Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Swansea City – Manchester United (en gång är ingen gång)

09:00

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Swansea City i Premier League. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Swansea City – Manchester United 0-4 (0-1)

Premier League, omgång 2 • 2017-08-19, 13.30 • New Stadium Swansea, Swansea • publik: 20 862 • domare: Jon Moss


     (26) Paul Pogba
 0-1 (45) Eric Bailly (Pogba)
     (73) Leroy Fer
 0-2 (80) Romelu Lukaku (Mkhitaryan)
 0-3 (82) Paul Pogba (Mkhitaryan)
 0-4 (84) Anthony Martial (Pogba)


Manchester United: De Gea; Valencia, Bailly, Jones, Blind; Matic, Pogba; Mata (Fellaini 75), Mkhitaryan (Herrera 85), Rashford (Martial 75); Lukaku
Avbytare: Romero, Smalling, Lindelöf, Lingard

Swansea City: Fabianski; Naughton, Fernandez, Bartley (Narsingh 67), Mawson, Olsson; Roque Mesa (Routledge 67), Fer, Carroll; Ayew, Abraham (McBurnie 83)
Avbytare: Nordfeldt, Van der Hoorn, Rangel, Fulton

Mikael Österdahl | 20:28 Tack och bock

Och efter 1,7 Premier League-omgångar är det föga överraskande Manchester United och West Bromwich Albion som stoltserar med sex poäng. De båda topplagen imponerar med noll insläppta mål. United är marginellt bättre med åtta gjorda (har letat men ännu inte hittat någon förklaring till varför Eric Baillys mål inte räknas som tusen mål) mot två för West Brom.

Med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 18:20 Saknar skadeglädjen

Vi noterar att Chicharito slog till med två mål men ändå fick med sig noll poäng, då ett decimerat West Ham föll mot Southampton. Uniteds kommande motståndare Leicester vann enkelt mot Brighton.

Tyvärr tvingas vi också skriva in tre poäng för Liverpool. Detta efter en inte speciellt övertygande 1-0-seger mot Crystal Palace. Glädjande ändå att Timothy Fosu-Mensah enligt Whoscored.com var tredje bäst i Palace.

Mindre glädjande att Uniteds juniorer inledde säsongen med en tung förlust borta mot West Brom. Aidan Barlow och debuterande Millen Baars gjorde mål i slutet men vad hjälpte väl det när West Brom då redan hade gjort fyra.

Annars statistiken som visar varför Henrikh Mkhitaryan fick pris som Uniteds bästa spelare av Sky Sports. 

I Manchester Uniteds omröstning vann Paul Pogba. Övriga nominerade? Eric Bailly och Phil Jones. Den som var bäst enligt vissa var med andra ord inte ens nominerad hos andra. Som det ska vara!

Mikael Österdahl | 17:19 Smått och gott

Manchester United-humöret är just nu på topp! Länge må det bestå. Björn och Joseph snackar Swanseakross på Muss-vloggen.

Annars noterar vi att Eric Bailly är på gott humör. Föga överraskande, när han för några timmar sen slog till med säsongens mål!

Och Romelu Lukaku är hundraprocentig.

Varken Uniteds sociala medier eller de pålitliga källorna (dvs. de som faktiskt har rättigheter att posta innehåll) har ännu levererat några videokommentarer från dagens match. Så kolla på Muss-vloggen en gång till. Och läs snackisarna!

Mikael Österdahl | 16:11 Vi återkommer…

Förhoppningsvis kan vi bjuda på lite videointervjuer om en stund eller två. Tills vidare rekommenderas att ni läser snackisarna som Gustav precis har skickat ut!

Mikael Österdahl | 16:09 Mourinho pekar på självförtroendet

José Mourinho fick återigen sammanfatta en 4-0-seger, då United övertygade mot Swansea. Precis som efter segern mot West Ham pekar Mourinho på lagets självförtroende.

”En annan prestation. Men samma kontinuitet, självförtroende. Disciplin. Vi hade givetvis alltid perioder i första halvlek där de skapade en chans på en fast situation. Men matchen var alltid under kontroll. Vi var lugna, vi hade bollen. När de hade fem i backlinjen utnyttjade vi friheten för Blind och Valencia. När de gick ner på fyra backar kunde jag byta in Martial”

Självförtroende: ”Det är inte alltid rätt ord men jag gillar att se självförtroendet. Ingen panik. Du har alltid en risk att inte vinna [när det står] 1-0 men laget hade självförtroende. Jag är väldigt glad.”

