Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: En bra poäng mot en svår motståndare

Embed from Getty Images

Manchester United åkte över till Holland i europaspelet och stod än en gång för en tämligen intetsägande insats som gav noll mål men till slut ändå en värdefull pinne i gruppspelet av Europa League.

Ole Gunnar Solskjaer valde under gårdagen att ställa ut ett lag innehållandes såväl rutin som ungdomlig entusiasm. Ett val som fick anses rimligt då United är inne i ett intensivt spelschema med tre matcher den här veckan, som givetvis kräver rotation, inte minst också med tanke på skadeläget. Därefter stundar ännu ett landslagsuppehåll.

För ovanlighetens skull fick vi se de Gea mellan stolparna och Romero på bänken. Den argentinske andrekeepern brukar som bekant vakta målet när det vankas cupmatch, men inte igår alltså. Vi noterar det, men drar kanske inga större växlar av det.

Ett glädjeämne i backlinjen var att Brandon Williams spelade sin första match från start i United och stod också för en helt okej insats på vänsterbacken. 19-åringen visade upp frejdighet och energi och vågade även ta initiativ med bollen, vilket givetvis uppskattas. I mittförsvaret kamperade Rojo och Lindelöf ihop, där svensken överglänste sin argentinske kollega genom att agera lugnt och säkert. Med Rojo får man som alltid lite spretigare insatser.

Embed from Getty Images

Rutinen vägde tungt på mittfältet, tungt i ordets rätta bemärkelse då det är väldigt sega fötter, framför allt på Matic och Mata. Fred vill mycket men får ut väldigt lite.

Den stora överraskningen för dagen var ändå, trots att Greenwood fanns på planen, att James spelade i en central forwardsroll. Enligt Solskjaer var tanken att farten James besitter skulle bidra till att dra isär Alkmaars försvar, huruvida det lyckades behöver vi inte gå in närmare på, men att Solskjaer till slut insåg att Greenwood kanske var ett vettigare alternativ i den rollen förklarar nog utfallet av det experimentet. Gomes fick också chansen från start, men även han var placerad helt fel då han höll till på kanterna istället för i mitten och fick således inte särskilt mycket uträttat.

Som nämnt i snackisarna igårkväll är givetvis ett oavgjort resultat på en holländsk plastmatta i sig inget att gräma sig över, men sättet på vilket poängen inkasseras är kanske desto mer alarmerande. United mäktade alltså inte med ett enda skott på mål (!). Visserligen har vi väl lärt oss vid det här laget att vi sällan bjuds på någon propagandafotboll när United spelar, men oavsett vad är det oroväckande. För den som undrar var gårdagens bortamatch även den tionde raka utan seger.

Hursomhelst, ser vi poängen för vad den är kan vi åtminstone ta med oss ett bra utgångsläge i Europa League-gruppspelet, där ju varje poäng räknas.

Solskjaers presskonferens

…om matchen och utebliva straffar

”Det är en bra poäng borta mot en svår motståndare, väldigt svårt underlag. De slog Feyenoord borta nyligen. Vi gjorde många förändringar och jag är väldigt nöjd. Vi skulle givetvis vunnit, jag är lite mätt på att prata om straffar vi skulle haft, både mot Arsenal i måndags och nu. Det är straff hundra gånger av hundra, du kan inte ta ett sådant felbeslut i fotboll.

”Den mot Arsenal är inget att diskutera och idag kan linjemannen klart och tydligt se tacklingen på Marcus [Rashford]. Det var ett dåligt beslut för oss, tyvärr. Det finns ingen anledning att klaga, vilket jag inte gillar att göra, men det kommer vända och då får vi dessa situationer med oss.”

…om Lingards skada

”Han kände av något i låret och bedömde att han inte ville riskera något. Förhoppningsvis är det inte så illa.”

…om bortaspöket

Tio matcher på bortaplan utan vinst, vad är problemet?

”Idag var domaren avgörande, det skulle ha varit straff, då kunde vi suttit här med glada miner. Såklart är det många matcher vi borde ha vunnit borta men jag tror inte det är något problem. Idag fick vi en bra bortapoäng, det är viktigt i gruppspel, vinner du sedan hemmamatcherna blir det avancemang.” 

… om Daniel James ovana position

Embed from Getty Images

James inledde alltså i en cental forwardsroll, men bytte sedan med Greenwood. Så här förklarar Solskjaer det valet:

”Han drar isär motståndarna. Det tog till andra halvlek att få ordning på saker och ting gällande underlaget. I första halvlek tog det ett tag innan vi fick kontroll på bollen och matchen. Men Dan [James] kan spela i mitten, han har gjort det förut. Det var en tatktisk grej vi provade. Men givetvis är Mason [Greenwood] en mer natrulig centerforward så vi bytte plats på dem.”

…om inget skott på mål

Det måste vara oroande?

”Ja, såklart. Man skapar chanser men gör inga mål. Det finns ingen anledning för mig att säga att du skulle träffat mål här eller där, de vet själva. Idag är jag nöjd med killarna. Brandon gjorde debut och var fantastisk. Det finns inga nerver där, han är modig och vågar gå framåt i planen med boll. Bra försvarsspel dessutom, stort plus. 

”Marcos [Rojo], Victor [Lindelöf] och David [de Gea] var ryggraden idag. Det var planen att även ha Fred, Nemanja [Matic] och Juan [Mata], tre erfarna mittfältare. Jag kände att vi var stabila. Det var skönt att se Marcos också och att han börja komma i form, det är en toppspelare.” 

Presskonferensen i sin helhet finns att se här.

Mer från matchen

Snackisar efter AZ Alkmaar – Manchester United 0-0

Spelarbetyg: AZ Alkmaar – Manchester United 0-0