Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Vi har hittat en vänsterback

Är 3-4-3 det nya svarta för Ole Gunnar Solskjaer? Det diskuterar vi i den här utgåvan av Mike Phelan’s Shorts.

Dessutom blir det snack om några uppflyttade akademispelare som på olika sätt har utmärkt sig den senaste tiden, Uniteds framtida lagkapten och damlaget.

Är 3-4-3 här för att stanna?

I de två senaste matcherna har Ole Gunnar Solskjaer ställt upp sitt lag i en 3-4-3-formation (3-4-1-2 mot Liverpool, 3-4-2-1 mot Partizan, då vi dock avslutade med fyrbackslinje). Är den trebackslinjen här för att stanna?

”Det är bara skadorna som har fått oss till den här positionen men det fungerar ganska bra,” svarade Solskjaer efter segern mot Partizan. Ska jag tolka fritt så betyder det nog att vi kommer att få se formationen en hel del framöver, men att fyrbackslinje fortsatt kommer vara vanligast.

Jag är inte helt främmande för ett formationsskifte. Framför allt torde Anthony Martial och Marcus Rashford kunna bilda ett vasst anfallspar. Då finns dock ingen plats för Daniel James i startelvan, om han inte flyttas ner som vingback. Det skulle vara intressant att testa. För risken med en 3-4-3-formation är att det ger ett defensivt balanserat spel, en risk som ökar ytterligare med tanke på de ytterbackar som United har. Varken Luke Shaw eller Aaron Wan-Bissaka har offensiven som sin styrka.

Om ett skifte till trebackslinje för med sig att James, Martial eller Rashford offras till förmån för en extra mittback är jag negativt inställd. Om den extra mittbacken istället ersätter Fred eller Nemanja Matic är det ett mindre problem.

På längre sikt skulle jag för övrigt föredra Aaron Wan-Bissaka som mittback med licens att storma framåt om vi spelar 3-4-3.

Tuanzebes skador oroar

När Solskjaer valde tre mittbackar mot Liverpool var det nog delvis för att bereda plats för Axel Tuanzebe i startelvan. Tyvärr gick Tuanzebe sönder på uppvärmningen inför sitt livs största match.

Skadorna börjar bli lite väl många för Tuanzebe. Under båda hans sejourer på lån i Aston Villa missade han många matcher på grund av skador.

Att en försvarare i Manchester United spenderar en hel del tid i sjukstugan börjar närmast bli tradition. Ingen bra tradition. Offensivt kan det finnas anledningar att rotera friskt men defensivt är det nästan alltid fördelaktigt med en relativt given backlinje.

Att hålla sig skadefri är en mycket viktig egenskap och en egenskap som Tuanzebe måste skaffa sig. Om Tuanzebe ständigt rehabiliterar skador kommer han aldrig kunna konkurrera ut Victor Lindelöf.

Vi har hittat en vänsterback

Ole Gunnar Solskjaer pratade lyriskt om Brandon Williams efter segern mot Partizan. ”Brandon [var] matchens lirare,” kommenterade Uniteds manager. ”Vi har hittat en vänsterback där!”

Att Williams var matchens lirare råder det närmast allmän konsensus om.

Solskjaer pratade bland annat om vänsterbackens mod och det är kanske hans främsta egenskap. Williams gör misstag ibland men det hindrar honom inte att försöka igen. Ingen spelare är så snabb som Williams när han på adrenalin ska reparera ett misstag. Snarare än att undvika det som är svårt är det som att han inspireras extra av det.

Mot Partizan var han direkt bidragande till segern då han fixade straffen. Hans mest imponerande aktion i matchen kom dock i slutskedet, då han först bröt briljant och sedan magnifikt gav United andrum.

Som Solskjaer pratade i torsdags kommer det att kännas aningen märkligt när han imorgon väljer Ashley Young som vänsterback (vilket jag är säker på att han gör). Det är lätt att utifrån kritisera ett sånt beslut men jag tror faktiskt att det skulle vara för Williams bästa om han inte spelar på söndag. Just nu är Williams mest troligt inte redo att spela a-lagsfotboll två gånger i veckan.

