbrough, för att vara i topptrim mot West Ham). Darmian förefaller vara förstaval på vänsterbacken och lär få chansen imorgon också, även om vi nog är många som ser Blind som ett bättre alternativ.

På mittfältet spelar Carrick bakom Herrera och Pogba.

Embed from Getty Images

Zlatan är i toppform – tio mål och två assists (jo den mot Palace räknas) på nio matcher – och är givetvis given som spjutspets. Mkhitaryan borde gå rakt in i elvan och då återstår det en plats för övriga offensiva spelare att slåss om. Mourinho har många alternativ och det är omöjligt att veta hur han tänker. Efter Lingards fina insats senast får han bli utgångstipset men det kan också vara tid för Martial igen.

Möjlig startelva (4-3-3): De Gea; Valencia, Jones, Rojo, Darmian; Herrera, Carrick, Pogba; Lingard, Ibrahimovic, Mkhitaryan

David Moyes

Så David Moyes, Manchester United… Det korrekta svaret var: Inga kommentarer. Och så hade det varit bra med den saken.

Men David Moyes kan inte hjälpa sig själv. Hade han hållit käften hade han tagits emot med en vänlig men stilla applåd från Old Trafford. Nu blir han sannolikt utbuad.

Det är inte jag, det är jobbet, menar Moyes: ”De har varit två väldigt framgångsrika managers där, Louis van Gaal och José Mourinho, och du kan se hur tufft de har haft på jobbet.

Van Gaal och Mourinho är dessutom utlänningar: ”Manchester United var en klubb med fantastiska traditioner, traditioner där de tenderade att välja brittiska managers.” Ja, Moyes, i en tid när det inte fanns några utländska managers valde United brittiska managers. Det var inte en tradition, det var sådan den brittiska fotbollen var när United 1986 valde Alex Ferguson. När Ferguson tänkte sluta 2002 var det tänkt att Sven-Göran Eriksson (nästan lika dumt som David Moyes) skulle ta över. Så mycket för den traditionen.

Den traditionen är nu borta. De var en fotbollsklubb som njöt traditioner i sättet de spenderade. De försökte inte tävla med alla de andra klubbarna, de gjorde vad de tyckte var rätt sak att göra och spendera på det rätta sättet. Jag kan säga att det är borta. De har varit några förändringar i Manchester United, men det är vägen de har valt att gå.

Givetvis köpte de Cantona och den bästa försvararen i Rio Ferdinand och letade efter spelare. Men Man United gick aldrig ut för att visa att de hade de största bollarna. Man United gjorde det de tyckte var det rätta för fotbollsklubben, alltid. Kanske var det tvingat att ändras med tanke på den nuvarande situationen. Sir Alex gick ut och köpte smart och korrekt på transfermarknaden och vad han tyckte att han behövde göra.

Och han fortsätter spy sin galla.

Jag trodde att jag hade längre tid, jag trodde inte att jag behövde göra det på nio månader eller ens tolv månader. Jag gavs massor av försäkringar. Men jag tror att vem som än tog över efter Sir Alex skulle ha funnit det otroligt svårt.

Han var alltid sensationellt dålig på sina presskonferenser, var David Moyes. Tiden han ville ha hade han alldeles säkert fått om han bara hade låtit bli att göra ett uselt jobb. Moyes tog den överlägsna engelska mästaren till en sjundeplats. Sånt går inte att snacka bort.

Toni Kroos var klar för sommaren. Jag var överens om det med Toni själv och hans agent. När jag först kom in var mitt huvudmål Gareth Bale. […] Vi erbjöd faktiskt ett bättre avtal än Real Madrid. […] Den andra var Cesc Fabregas, som vi trodde att vi skulle få till den sista minuten. […] Och jag minns när jag först träffade Sir Alex att han alltid sa att det fanns en chans att Ronaldo skulle komma tillbaka. Så det var den nivån vi satsade på.

Det är faktiskt starkt att få in så många fel på så kort tid. United var alltså ingen klubb som köpte dyra spelare men har nu förstört den traditionen, menar Moyes. Samtidigt skulle han minsann dra in Bale (världsrekordsumma), Ronaldo, Fabregas och Kroos. Sedan köpte han Fellaini för (på den tiden) stora pengar och Mata för en rekordsumma. Det går inte riktigt ihop. Det går faktiskt inte ihop någonstans. Och Fabregas? För fan, det var ju han som kastade pizza på Fergie. Vår tradition var alltid att inte köpa spelare som hade kastat pizza på vår manager.

Och Manchester Uniteds tradition var också – tills Glazers förstörde den – att regelbundet slå transferrekord. Denis Law var brittiskt transferrekord. Gordon McQueen också. Liksom Bryan Robson, Roy Keane, Andy Cole, Ruud van Nistelrooy, Juan Verón och Rio Ferdinand. Nu är den traditionen tack och lov tillbaka.

Embed from Getty Images

Nej, David Moyes förstod aldrig Manchester United. Jobbet var för stort för honom. Vi accepterade det. Att Moyes valdes var inte Moyes fel, det var den som valde Moyes som gjorde fel.

