Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag gjorde det inte enkelt för de unga

Embed from Getty Images

Igår skrev Mason Greenwood in sig i historieböckerna. Manchester Uniteds 17-åring gjorde matchens enda mål när Astana besegrades med 1-0 på Old Trafford i Europa League. Greenwood blev därmed yngste målskytt någonsin för United i Europaspel.

Tidigare rekordinnehavare var Marcus Rashford, som var 18 år och 117 dagar gammal när han nätade mot Midtjylland. Dessförinnan hade George Best slagit rekord då han 18 år och 158 dagar gammal nätade mot Djurgården. Det nya rekordet, som alltså innehas av Mason Greenwood, lyder 17 år och 353 dagar.

Målet som Greenwood är väldigt typiskt för honom och det är givetvis en stor tillgång att vara lika bekväm med båda fötterna. Annars är parallellerna till Robin van Persie omöjliga att undvika.

Att Greenwood, om han håller huvudet kallt och undviker skador, går en stor framtid till mötes är uppenbart. Utöver målet ingen stor insats från tonåringen igår men det spelar mindre roll.

Egentligen var det en match som United borde ha vunnit betydligt klarare än 1-0. Om vi tidigare under säsongen har haft stora problem att skapa chanser så var det igår definitivt effektiviteten som brast. United radade upp chanser och borde ha dödat matchen i första halvlek.

Samtidigt är det inte ovanligt att se mindre meriterade europeiska lag resa till Old Trafford och ge United problem. Förra säsongen slet vi mot Young Boys, året innan mot CSKA Moskva. Senast i Europa League slet vi mot Zorya Luhansk och under Sir Alex Ferguson vann vi regelbundet med uddamålet mot sämre motstånd.

Det jag tycker var problemet igår var bristen på rörelse. Spelarna intog sina positioner och väntade. Astana backade hem och lät oss trilla boll. Ole Gunnar Solskjaer måste hitta ett sätt för laget och ge den typen av motståndare större problem.

Gårdagens stora målsumpare var Marcus Rashford och att han lämnar planen mållös är inte godkänt. Personligen tycker jag Rashford borde ha suttit på bänken. Med Anthony Martial på skadelistan är Rashford vår enda etablerade anfallare och att då riskera en skada i en match mot Astana känns inte som det bästa beslutet.

Ser vi till det positiva så vill jag lyfta fram tre spelare: Fred, Angel Gomes och Axel Tuanzebe. Matchen igenom var Fred den spelare som var mest involverad i spelet och med inhoppet mot Leicester färskt i minnet tycker jag att han borde starta mot West Ham, allra helst som Paul Pogba fortsatt är otillgänglig.

Framför Fred hade Gomes inte lika mycket boll, vilket delvis kan skyllas på att han inte tillräckligt ofta fick den av lagkamraterna. Med bollen gjorde Gomes som regel intressanta saker även om han vid några tillfällen vägde lätt. Det skulle vara intressant att se honom i en bättre omgivning. Gomes är förmodligen snäppet sämre än Jesse Lingard, Juan Mata och Andreas Pereira just nu. Skulle Gomes få regelbunden speltid tror jag dock att han snart har passerat den trion.

Embed from Getty Images

I mittförsvaret gjorde Tuanzebe det väldigt bra de gånger han behövdes. Samtidigt är det väldigt svårt att bedöma en mittback i en match som igår, även om Phil Jones illustrerade hur en mittback inte ska spela. Det blir väldigt spännande att följa Tuanzebe framöver.

På den negativa sidan väljer jag framför allt att lyfta fram Tahith Chong och Diogo Dalot. Även Nemanja Matic var dålig i mitt tycke men han är mindre intressant att diskutera.

Dalot visade fina takter när han vid några tillfällen tog sig förbi sin försvarare. De många inläggen var dock alldeles för dåliga och defensivt verkar han ofta bortkommen.

Chong känns inte mogen att spela a-lagsfotboll. Att han tycks vara före Gomes i hierarkin tycker jag är obegripligt. Det förefaller vara så att Chong i somras nobbade en chans att gå på lån. Ett dåligt beslut tycker jag. Känslan är att han skulle behöva regelbunden a-lagsfotboll för att anpassa sig och med den nivån han håller nu kan det inte erbjudas i United.

