Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Fortsatt ovisst om Ighalo; Dembélé på radarn; matcher på neutral plan

Vi börjar nu få klarhet i hur kalendern kommer att se ut när Premier League återupptas. Fortfarande återstår emellertid många frågetecken att räta ut.

Annars fokuserar vi idag på anfallare, med Odion Ighalo och Moussa Dembélé i spetsen.

Fortsatt ovisst om Ighalo

Med ett låneavtal som löper ut på söndag är den närmaste framtiden fortsatt oviss för Odion Ighalo, rapporterar Andy Mitten för South China Morning Post. Nigerianen, som är i Manchester United på lån från Shanghai Shenhua, vill stanna i United och manager Ole Gunnar Solskjaer vill behålla honom. 

Shenhua uppges emellertid kräva att en köpobligation inkluderas om låneavtalet förlängs. En prislapp väntas då landa i trakterna av 20 miljoner pund, vilket ska vara mer än United är villiga att betala. Med Marcus Rashford förmodat tillgänglig när fotbollen återupptas har United inte lika stort behov av Ighalo som i januari.

Den potentiella öppningen som finns är att utländska spelare eventuellt inte får återvända till Kina förrän i oktober. Det skulle i så fall göra Shenhuas position svagare. En lösning som övervägs är att lånet förlängs till januari, vilket skulle passa alla parter. Men inget är säkert för tillfället.

Dembélé på Uniteds radar

Vad som händer med Ighalo påverkar även Uniteds behov att värva anfallare. En spelare som finns på klubbens radar är Lyons Moussa Dembélé, rapporterar Sport Witness med L’Équipe som källa.

United ska ha övervägt en värvning av Dembélé i januari men det konkretiserades aldrig. Parterna ska emellertid ha fortsatt vara i kontakt och United ska ha haft anfallaren under uppsikt i flera år.

En värvning får ändå anses vara långt borta. Coronakrisen har förvisso sänkt Dembélés marknadsvärde till uppskattningsvis 50 miljoner euro men det är inte självklart att Lyon är villiga att sälja till det priset. Det finns heller ingen klarhet i hur mycket pengar United har att värva för och om en anfallare prioriteras.

Ögonen på ung anfallare

Vi fortsätter diskutera franska anfallare. Nu handlar det om Loum Tchaouna. Här är det inte tal om någon anfallare för a-laget. Tchaouna, född i Tchad, är bara 16 år gammal och representerar Rennes. Enligt L’Équipe ska United, Milan och Wolves har varit i kontakt med spelaren.

LASK straffas hårt

Kanske minns ni LASK, det österriska laget som Manchester United städade av i den sista matchen innan fotbollen avbröts. De har nu fått sex poängs avdrag i ligan, vilket ser dem tappa ligaledningen. Klubben får också 75 000 euro i böter.

Anledningen, rapporterar ESPN, är att klubben höll träningar som bröt mot restriktionerna under coronaepidemin.

LASK har sagt att de ska överklaga straffet.

Sommarkalendern

Igår fick vi besked om Premier League och idag meddelades när FA-cupens avslutande omgångar ska spelas. Därmed kan vi pussla ihop sommarens kalender.

Om United vinner mot Norwich i FA-cupen blir det således två matcher i veckan hela vägen. Onekligen ett väldigt intensivt spelschema och risken för skador får anses vara stor. För här är det värt att komma ihåg att uppehållet som har varit nu är längre än uppehållet annars är mellan två säsonger och då trappas säsongen dessutom upp med lågintensiva träningsmatcher och ett mindre intensivt program inledningsvis.

Europa League i augusti

Förutom Premier League och FA-cupen är United också kvar i Europa League. Här har vi ännu inte fått något officiellt besked – det lär vi få först den 17 juni – men den preliminära planen är att Europa League ska återupptas den 6 augusti.

Matcher kan spelas på neutral plan

Dagens snackis i England är annars att vissa matcher kan komma att spelas på neutral plan. Detta bekräftas av Premier League i ett officiellt uttalande:

”Premier Leagues ambition är att fullfölja alla våra återstående matcher hemma och borta, där så är möjligt. […] Vi är förberedda på alla eventualiteter och har en plan för spel på neutrala arenor.”

I nuläget anses sex matcher ligga i farozonen för spel på neutral plan, däribland Uniteds hemmamatch mot Sheffield United.

Att Manchester United mot Sheffield United plockas ut som en högriskmatch uppges bero på att supportrar från lagen hamnade i slagsmål på en pub för några år sedan. Vidare anses det korta avståndet mellan städerna och det faktum att klubbarna kämpar om Europaplatser påverka.

Gällande detta har emellertid inga beslut fattats ännu. Så vi får helt enkelt vänta och se.

Detaljer om återuppstarten

The Athletic har en lång artikel som förklarar vad som gäller när Premier League nu förväntas återupptas den 17 juni.

  • Spelschemat kommer att ta vid där säsongen avbröts. Därmed gäller att United inleder borta mot Tottenham.
  • Alla de angivna avsparkstiderna (se gårdagens artikel) kommer inte nödvändigtvis utnyttjas och det kanske inte blir matcher varje dag.
  • Tevebolagen uppges få 330 miljoner pund i rabatt för den här säsongen. En önskan från klubbar om att minska rabatten ska ha fått avslag under gårdagens Premier League-möte. Hur pengarna ska betalas tillbaka är ännu inte fastslaget.
  • Vad som händer om säsongen ändå inte kan fullföljas är ännu inte bestämt, men det mesta pekar på att poäng per match (oviktat) kommer att användas.

Härnäst, den 4 juni för att vara exakt, väntar ett stormöte för Premier League. Då är det troligt att fler frågetecken rätas ut.