Men Moyes kunde inte hålla käften. Inga kommentarer, det var allt han behövde säga. Det var det enda han skulle säga.

Sunderland

Nu återvänder David Moyes till Old Trafford och han är den första före detta Unitedmanagern att leda ett motståndarlag på Old Trafford sedan 1997.

Jobbet i Sunderland är svårt. Men de har hittat någon form av form nu. Efter den bedrövliga säsongsstarten har de nu fyra segrar på de sju senaste och kontakt med lagen över strecket. Men det är framför allt på hemmaplan de tar sina poäng. På bortplan fick de oavgjort i Southampton och en seger i Bournemouth, annars idel förluster.

Sunderland toppar skadetabellen med nio skador. Jones, Manquillo och Pienaar är dock eventuellt tillgängliga igen. Men Januzaj får inte spela mot United. Dessutom noteras att både Jones och Pienaar står på fyra varningar. En ytterligare varning ger därmed avstängning. På nyår har Sunderland en bortamatch mot Burnley och den matchen är mycket viktigare än matchen mot United. Därmed kan det tänkas att Jones och Pienaar ställs över även om de är tillgängliga.

Spelaren att se upp med är förstås Jermain Defoe. Anfallaren har gjort åtta mål och två assists. Med tanke på att Sunderland bara har gjort 15 mål innebär det att väldigt mycket är vunnet om Defoe stoppas.

Annars handlar det för United om att hitta en väg förbi målvakten Pickford.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Pickford; Love, Koné, Djilobodji, Van Aanholt; Denayer, Ndong; Khazri, Borini, Anichebe; Defoe 

Historik

Förra säsongen vann lagen varsin match. United vann övertygande på hemmaplan i september medan Sunderland vann i Sunderland i februari.

Annars brukar United ha enkelt för Sunderland på Old Trafford. Sedan 1968 har Sunderland bara en eller två segrar, beroende på hur en räknar en 2-1-seger i ligacupen som förloras på straffar. Den enda ligaförlusten under Premier League-eran kom under David Moyes säsong (det gjorde den där ligacupmatchen också) men när Ryan Giggs hade tagit över ansvaret.

Huruvida historiska resultat på annandagen har någon betydelse kan diskutera. Klart är oavsett att det brukar gå bra för United på annandagen. Resultatraden de senaste 24 matcherna är 20-2-2. Förra säsongen blev det förlust då United gästade Stoke, dessförinnan hade United elva raka annandagssegrar.

Matchfakta

Manchester United
Sunderland

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 18
Tid: Måndagen den 26 december 2016, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Martin Atkinson
• assisterande: Burt, Nunn
• fjärde: Mason
Teve: Viasat Sport Premium, TV3, Viaplay

Manchester United

Skador: Shaw (ljumske, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 6:e | 8-6-3 | 24-17 | 30
Hemma:13:e | 3-4-1 | 11-6 | 13
Bästa målskytt: Ibrahimovic (11)
Disciplin: 42 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V30/11West HamHLC4-1 
O4/12EvertonBPL1-1 
V8/12ZoryaBEL2-0 
V11/12TottenhamHPL1-0 
V14/12Crystal PalaceBPL2-1 
V17/12West BromBPL2-0 

Sunderland

Skador: Cattermole (höft, april)
Gooch (fot, mars)
Kirchoff (knä, april)
McNair (knä, augusti)
Rodwell (hamstring, januari)
Watmore (knä, augusti)
Tveksamma: Jones (höft)
Manquillo (hamstring)
Pienaar (vad)
Avstängda:
Otillgänglig: Januzaj (lån från United)
Position: 18:e | 4-2-11 | 15-28 | 14
Borta:16:e | 1-1-6 | 4-13 | 4
Bästa målskytt: Defoe (8)
Disciplin: 37 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/11HullHPL3-0 
F26/11LiverpoolBPL0-2 
V3/12LeicesterHPL2-1 
F10/12SwanseaBPL0-3 
F14/12ChelseaHPL0-1 
V17/12WatfordHPL1-0 

United mot Sunderland

Totalt:  14364-36-42246-207
Premier League:  3021-6-357-18
Hemma:  7141-18-12145-76
SENASTE MÖTENA
O2014-08-24BPL1-1 
V2015-02-28HPL2-0 
V2016-09-26HPL3-0 
F2016-02-13BPL1-2 
SENASTE HEMMAMATCHER
V2014-01-22HLC2-1[1]
F2014-05-03HPL0-1 
V2015-02-28HPL2-0 
V2015-09-26HPL3-0 
[1] Sunderland vann 2-1 på straffar.

Domare: Martin Atkinson

 M
PL 2016/17:1251103
PL 2015/16:29100102
PL totalt:3061051232875
Snitt (2015-17): 3,680,050,000,12
Alla domare 2015/16: 3,210,070,100,24
 MVOF
Dömt United:331968
Dömt Sunderland:4281717
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).