Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför försäsongen 2018: Tar någon av ungdomarna chansen?

Embed from Getty Images

Om mindre än två dygn drar försäsongen igång på allvar. Natten mellan torsdag och fredag spelar Manchester United mot mexikanska Club América i Arizona.

I den här artikeln kollar vi läget inför försäsongen.

Matcherna (USA och Tyskland)

United har återigen valt att lägga försäsongslägret i USA, något som spelare och ledare uppskattar. Det kan månne finnas kommersiella skäl för klubben att önska ett asiatiskt läger men faciliteter och väder är bättre i USA (vi minns att en träningsmatch i Asien regnade inne för ett par år sedan). Dessutom kan spelarna röra sig tämligen fritt i USA utan att störas av allmänheten.

Fem matcher ska spelas i USA, därefter avslutar United försäsongen i Tyskland.

 • Fredag 20 juli, 04.00: Club América [i Arizona] (natten mellan torsdag och fredag) [Mutv.com]
 • Söndag 22 juli, 23.00: San Jose Earthquakes [i Santa Clara] [Mutv.com]
 • Torsdag 26 juli, 05.05: Milan [i Los Angeles] (natten mellan onsdag och torsdag) [Mutv.com/Viaplay]
 • Lördag 28 juli, 23.05: Liverpool [i Michigan] [Mutv.com/Viaplay]
 • Onsdag 1 augusti, 02.05: Real Madrid [i Miami] (natten mellan tisdag och onsdag) [Mutv.com/Viaplay/TV3 Sport]
 • Söndag 5 augusti, 20.15: Bayern München [i München] [ingen känd tevesändning]

Precis som förra året har United UCLA:s komplex i Kalifornien som amerikansk bas. Åtminstone i början på lägret kommer United att återvända till UCLA mellan matcherna, men det är väl rimligt att United reser direkt till Miami efter matchen i Michigan.

Upplägget är också ungefär som förra året, med två matcher mot lokalt motstånd och sedan tre matcher mot europeiska storklubbar i låtsasturneringen International Champions Cup. Till skillnad från förra året blir det dock bara en match i Europa i år, jämfört med två förra året.

Tevematcher

Det förefaller vara så att MUTV har ensamrätt på att visa de två första träningsmatcherna. Uniteds tevekanal är numer tillgänglig på webben på Mutv.com och i appform (sök i din appbutik) för en relativt billig peng.

Matchen mot Club América låg inlagd i Viaplays men togs bort. De lät igår kväll hälsa att det kan finnas en möjlighet att de trots allt visar matchen, så vi får se.

Ska vi tro på Uniteds hemsida så kommer även matcherna i International Champions Cup visas på MUTV och vara tillgängliga även för internationella tittare. Matchen mot Bayern München kan bara ses av tittare i Storbritannien och på Irland.

Huruvida matchen mot Bayern går att se i Sverige återstår att se.

Matcherna i International Champions Cup har Viasat annars rättigheterna till i Sverige, så den som inte gillar MUTV:s sändningar kan då ratta in Viaplay. Matchen mot Real Madrid ska dessutom visas på TV3 Sport. I nuläget är matcherna mot Milan och Liverpool inte tablålagda men det kan säkert ändras.

Truppen

José Mourinho tog med sig 24 spelare till USA. Med tolv spelare på VM-semester och en Alexis Sánchez som har varit stygg och därför inte får besöka USA ger det utrymme för ungdomar att ta för sig. Det är, som brukar vara fallet nu för tiden, en försvarstung trupp med tio försvarare och bara elva mittfältare/anfallare.

Gissningsvis innebär det att vi kommer att få se en fembackslinje, om inte alltid så åtminstone ofta. Förhoppningsvis innebär det att vi får se Tim (som han tydligen ska kallas numer) Fosu-Mensah som mittfältare.

Potentiell förstaelva:

J Pereira
Valencia, Bailly, Smalling, Darmian, Shaw
A Pereira, Herrera, McTominay
Mata, Martial

Potentiell andraelva:

Grant
Dalot, Fosu-Mensah, Tuanzebe, Williams, Mitchell
Hamilton, Garner, Gomes
Chong, Greenwood (Bohui)

Exakt så kommer det självklart inte se ut. Framför allt lär vi, åtminstone i de inledande matcherna, få se en mix av etablerade spelare och ungdomar.

Sergio Romero verkar fortfarande rehabiliteringsträna, varför jag inte har inkluderat honom.

VM-spelarna

Huruvida Alexis Sánchez ansluter återstår att se. Han skulle för all del kunna vara på väg till USA i detta nu men det är också möjligt att han inte beviljas visum över huvud taget.

José Mourinho sa att VM-spelarna kommer att missa säsongsstarten men jag misstänker att det inte gäller alla VM-spelare. För han sa också att det är tre veckors semester som gäller.

Troligen till USA:

 • Nemanja Matic slogs ut i gruppspelet och skulle kunna ansluta redan i slutet på den här veckan.
 • Marcos Rojo och David de Gea lämnade VM efter åttondelsfinalerna och skulle kunna ansluta i början på nästa vecka.

