Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Reserverna ångar på men juniorerna svek

Manchester Uniteds reserver fortsätter att bjuda på härlig fotboll under säsongsinledningen. I fredags blev det en övertygande 2-0-seger mot det förmodade topplaget Reading.

För juniorerna gick det emellertid inte alls lika bra. Förlust med 2-0 borta mot Wolves efter en svag insats.

Reserverna ångar på

På pappret en tuff match i andra ligaomgången för Manchester United, då Reading – som inledde med en 6-0-seger mot Newcastle – stod för motståndet. På gräsmattan var United dock det betydligt bättre laget och det blev en 2-0-seger efter mål av D’Mani Mellor och James Garner.

Neil Wood valde att matcha samma lag som körde över West Brom i ligapremiären. United tvingades dock till ett tidigt byte då Ethan Laird gick ut skadad. Luca Ercolani kom då in i mittförsvaret, vilket innebar att Lee O’Connor tog över som högerback. Oerhört tråkigt att Laird blir skadad på nytt. När jag skriver detta så har jag ännu inte sett någon uppdatering kring Lairds status, så låt oss hoppas att det inte är något allvarligt.

När Laird klev ut hade Mellor redan gett United ledningen. Målet kom efter en hörna där Garner vann andrabollen och försökte på volley. Skottet blev missriktat men föll lyckligt till Mellor som satte bollen i nät på ett tillslag.

United kontrollerade sedan spelet. Det enda som egentligen kan kritiseras är att dominansen borde ha resulterat i fler klara målchanser. Reading hade egentligen bara en hygglig period i matchen, som bland annat tvingade mittfältaren Dylan Levitt till en räddning på mållinjen.

Det var Garner som punkterade matchen när han placerade in 2-0 efter fint förarbete av Mellor.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1162454633643749377

Totalt en utmärkt insats av United. Segern rättvis och siffrorna återigen i underkant. De flesta spelarna gör igen en bra insats. Garner och Mellor var involverade i båda målen och måste framhållas.

Något som gladde mig var att försvarsspelet – över hela planen – var bra matchen igenom. Brandon Williams gör ånyo en bra insats på vänsterbacken och O’Connor var bra både som mittback och högerback.

Juniorerna svek

Om reserverna imponerade igen så gick det inte alls lika bra för juniorerna, som förlorade med 2-0 borta mot Wolves. ”Frustrerande,” sammanfattade tränaren Neil Ryan efter matchen och han var missnöjd med första halvlek medan han menar att United kontrollerade tillställningen efter paus.

Ryan gjorde en förändring i startelvan, då Dillon Hoogewerf gick in på topp istället för Max Haygarth. Hoogewerf hade en hygglig nick utanför men inte så värst mycket mer.

Wolves första mål kom på en frispark från långt håll som seglade över alla och in i mål. Den kan målvakten Ondrej Mastny inte vara nöjd med. Deras 2-0-mål kom på kontring i matchens slutskede.

U16-spelaren Omari Forson fick chansen i andra halvlek och hotade med ett skott tätt utanför. Anthony Elanga växte in mer och mer, hade några lägen men var inte alls lika dominant som i premiären. Connor Stanley hade ett hyggligt avslut. Problematiskt för United var att laget nästan inte kom till någon chans inne i straffområdet.

Den stora kvitteringschansen fick United i slutet av ordinarie tid, då Reece Devine fälldes i utkanten av straffområdet av en klumpig motståndarback. Domaren pekade på straffpunkten. Charlie McCann försökte rulla in bollen mitt i mål men målvakten dröjde sig kvar med ett ben och kunde rädda.

Uniteds akademi överlägsen

Om vi använder speltid i Premier League som kriterie kan vi konstatera att Manchester Uniteds akademi är den överlägset bästa i England. Ser vi till speltid i den egna klubben är United 2447 minuter bättre än Tottenham.

 1. Manchester United: 9334 minuter (9 spelare)
 2. Tottenham: 6887 (6)
 3. West Ham: 6771 (5)
 4. Crystal Palace: 6602 (3)
 5. Southampton: 5866 (9)

Väljer vi att inkludera minuter i andra klubbar är Uniteds överlägsenhet ännu större.

 1. Manchester United: 27 395 (20)
 2. Tottenham: 17 903 (13)
 3. Southampton: 15 964 (16)
 4. Chelsea: 15 870 (9)
 5. Manchester city: 13 605 (8)

Den tidiga indikationen är att United kommer att toppa den här säsongen också. I ligapremiären mot Chelsea samlade Scott McTominay, Paul Pogba, Jesse Lingard, Marcus Rashford, Andreas Pereira och Mason Greenwood ihop 430 minuter (snittet förra säsongen var 246 minuter per match).

Statistiken hämtad från Uniteds officiella hemsida, baserat på en undersökning av PA Sport.

Några korta

 • U16-spelaren Omari Forson (mittfältare) fick sin första chans i juniorlaget, med nästan en halvtimmes spel mot Wolves. Forson är nyss fyllda 15 år och är därmed en ung U16-spelare, nästan tre år år yngre än de äldsta juniorspelarna.
 • Ingen Shola Shoretire (fem månader äldre än Forson) mot Wolves, han var upptagen med Englands U16-landslag.
 • Dillon Hoogewerf gjorde sin första start i juniorlaget.
 • Ånyo ingen Tahith Chong eller Angel Gomes i reservlaget. Troligen får de matchträning med a-lagets reserver, då Ole Gunnar Solskjaer i väntan på ett tätare spelschema arrangerar matcher bakom stängda dörrar.
 • Uniteds U17-lag van med 3-2 mot Aston Villa i en träningsmatch. Forson gjorde två mål och Hoogewerf satte en straff.
 • Björn Hardley spelade i U17-matchen, vilket indikerar att han nu har fått sitt speltillstånd.

 • Med målet mot Reading har James Garner nu tre mål den här säsongen. Därmed har han redan förbättrat förra säsongens målproduktion (två mål då). Garner har var varit väldigt skottvillig under säsongsinledningen och ser ut att ha adderat en ny dimension till sitt spel.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 1 september.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Reading 2-0 (1-0)

Premier League 2, Division 2, 16 augusti


1-0 (13) D’Mani Mellor
2-0 (76) James Garner (Mellor)


Uniteds lag: Kovar; Laird (Ercolani 36), O’Connor, Bernard, Williams; Garner, Levitt; Puigmal, Galbraith, Ramazani; Mellor

U18: Wolverhampton Wanderers – Manchester United 2-0 (1-0)

U18 Premier League, 17 augusti


1-0 (8) Abbey
2-0 (90+1) Harkin


Uniteds lag: Mastny, Bejger, Mengi, Hockenhull, Devine; McCann, Wellens (Forson 64); Stanley, Helm, Elanga; Hoogewerf (Sotona 69)

Mer information: