Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Burnley 3-1
Offensivt bra, defensiven fortsatt svag

Manchester United tog igår kväll tre säkra poäng när Burnley gästade Old Trafford. Det blev en 3-1-seger, som med bättre effektivitet kunde ha blivit betydligt större. Samtidigt skänkte vi bort ett mål när matchen såg vunnen ut och om Burnley hade fått in en reducering till hade nerverna testats.

Jag var inte lika nöjd med gårdagens insats som Gustav var när han satte spelarbetyg. Spontant skulle jag ha satt lägre betyg på majoriteten av spelarna.

Ja, det var en klar och rättvis seger. Men det var också en seger mot ett ganska dåligt Burnley som saknade många viktiga spelare. Andra halvlek var närmast en icke-händelse. Där ville jag se United trampa gasen i botten och gå för en utmärkande seger.

Offensivt skapar vi förhållandevis många stora chanser, framför allt före paus. Men det var långt ifrån ett konstant tryck mot motståndarmålet. Min kravbild på Manchester United är sådan att första halvlek igår ska vara norm, inte undantag.

Det stora problemet för United är defensiven. Visst, tre insläppta på fem matcher under Ralf Rangnick ser okej ut på pappret. Ser vi istället till hur många målchanser motståndarna har skapat målas en mindre positiv bild upp. Allra helst om vi beaktar kvaliteten på motståndet. På fyra ligamatcher under Rangnick har vi mött Crystal Palace och de tre bottenlagen. Vi kan identifiera enskilda spelare – med lagkapten Harry Maguire i spetsen – som problem men någonstans är det ett systemfel. Det är inte nödvändigtvis Rangnicks system det är fel på, han ärvde ett defensivt ihåligt lag. Det är emellertid Rangnicks uppgift att lösa det.

Vi fick många förändringar inför gårdagens match. Rangnick pekar primärt på den korta vilan efter Newcastle som förklaring. Hur mycket sanning det ligger i det ska jag låta vara osagt. För efter Newcastle fanns det all anledning att göra förändringar. Därför blir det mycket spännande att se vilket lag som skickas ut mot Wolves på måndag.

Jag tycker att Luke Shaw var okej, framför allt första halvtimmen. Det kan vara hans bästa halvtimme den här säsongen. Å andra sidan var den halvtimmen under hans normalnivå förra säsongen, så vi vet att det finns mycket mer att hämta där. Oavsett är det för mig tydligt att Shaw är en mycket bättre vänsterback än Alex Telles och det var helt klart ett steg i rätt riktning för Shaw. Då hade Aaron Wan-Bissaka det betydligt tuffare på högerbacken och om något så var det en insats som stärkte Diogo Dalots aktier.

På mittfältet bidrar Nemanja Matic med stabilitet och hans närvaro på planen ger Scott McTominay större licens att kliva framåt. McTominay är som bäst när han får utrymme att stångas offensivt och det får han inte när han spelar bredvid Fred. På samma sätt gör sig även Fred bättre i en offensivare utgångsposition. Tyvärr är det lite som tyder på att Matic klarar den defensiva mittfältsrollen annat än i enstaka matcher. Det går helt enkelt för långsamt för ofta, för serben. Mestadels illustrerar det kanske vad en riktigt vass defensiv mittfältare skulle kunna göra för det här laget.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen finns på Uniteds Youtube.

Rangnicks presskonferens

Om första halvlek

Offensivt är första halvleken igår det bästa United har presterat under Ralf Rangnicks ledning. Defensivt finns det emellertid fortfarande mer att jobba på, tycker tysken.

Om Scott McTominay

Beslutet att starta McTominay fattades sent, då han hade problem med foten efter Newcastle. Skotten hade problem även under matchen men kunde fullfölja.

”En väldigt viktig spelare för oss idag.”

Nemanja Matic spelade nästan som en quarterback och kunde kontrollera spelet medan McTominay bidrar med energi.

Om taktiken

United spelade 4-4-2 defensivt och 4-2-4 offensivt. Gårdagens system är det offensivaste som United kan använda, enligt Rangnick. Med en så offensiv balans är det viktigt att de offensiva bidrar i det defensiva arbetet.

Jadon Sancho spelade till vänster och Mason Greenwood till höger för att det är deras bästa positioner.

Anfallsparet Cristiano Ronaldo och Edinson Cavani, tillsammans med Greenwood och Sancho, gjorde en stor arbetsinsats med många ”negativa” löpningar.

Hur mycket Ronaldo och Cavani kommer att spela tillsammans återstår att se, United har många alternativ offensivt.

Om ändringarna

Det handlade om fräscha ben, friska kroppar och att ha fysiskt starka spelare mot ett lag som Burnley.

Om kroppsspråk

Matchen mot Newcastle var svår, då är det viktigt att se ut som ett lag och inte visa missnöje så att motståndarna ser det.

Om mittbackarnas status

Rangnick hoppas att Victor Lindelöf ska vara tillgänglig mot Wolves på måndag. Svensken mår bra, så om han testar negativt för covid borde han fysiskt vara redo.

Eric Bailly återkallades från landslaget då Lindelöf var borta. Rangnick tycker att Bailly gjorde en bra match, med undantag för målet som Burnley gjorde. Bailly själv säger att han är ”bra, bara trött”, så gissningsvis återvänder ivorianen nu till landslaget, även om United har rätt att behålla honom i Manchester över matchen mot Wolves.

Rangnick övervägde att starta Raphaël Varane men valde att inte göra så för att inte riskera en ny skada, vilket var vad som skedde senast Varane gjorde comeback.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Maximal utdelning och viktigt årsbokslut

Den bästa födelsedagspresenten