De tre spelarna räknar jag med att vi får se i USA. Något Matic också har hintat om.

Kanske till USA:

 • Fred slogs ut i kvartsfinal och skulle eventuellt kunna ansluta till truppen i Miami. Även om han kanske inte är matchaktuell så finns det en poäng i att han får bekanta sig med truppen omgående. Det blir, om vi utgår från att han semestrar hemma i Brasilien, några timmar extra i flyg men det kanske det kan vara värt.
 • Victor Lindelöf slogs också ut i kvartsfinal. Det verkar dock ologiskt att han ska ta sig till USA.

Definitivt inte till USA:

 • Jesse Lingard, Phil Jones, Ashley Young, Marcus Rashford, Marouane Fellaini, Romelu Lukaku och Paul Pogba spelade bronsmatch eller final, vilket betyder att måndagen den 6 augusti 30 juli känns som en logisk dag att rapportera efter semestern.

Ungdomarna

Sex av spelarna som reser till USA har aldrig spelat a-lagsfotboll medan Angel Gomes bara har gjort två mycket korta inhopp.

Joshua Bohui (född 1999) är en snabb anfallare som etablerade sig i reservlaget förra säsongen.

Tahith Chong (1999) är en mycket skicklig högerytter och en spelare jag faktiskt kan se utmana om speltid den här säsongen. Ska det bli så måste han imponera på turnén men det är ingen som blir förvånad om han gör det.

James Garner (2001) är en intelligent och passningsskicklig mittfältare med stor energi. Lagkapten för Englands U17-landslag och kapten för juniorlaget den kommande säsongen. En mycket intressant spelare men här får vi nog vara beredda att vänta något år till.

Mason Greenwood (2001) är en anfallare som behärskar det mesta. Han är stor, stark, snabb och tekniskt skicklig. Greenwood har ett bra målsinne och var, som yngsta spelare, juniorlagets överlägset bästa målskytt den gångna säsongen. Bra på huvudet och lika bra med vänsterfoten som med högerfoten (så pass att han skjuter straffar med båda fötterna).

Embed from Getty Images

Angel Gomes (2000) blev förra året yngsta Unitedspelare sedan Duncan Edwards och har bevisligen redan fångat José Mourinhos ögon. Förra säsongen slet han med skador och lite sämre form men han lär vara revanschladdad nu. Det blir spännande att se vad han kan uträtta nu när han får mer speltid som senior. Trivs allra bäst i en roll som nummer 10.

Ethan Hamilton (1998) var en av få reservlagsspelare som kom undan med godkänt betyg förra säsongen. Är en dynamisk mittfältare med bra fysik. Satt på bänken mot Huddersfield i våras.

Ro-Shaun Williams (1998) är en mittback som alltid låg långt fram i utvecklingen. För några år sedan spelade han juniorfotboll med Fosu-Mensah, Tuanzebe och Rashford och sågs kanske då som den främsta talangen av dem. Satt på bänken i a-laget ett par gånger våren 2016. Sedan har Williams haft en hel del skadeproblem men kanske greppar han chansen han nu får.

Embed from Getty Images

Förutom de sju spelarna nämnda ovan ska det bli spännande att se vad nya ytterbacken Diogo Dalot har att gå för. Joel Pereira får visa upp sig i mål innan han försvinner på lån. Tim Fosu-Mensah och Axel Tuanzebe slåss kanske om en a-lagsplats men åtminstone en av dem lär gå på lån. Demetri Mitchell är också en spelare som lär försvinna på lån. Längre fram i planen är det mittfältarna Scott McTominay och Andreas Pereira som har mest att vinna.

Frågor och önskemål

Avslutningsvis några saker jag är spänd på inför försäsongen.

 • Tar Luke Shaw chansen? Just nu tyder mycket på att Shaw inleder säsongen som Uniteds vänsterback. En bra försäsong skulle göra honom gott.
 • Bailly och Smalling: Med Jones, Lindelöf och Rojo på semester får Eric Bailly och Chris Smalling chansen att spela ihop sig. Kan de göra mittbacksplatserna till sina?
 • Vad med mittfältet? De förmodade förstavalen på mittfältet lyser med sin frånvaro. Det ger möjligheter för Ander Herrera, Scott McTominay och Andreas Pereira.
 • Fosu-Mensah och Tuanzebe: Talangen finns där men hittills har möjligheterna lyst med sin frånvaro. Fortfarande har bara Daley Blind lämnat och United har väldigt många försvarare. Får Tim Fosu-Mensah eller Axel Tuanzebe en ärlig chans i a-truppen?
 • Ungdomarna! Det ska bli väldigt skoj att se kvartetten Tahith Chong, James Garner, Angel Gomes och Mason Greenwood visa upp sig med a-lagsspelarna. Förhoppningsvis får de rikligt med speltid och förhoppningsvis gör de riktigt bra ifrån sig!