Vad gillade du? ”Igen stabiliteten, självförtroendet. Bänken. För vår bänk är väldigt bra. Du ser spelarna jag tog till matchen. Det är spelare som har mycket att ge. Vi visste de sista 20 minuterna att vi skulle få tre poäng om vi höll nollan, men låt oss gå för mer. Det är självförtroendet. Som manager ser du det hos spelarna.” Inge hybris dock… ”Förra säsongen hade vi sex poäng efter två matcher och slutade sexa.”

Var du rädd för att Pogba skulle bli utvisad? ”Det finns alltid en risk. Men Paul är en ren spelare, en spelare som alltid vill spela fotboll. Jag var överraskad över hans varning för Mr Moss hade vissa kriterier där han inte gav gult kort. Sedan spelade Paul som han alltid spelar.”

Vad händer nu? ”De rusar inte iväg. Vi har en vecka till med en match per vecka. Då måste laget vara mycket bättre än när du har två eller tre matcher. Nästa vecka har vi en väldigt svår match. Vi ska försöka vinna och försöka spela lika bra.”

Swanseas manager Paul Clement sa också några ord efter matchen.

”Ja, [vi var med i matchen]. När du ligger under med ett mål är alltid med i matchen. Vi fick försvara oss mer än vi anföll. […] Vi hade inte många klara chanser.” Clement var missnöjd med hur laget agerade på Uniteds två första mål. ”Sedan straffades vi på kontringar. De är så starka, kraftfulla löpare.”

Mourinho och Clement pratade med Sky Sports.

I vanliga fall hade vi nog stängt matchdagsbloggen här. Men idag tänkte vi hålla öppet över Premier League-omgången, i händelse av att det finns något roligt att rapportera. Timothy Fosu-Mensah och Crystal Palace har just nu bortamatch mot Liverpool och senare ska Stoke göra livet surt för Arsenal.

Mikael Österdahl | 15:50 Några bilder från matchen

Manchester United vann med 4-0 mot Swansea. Vi tar det mål för mål i bilder…

Det inleddes med att Pogba prickade ribban (what else is new?). Bailly höll sig dock framme på returen (till skillnad från undertecknad jublade han inte för mål, very good) och så ledde United!

I andra halvlek hittade Mkhitaryan fram till Lukaku, som nu har inlett Unitedkarriären med fyra mål på tre matcher.

Sedan var det dags för Pogba (this is new!), för andra matchen i rad. Mkhitaryan spelade fram för säsongens fjärde assist.

Martial fick äran att avsluta målskyttet, framspelad av Pogba.

Ser inte hur Martial kan hållas utanför startelvan till nästa match. En besvikelse förra säsongen men just nu är alla tendenser – försäsongen inkluderad – att Martial är tillbaka på den nivå han höll under debutsäsongen.

Mikael Österdahl | 15:41 Pogba: Vi vill fortsätta så här

Paul Pogba och Henrikh Mkhitaryan fick snacka med Sky Sports efter Uniteds seger.

Paul Pogba:

”Vi fick ett väldigt bra resultat, 4-0 igen. Med hållen nolla. Vi vill ha det här och vill fortsätta så här.”

Pogba slog också bort en fråga om att han eventuellt riskerade en utvisning i första halvlek. Han medger att den första situationen var en varning men tyckte knappt att det skulle vara frispark i den andra.

I jämförelse med vad Leroy Fer kom undan med så ser jag inte hur frågan ens kan komma på tal.

Henrikh Mkhitaryan:

”Givetvis var det en tuff match, framför allt i första halvlek. De spelade med fem försvarare. Vi hade tålamod och gjorde vad vi skulle. Vi kunde göra mål i första halvlek, på en fast situation men vi gjorde mål.

”I andra halvlek blev det enklare då de började spela med fyra försvarare. Då fick vi större ytor bakom backlinjen och kunde göra det andra, tredje och fjärde målet.”

Vad är skillnaden i år? ”Lagkänslan, det är vad vi behövde det. Vi hade det förra året också men nu har vi lite tur och gör mål på chanserna. Vi har börjat bra, nu måste vi fortsätta med det här.”

Mkhitaryan utsågs till Uniteds bästa spelare av Sky Sports. Jag håller inte med. Två assists till trots tycker jag inte ens att Mkhitaryan var nära att vara bäst. Vilket förstås är ett stort styrkebesked.

Mikael Österdahl | 15:22 Swansea – United 0-4

Woke up this morning feeling fine…

Spelmässigt inte alls lika bra som i söndags men det kan vi köpa när det vi i slutändan får på resultattavlan är lika bra. Manchester United kör över Swansea på bortaplan och kommer med allra största sannolikhet behålla serieledningen in i omgång 3.

Idag 4-0 igen. Eric Bailly höll sig påpassligt framme och drog in en retur i första halvleks slutskede. Sedan kontrollerade United händelserna i andra halvlek och Swansea var aldrig riktigt nära en kvittering. Efter 80 minuter dödades matchen då Romelu Lukaku skickade in 2-0. Plötsligt öppnade sig allt, Paul Pogba skickade in 3-0 ett par minuter senare och ytterligare tre minuter senare fastställde Anthony Martial slutresultatet.

Notabelt att Henrikh Mkhitaryan återigen stod för två assists.

Tid för hybris är nu!

 

Gustav Brinck-Larsen | 14:18 Tack Bailly

Gå in i omklädningsrummet, hitta tempot och sistapassningarna så tar vi hem detta. Det här var inte vi ville se.

Meningen ovan hade jag plitat ned som sammanfattning av första halvlek. Men så slog Daley Blind en bra hörna, Pogba står för en ännu bättre nick och Eric Bailly på mållinjen trycker in bollen som Fabianski räddat upp i ribban. Oerhört skönt med det målet.

Men, spelet måste bli bättre. Tempot och sistapassningarna som sagt.

Gustav Brinck-Larsen | 13:24 Visa vad ni kan nu

Lagen är uppvärmda och klara, drygt fem minuter kvar till matchstart. Nu skall United gå ut och dominera igen, det är den kravnivån jag har, och som jag tycker att vi skall ha på laget idag.

Swansea verkar ställa upp med ett 5-3-2. Detta bör gynna United, då Pogba och Matic skall kunna klara av att vinna duellen mot tre Swansea-mittfältare, varav en gör sin första Premier League-match från starta.

Eftersom det också saknas direkt ytterhot på kanterna bör Valencia också kunna trumma på rejält framåt och mata in inlägg, och Mata, Mkhitaryan och Rashford bör kunna springa Swanseaförsvararna förvirrade. Och då har jag inte ens nämnt Lukaku längst fram. Två mål till idag?

Nu kör vi!

Gustav Brinck-Larsen | 13:05 Just det ja

För er som missat när Conte fick frågor om Diego Costa och inte visste hur han skulle svara, så han började fejkskratta för att komma undan. Underhållande på riktigt.

Gustav Brinck-Larsen | 12:41 Tankar om laget

Så, det blev alltså samma startelva som sist. Får ju ändå anses som väntat, och som jag skrev tidigare tycker jag att det är korrekt. Med tanke på hur laget fungerade sist finns det ingen anledning att byta.

Har läst en del som vill ha ut Mata till förmån för Martial, men i mina ögon bidrar Mata med en fantastisk passningsfot och en fantastisk rörlighet utan boll. Jag har tjatat om det tidigare, men titta när United har bollen i backlinjen eller på centralt mittfält. Mata är i princip alltid i rörelse för att visa sig och hitta en bra position. Det är en förmåga som ofta underskattas, men som är sjukt jobbig för motståndarna och dessutom svår att försvara sig mot.

Dessutom alltså Lindelöf på bänken, till förmån för Darmian. Något förvånande för mig, det innebär att vi saknar en naturlig ersättare till vänster i försvaret om Blind skulle gå sönder. Darmian är ju visserligen bäst till höger, men han har ju mycket erfarenhet av att spela till vänster. Något ingen annan i dagens trupp kan påstås ha, ifall Blind går sönder som sagt.

Förhoppningsvis kan United skaffa sig en komfortabel ledning under andra halvlek för att kunna ge Lindelöf sin Premier League-debut idag. Skulle så ske tror jag det blir till höger i backlinjen. Dels för att inte splittra ett mittbackspar som fungerade suveränt sist, men också för att låta Valencia (som ryktas ha knäproblem) vila lite.

Gustav Brinck-Larsen | 12:33 Swanseas elva

Även Swansea har producerat en startelva. Ur svensk synvinkel kan meddelas att Martin Olsson startar och att Kristoffer Nordfeldt, som vanligt, sitter på bänken.

