Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förbannad på förhand

Jahopp, då var vi inne i den del av året där vi tvingas acceptera att det blir ännu en titellös säsong, och där Pogba har börjat bry sig tillräckligt för att PSG eller Real ska vilja ha honom i sommar. Jag har verkligen aldrig ogillat ett Unitedlag så mycket som jag gör med dagens upplaga. Självklart kan man ha avskytt ett par individer, typ Michael Owen och Di María, men aldrig större delen av en hel trupp. Unikt. I dagsläget är det väl typ endast De Gea jag står ut med, av matchaktuella spelare, och det enda jag hittills känner att jag vill ta med mig från den här säsongen var när Phil Jones kom in från start, som en fläkt från en svunnen tid, och var bäst på plan. Han och Dave är det enda som finns kvar av det United jag känner och älskar.

Så vad ska man göra? Acceptera att det är som det är, och därmed sänka sina krav på klubben till den realitiskt värdelösa nivå vi befinner oss på, eller behålla den standard man alltid krävt av klubben, och därmed erkänna sig evigt förbannad och besviken? Jag har pendlat mellan dessa två ytterligheter i snart ett decennium.

Jag vill knappt ens nämna matchen i lördags. I vanlig ordning var andra halvlek skräp, och vad Rangnick än vill låta påskina så har vi inte gått speciellt mycket framåt sedan Ole tog sitt pick och pack. Och det är inte så konstigt egentligen, jag har exakt noll hopp för att dessa bortskämda bebisar till fotbollsspelare ska höja sig. NOLL.

Den som får överlägset mest kritik är Harry Maguire. Kan tycka det är lite väl orättvist ibland faktiskt. Inte för att han inte förtjänar kritik, för det gör han definitivt, men när folk slänger sig med idioti som ”Uniteds sämsta värvning någonsin” så blir det ju bara löjligt. Herregud. Han är just nu inte sämre på sitt jobb än Ronaldo är på sitt, men det vill folk inte höra. Såhär är det; Maguire är ingen dålig mittback. Han är på sin bästa dag en bättre mittback än till exempel Lindelöf är på sin bästa dag, och vi ska inte glömma hur hela vårt försvar totalt raserades när han blev skadad förra våren. En spelare som Shaw, som då ändå gjorde sitt livs säsong, såg totalt förvirrad ut, och det var tämligen tydligt att det var Harry som var klippan i försvaret. Problemet nu är ju bara att det aldrig är hans bästa dag längre. Tvärtom, den här säsongen har det varit nästan uteslutande dåliga dagar. Och det tror jag beror på en rad olika faktorer.

För det första, det finns en gemensam nämnare för flera av de spelare som underpresterat den här säsongen, och det är EM-slutspelet. Vi ser det hos både Shaw och Maguire, men även andra klubbar har lidit av detta. Se bara på Kanes säsong i Spurs, inget vidare. I Maguires fall tror jag dock att flera saker än just det ligger bakom hans usla form. Dels tror jag att kritiken mot honom sätter sig i huvudet på ett annat sätt än den skulle gjort, om han inte kommit med den extrema prislappen. Så länge allting går bra och man lever upp hyfsat till förväntningarna går det väl an, men så fort formen börjar dippa och fans, media och kanske till och med folk i den egna klubben ifrågasätter om man var värd pengarna, blir det nog en annan sak.

Jag tror också Maguire lider av att jämföras med Van Dijk. Många förväntade sig att han skulle lyckas på ett liknande sätt som Van Dijk gjorde i Liverpool, men vad man då missar är att det är en helt orimlig jämförelse, då det redan på förhand var klasskillnad mellan dessa två. Det de har gemensamt är väl att de spelar på samma position, typ. Dessutom utser Ole honom till kapten. Detta är för mig ett helt obegripligt drag, för jag ser inga som helst ledaregenskaper i honom. Sen kan jag samtidigt förstå att Maguire inte ser det så, för det är nog som spelare ganska svårt att tacka nej till kaptensrollen i Manchester United när den erbjuds, oavsett vilken självbild man har. Så det är svårt att lasta Maguire för det tycker jag. Han räcker inte till, inte på långa vägar, och Ole skulle vetat bättre helt enkelt. Detta är min syn på det hela, och jag tycker Rangnick borde bespara honom mer kritik nu på ett tag, för pressen han utsatts för har uppenbarligen knäckt honom.

Och så Brighton ikväll. Vi har vunnit våra senaste möten med dem, de flesta utan större problem. Läget sett till ambitionen att nå topp fyra är dock jävligt oroväckande. Detta var den period i spelschemat som vi skulle passa på att ta poäng under, innan de tighta mötena med topplagen drar igång igen. Men som väntat har vi fuckat upp även det, och tagit två poäng av sex möjliga mot Burnley och Southampton. Det vore alltså mer eller mindre katastrof att inte vinna idag, för vi kan inte räkna med några poäng mot lag som City och Liverpool.

Hoppas som vanligt på mirakel, men tro har jag slutat med för längesedan.