Att ge unga spelare för mycket speltid i början kan vara kontraproduktivt. Den fysiska påfrestningen i seniorfotbollen är så mycket större än i ungdomsfotbollen. En vanlig missuppfattning är att unga spelare är outtröttliga men unga kroppar behöver mer vila än vuxna kroppar.

Så spara Williams till matchen mot Chelsea och ta det därifrån. Fortsätter han spela som i torsdags har han snart gjort vänsterbacksplatsen till sin egen. För så bra som Williams var mot Partizan är varken Luke Shaw eller Ashley Young.

Men är Laird egentligen den bättre spelaren?

En som alldeles säkert hoppas utmana Williams om vänsterbacksplatsen är Ethan Laird. För ett år sedan var det inte tu tal om att Laird var högre rankad av de två. Att Williams vanligen spelar vänsterback är faktiskt för att Laird – som också behärskar spel på båda kanterna – gjorde högerbacksplatsen till sin egen i juniorlaget.

Tyvärr har Laird haft stora skadeproblem det senaste året, varför Williams har sprungit förbi. Nu har dock Laird gjort comeback efter skada och han visade direkt vad han går för. Bland annat bidrog han med en assist mot Stoke igår och i all väsentlighet gjorde han även en assist i matchen mot Swansea. Frågar ni mig så har Laird större potential än Williams. De två tillsammans med Aaron Wan-Bissaka torde kunna trygga ytterbackspositionerna i United i många år framåt.

Där jag ovan uttryckte oro gällande Tuanzebes skador så ser jag ännu inte samma problem för Laird. Att unga spelare som växer mycket på kort tid – vilket var fallet med Laird – drabbas av skador är regel snarare än undantag men det brukar försvinna när musklerna hinner anpassa sig till den nya kroppen.

Garners debut lovar mer

James Garner gjorde i torsdags sin riktiga a-lagsdebut. Det var på många sätt ett orättvist beslut av Solskjaer. Betydligt snällare hade varit att låta honom bli varm i kläderna mot Astana eller Rochdale.

Jag tycker att Garner inledde dåligt och han såg nervös ut. Extra starkt då att jobba sig in i det och i andra halvlek var han bra. En delförklaring kan vara ett taktiskt skifte. För i första halvlek spelade Garner nästan sittande bakom Scott McTominay medan Garner i andra halvlek snarare var den offensivaste av de två.

Jag tycker att insatsen i andra halvlek visar att Garner är bättre när han får operera över stora ytor. Mer Roy Keane än Michael Carrick.

Lagkapten Harry Maguire

Redan efter premiären mot Chelsea utbrast jag i den här kolumnen att Harry Maguire är vår nästa lagkapten. I torsdags tog han så hand om kaptensbindeln för första gången. Allt tyder på att tanken är att Maguire ska ta över kaptensbindeln efter Ashley Young.

Damerna imponerar

Manchester United tog i söndags en övertygande seger mot Manchester city. Laget har nu tre raka vinster och förefaller vara riktigt nära att kunna utmana de bästa lagen i England. United var överlägsna mot Liverpool och Tottenham. Det var nästan väntat.

Mindre väntat då att United över två matcher mot city faktiskt har varit det bättre laget. Då ska vi ha med oss att city inför söndagens match hade fem raka vinster i de inhemska turneringarna, med målskillnaden 12-0. Förra säsongen förlorade de bara en enda gång mot engelskt motstånd (mot Arsenal i den betydelselösa säsongsavslutningen).

Imorgon ställs damerna mot Reading, ett lag som vi förlorade två gånger mot förra säsongen. Ytterligare en chans att visa på framsteg och befästa positionen som bäst av resten (bakom trion Arsenal, Chelsea och city).

Casey Stoney har gjort ett strålande jobb med det unga laget. Några plumpar under säsongen är att räkna med men detta ser ut att vara början på något riktigt stort.

Taylors härliga comeback

Den senaste tidens allra roligaste nyhet är att Max Taylor nu är tillbaka i spel efter cancerbehandling.

https://twitter.com/maxtaylor00/status/1186381917857439749

https://www.instagram.com/p/Bt6Tq6LDd20/