Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Alexis Through and Through – via Lisa and Mats

Embed from Getty Images
Den senaste chilenaren som värvades till Manchester United gjorde inga större avtryck. Gissningsvis blir Alexis Sanchez karriär på Old Trafford aningen mer lyckade än den Angelo Henriquez hade (även om han gjorde mål mot AIK på Friends Arena…).
Hursomhelst så kan bloggen förstås inte låta bli att ta en titt på en av de större och mer oväntade affärerna United gjort på senaste år.
Here it goes.
Arsene Wenger säger att han ”inte kan förstå” varför någon vill lämna Arsenal. Det är ju ett rimligt påstående ur hans perspektiv, med tanke på att han aldrig verkar lämna själv. Men i övrigt? 
Lisa: Känns som typiskt Wenger att säga så. Men visst, Arsenal är såklart en bra klubb. Jag har alltid haft känslan att Wenger har koll på läget och att klubben är välskött och gedigen liksom. Viljan att lämna är såklart en annan sak. Jag förstår att spelare som Sànchez vill lämna, men jag kan också förstå att en spelare i Mkhis läge vill dit (sen huruvida det är en ”livslång dröm” för honim att få spela för Arsenal kan ju kanske ifrågasättas..)
Mats: Arsenal lär väl aldrig bli ett sjunkande skepp i ordets rätta bemärkelse, men om det någon gång under 2000-talet varit fel läge att skryta över hur mycket framåt Arsenal går så är det väl nu. Visserligen får dom ju Micki, men jag kan verkligen inte tänka mig att han ”drömt om” att spela i Arsenal, speciellt inte nu. Å andra sidan, vad ska han säga, Arsene?
Med Mata, Lingard, Martial, Rashford, Lukaku, Ibra redan i klubben och nu Sanchez – som lär bli lika svår att peta som Lukaku – vem får räkna med mindre speltid?
Lisa: Tror tyvärr Lingard och Mata kan få lida för detta.. Jag HOPPAS dock att José fortsätter ge Martial speltid. Nog för att han kan vara ojämn men han är för bra för att inte spela. Zlatan räknar vi kanske inte med på samma sätt, och tror inte heller Lukaku eller Rashford behöver oroa sig.
Mats: Mata, så klart med tanke på att Mata är Mata och Mourinho är Mourinho och att Lingard (trots allt) och Martial är så pass bra att de är självskrivna just nu. Och det ger också Mourinho chansen att ta det lite lugnare med Rashford, som ju fått ett lite för tungt ok på sina unga axlar i vissa matcher.
Spelar det egentligen någon roll för någon någonstans hur mycket pengar Sanchez kostar och hur gammal han är?
Lisa: Nej, det verkar det ju inte göra. Sista åren har ju även vi Unitedsupportrar fått erfara att det inte verkar finnas någon rimlig gräns längre, varken för vad en spelare får kosta eller hur mycket de tjänar.
Mats: Att han tjänar sjukt mycket och kostar en fet summa utöver det gör allting egentligen bara ännu ljuvare. ABU-gänget får jobba för högtryck för att komma på förolämpningar som inte uttryckts tidigare. Och med tanke på hur mycket pengar Glazyrerna stulit från oss fans genom åren är det inte mer än rätt att spelarna får dem i stället. Så länge de levererar, vill säga.
Men gillar vi då egentligen Sanchez som spelare?
Lisa: Ja, som spelare. Tycker Sànchez är fantastisk, absolut en av ligans bästa och så extremt bortslösad i Arsenal (av uppenbara skäl)  Sen att det finns andra mindre önskvärda drag i hans karaktär går ju inte att förneka. Mitt mål för resten av säsongen kommer vara att bli Sànchez-älskare, inte Sànchez-hatare.
Mats: Det finns så klart mycket att ogilla med honom, som det faktum att han spelat i Arsenal, att han varit en crybaby och att han ens övervägde city. Men nu är han är och ska förhoppningsvis göra det jag en gång var dum nog att tro att Angel Di Maria skulle göra: Sätta eld på #7 igen. Han har farten, tekniken och drivet i steget för att bli en Unitedstar, förhoppningsvis under en längre tid än Robin van Persie. Sen att han som sig bör säger bara ”Manchester” gör att man givetvis tycker väldigt mycket om honom som människa. Liksom det faktum att han alltid drömt om United. Det är enda gången jag tror på en spelare när han säger så.
Henrikh Mkhitaryan lämnar Old Trafford med vad för slags legacy?
Lisa: Inget alls skulle jag väl säga. Ett par viktiga och snygga mål givetvis, men känns ju lite som att man gått och väntat och väntat på att något ska hända, men så kommer det liksom aldrig. Trist att en av hans största bedrifter som Unitedspelare blev att vi kunde landa Sànchez såhär ”billigt.” Men life goes on.
Mats: Ett Shinji Kagawa-sådant. Härmed får inga spelfördelare köpas in från Dortmund igen. Mkhitaryan hade en oerhört högstanivå och en oerhört lägstadito, men med tanke på hur han åkte in och ut ur både startelva och matchtrupp kan man kanske förstå hans varierande insatser. Å andra sidan är det ju ett fullblodsproffs vi snackar om, så han kommer väl att bli ihågkommen som ytterligare en spelare som inte uppfyllde förväntningarna på Old Trafford. Alla klarar inte det.
Och så var det ju det här med sexgunge-auran.. Hur har han det på den fronten?
Lisa: Definitivt har han det. Inte i samma kvantiteter som Valencia givetvis, men hans aura ligger på minst en sjua av tio.
Mats: Alexis har mer en vinkällaraura än en perversare sida. Men det kan också vara det som lurar en. Jag är åtminstone helt säker på att tanken om en gunga slagit honom minst ett par gånger genom åren. Därmed inte sagt att han slagit till än.