Gustav Brinck-Larsen | 12:30 Startelvan officiell

Manchester United har presenterat sin startelva för dagen. Den innehåller inga förändringar från förra veckan. Valencia fortsätter som kapten.

En sak som dock är väldigt roligt ur svensk synvinkel: Victor Lindelöf finns med på bänken.

Gustav Brinck-Larsen | 12:22 Bortamatchen däremot

Vände lite på det förut, det var ju hemmamatchen förra säsongen som slutade 1-1. Borta däremot, det var ju i den som Pogba dunkade in sitt drömmål och Zlatan sedan fyllde på med två vilket gav en seger med 3-1. Det resultatet tar vi givetvis gärna igen.

Gustav Brinck-Larsen | 12:06 Förra säsongens hemmamatch

Det var inte den roligaste matchen United spelat. Mest är den väl ihågkommen för Herreras velande vid Sigurdssons kvittering. Förhoppningsvis har United lärt sig en hel del sedan dess. Dessutom behöver vi ju inte oroa oss för Sigurdssons frisparkar längre (nu kommer garanterat någon annan sätta en frispark idag…).

Gustav Brinck-Larsen | 11:44 Predicted team, MUTV

MUTV har startat sin sändning inför matchen. De har troligen inte bättre koll än någon annan, men laget de tror kommer starta är detsamma som förra helgen. Inga förändringar enligt dem alltså.

Jag är beredd att hålla med dem. United bör gå offensivt även idag, och med tanke på hur bra det såg ut förra helgen finns ingen anledning att byta. Även om Martial kom in och gjorde en riktigt bra match. Men skall man ha in fransmannen får man antingen ta ut Rashford som var suverän förra veckan, Mkhitaryan som gjorde två assist eller Mata som faktiskt var riktigt bra även om han inte fick några poäng. Och skall man ta ut exempelvis Mata så får antingen Rashford eller Martial utgå från höger, en kant de i mina ögon är väsentligt mycket sämre på än vänsterkanten.

Möjligen skulle Herrera kunna få spela, utifall att Mourinho vill ha en något defensivare disposition. Även då lär det bli någon av de tre tidigare nämnda som får stå till sidan, och Pogba får en något friare roll offensivt.

Om ca 45 minuter får vi svaret.

Gustav Brinck-Larsen | 10:56 Muss-vlogg

För den som missat det så har Muss nu i sommar startat med vloggar.

Inför Swansea har Björn Appelgren pratat upp matchen, se den här:

Läs även inför-rapporten inför match från Marcus här.

Gustav Brinck-Larsen | 10:35 Pogbas kanon

Det går ju inte att inte ladda upp med Pogbas drömmål från hemmamatchen mot Swansea förra året. Han var bra förra säsongen, briljant i söndags – må han fortsätta lika bra idag och resten av säsongen.

Gustav Brinck-Larsen | 10:08 Kan vi göra det en regnig förmiddag i Swansea?

Det brukar vara Stoke det anspelas på, men för United stämmer det rätt bra på dagens Swansea-match (enligt YR skall det dessutom regna lite under förmiddagen).

För, som Österdahl skrev förut, om inte matchen idag ser bra ut spelar premiären mot West Ham egentligen ingen roll. Vi skall inte dra för stora växlar om det blir seger idag heller, men om spelet flyter på lika bra som sist så ser det onekligen lovande ut inför säsongen.

En sak jag är orolig för är faktiskt starttiden. Nu går jag på ren känsla, men att spela den tidiga matchen känns inte optimalt för United. Fotbollsspelare är vana vid att spela kväll, eller åtminstone eftermiddag. Att därför få en match i småregn och 15 grader i Wales redan 12.30 (engelsk tid, 13.30 svensk) mot ett lag som spelade katastrofalt dåligt förra helgen och sedan dess tappat sin överlägset bästa spelare – för mig är det som uppgjort för underskattning och lågt tempo.

Jag hoppas verkligen Mourinho har ett eller ett par ess i rockärmen. Ett som han inte kommer ha är Andreas Pereira. För mig hade detta varit en klockren match att ha med honom på bänken, för att kasta in under den andra halvleken om spelet låser sig. Att få in en kille som verkligen vill visa att han förtjänar att vara med och konkurrera på riktigt tror jag hade kunnat göra underverk. Lite av samma anledning hoppas jag att Lindelöf tar Smallings plats på bänken. Dock är ju mittbackspositionen inte den man byter på om det låser sig, men Lindelöf är ju lite i samma sits som Pereira – han kommer vilja visa att han är rätt man på rätt plats.