På vänsterbacken hade vi Marcos Rojo som var Marcos Rojo med allt vad det innebär.

Gårdagens bästa var kanske ändå stämningen på läktarna. The Red Army höll igång matchen igenom och skapade en stämning som Old Trafford nog aldrig har sett i Europa League. Mycket bra!

Greenwoods mål

Solskjaers presskonferens

Det blev av naturliga skäl stort fokus på Mason Greenwood då Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer höll presskonferens efter segern. Även Fred och Axel Tuanzebe framhålls för beröm medan managern var mindre nöjd med hur United agerade efter segermålet.

…om Greenwood

”När du får honom i straffområdet vet du att något kommer att hända. Han kan gå inåt, han kan gå utåt. Ett fantastiskt avslut mellan målvaktens ben, för det mesta är det ganska öppet där.”

Är han den mest talangfulla anfallaren du har jobbat med?

”Det är naturligt för honom att spela fotboll, att göra mål, att vara i och runt straffområdet. Som jag sa igår vet han hur han ska träffa bollen.”

Om att lita på en 17-åring:

”För mig var det rätt beslut [att släppa Romelu Lukaku och Alexis Sánchez]. För klubben och för honom, han kommer att vara viktig för oss den här säsongen. Han har inte spelat så mycket än så länge men han kommer att få sina minuter och han kommer växa och utvecklas.”

Diskuterar ni nytt kontrakt?

”Vi pratar alltid med pojkarna om hur vi ser på deras framtid. Mason är givetvis en som vi vill behålla.”

…om Fred

”Han blir bättre och bättre och i bättre form. Det är fantastiskt att se att han har självförtroende och han är en ihärdig liten mittfältare. Han är bra med och utan bollen. Han kommer att bli bra för oss.”

…oro för resultatet

”När du inte gör mål i första halvlek på fyra eller fem massiva chanser undrar du alltid om det är en sån kväll där du kommer att straffas för att vara slarvig. Samtidigt gjorde deras målvakt några fantastiska räddningar.

”Jag kände mig inte säker på att vi skulle vinna förrän domaren blåste av. Jag tycker inte att vi spelade av matchen bra de sista 10-15 minuterna efter att vi gjorde mål. Det är något de här pojkarna också måste lära sig.”

…om Axel Tuanzebe

”Axel var väldigt säker därute. Du kan se att han hade full kontroll. Jag är glad för honom, det är några år sedan han spelade för oss på Old Trafford. Han spelade väldigt bra och bekräftade bara det vi trodde att vi visste.”

…om Gomes och Chong

”Jag gjorde det inte enkelt för [de unga] genom att göra så många ändringar. Ja, vi har haft några matcher bakom stängda dörrar. Men det är annorlunda. Jag gav dem ingen enkel resa men de kommer att växa av det.”

Det togs inte upp på presskonferensen men i en intervju med BT Sport diskuterades Tahith Chong och Angel Gomes som hastigast.

”Mason avgjorde matchen, vi är väldigt glada för honom. Jag tycker att Angel gjorde det bra. Chongy också, han visade glimtar.”

Solskjaer säger att flera spelare som fick chansen igår kommer att stå över mot West Ham men få chansen på nytt mot Rochdale.

…Maguire fick vila, Lindelöf fick jobba

”Vi behövde bara en mittback på bänken och idag var det Harry [Maguires] tur. Vi vilade inte [Victor Lindelöf], han behövde jobba. Harry fick vila, för han satt på bänken, medan Victor och Aaron [Wan-Bissaka] och de som inte var med hade en tuff dag. Han behöver jobba, Victor.”

Matic, Tuanzebe och Rashford

Nemanja Matic fick igår vara lagkapten för Manchester United för första gången. Efter matchen fick han snacka med BT Sport.

Axel Tuanzebe var belåten efter segern.

Marcus Rashford var glad för Mason Greenwood.

Gomes och Greenwood

I vanliga fall skulle matchvinnaren Mason Greenwood förstås ha ställt upp för intervju efteråt. Men som jag förstår det har Manchester United bestämt sig för att han inte ska göra några intervjuer. Återstår att se om det ändras när han fyller 18 år den 1 oktober.

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – FC Astana 1-0

Spelarbetyg: Manchester United – Astana 1-0