Men, detta skall naturligtvis gå vägen ändå. Förra säsongens alla oavgjorda matcher sitter dock kvar på min näthinna, ett 1-1 känns tyvärr inte omöjligt. Jag håller allt tummar jag har på att laget visar att min oro är obefogad.

Mikael Österdahl | 09:24 Lagnyheter

Manchester United reste igår till Wales inför dagens match mot Swansea. Det mest anmärkningsvärda? Att lagkapten Michael Carrick inte fick följa med. För andra matchen i rad ställs kaptenen – som dessförinnan var fastlimmad på bänken i Makedonien – utanför matchtruppen.

Enligt Manchester Evening News tog José Mourinho med sig 20 spelare till dagens match. Det är de 18 spelare som var med i matchtruppen mot West Ham samt tredjemålvakten Joel Pereira och försvararen Victor Lindelöf. Utgångstipset måste vara att de nya pojkarna i truppen får se matchen från läktaren.

Mer spännande ändå att spekulera i startelva. I stora drag lär den se ut som mot West Ham. Jag skulle inte bli förvånad om vi fick se en identisk startelva. Fick jag välja (om vi begränsar oss till spelarna som är med till Wales) skulle Anthony Martial komma in för Mata eller Mkhitaryan (kvittar för min del) men jag skulle bli förvånad om så sker.

Jag hoppas att Mourinho på nytt väljer en 4-2-3-1-formation med Herrera på bänken. Inte för att jag har något emot Herrera men vi ska inte behöva välja en defensivare balans i en bortamatch mot Swansea. Herreras matcher kommer. Nu är tid att slå fast att vi ska äga även bortamatcherna i ligan. Vågar vi inte tumma på den defensiva balansen mot Swansea finns det egentligen ingen match där vi kan göra det.

Om Herrera ändå kommer in är det sannolikt på Matas bekostnad. Fellaini och Lingard finns också som alternativ men de bör inte vara aktuella för startelvan, tycker jag.

Defensivt kan Darmian möjligen komma in för Blind. Där skiter jag faktiskt i vilket.

Målvakter: De Gea, Romer, J Pereira
Försvarare: Bailly, Jones, Valencia, Blind, Darmian, Smalling, Lindelöf
Mittfältare: Matic, Pogba, Herrera, Fellaini, Mata, Lingard, Mkhitaryan
Anfallare: Lukaku, Rashford, Lukaku

Förutom Carrick är det Andreas Pereira och Axel Tuanzebe som har lämnats hemma.

Mikael Österdahl | 09:01 En gång är ingen gång

Sedan i söndags har vi sett små lätta moln på vår himmel, en himmel som är röd. Manchester United skojade friskt med West Ham United och toppar Premier League efter den första omgången.

Men det var då det. Nu är det Swansea City som gäller. Och en seger är ett krav.

På pappret kunde United inte ha fått en så mycket bättre uppgift. Swansea var av allt att döma värdelösa mot Southampton. Nu gjorde Southampton en Manchester United 2016/17-imitation och därför fick Swansea med sig en oförtjänt poäng. Sedan dess har Gylfi Sigurdsson flytt Wales och ingen har ersatt.

Inga små lätta moln i Swanseas värld.

För Manchester United gäller det att visa att matchen mot West Ham är den nya normen. Segern i sig är värd tre poäng, varken mer eller mindre. Sättet som den tillkom på är anledningen till att vi har haft ett leende på läpparna den senaste veckan.

Nu är det upp till bevis igen. Om vi inte gör processen tämligen kort med Swansea är söndagens prestation genast renderad meningslös.

Det räcker inte med att vinna idag. Det ska vinnas på rätt sätt också. De fula segrarna har sin plats under säsongen. Ingen Unitedsupporter skulle vilja vara utan John O’Sheas segermål på Anfield 2007.

Men nu gäller det fortfarande att på allvar etablera United som en utmanare. För så är det trots allt. Det är inte självklart att vi är en utmanare. Det är fyra år sedan vi vann. Ja, det är fyra år sedan vi ens slutade topp 3.

Idag vill jag se en enkel seger. Jag vill se ett Manchester United som äger matchen i 90 minuter. Jag vill se ett Manchester United som avgör matchen innan motståndarna – och då menar jag arrogant nog inte Swansea City – ens har fått upp hoppet om ett poängtapp.