Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Leeds United
Upp till bevis i Oslo

Då var det dags! Imorgon tjuvstartar Manchester Uniteds säsong då vi möter inga mindre än Leeds United på Ullevål i Oslo. Ett hett (åtminstone spelmässigt) möte där vi får kika på ungdomen, välkomna tillbaka spelare från lån och såklart se ett nyförvärv i rött för första gången.

Manchester United

Innan Ten Hags grabbgäng rullar vidare till Edinburgh, USA och Irland ska man sopa bort Leeds på Ullevål, en arena som har varit något av en favorit för United de senaste åren. Våra värdar Vålerenga har en stark tradition att bjuda in bjässar under försäsongen. United har tidigare spelat på Ullevål 2017, 2019 och 2022. För att ha stenkoll på alla matcher, vart ni kan se dem och hur läget i laget ser ut, kan ni kika på våran införrapport om försäsongen.

Försäsongen är allt som oftast en ren gissningslek. Med 26 spelare tillgängliga kan egentligen startelvan gjutas till vilken form som helst, men att Mason Mount kommer till start imorgon är antagligen förutsatt. Ten Hag är nog mer än sugen på att testa sitt nya mittfältsvapen. Matchen imorgon är ett bra tillfälle att se ungefär vilken roll Mount kommer ha i laget framöver.

Dean Henderson syns inte till bland målvakterna. Henderson syntes till på träningen i torsdags men får trots det utebli. Istället får Tom Heaton förmodligen vakta kassen. Med honom har han kollegorna Nathan Bishop och Matej Kovar i släp. Framför Heaton väntas en mycket efterlängtad återkomst för Lisandro Martínez, som har varit skadad sedan april. Varane bredvid honom och Aaron Wan-Bissaka till höger känns såklart givet, men att se Brandon Williams till vänster kommer bli intressant. Instagramtrollkarlen har bara spelat 5 minuter för United på 2 år, och det här kanske är hans sista chans att kämpa till sig en tröja.

Imorgon får vi vår första skymt av vår nya nummer sju.

Mittfältet präglas av landslagsfrånvaro så här blir det lite spännande. Ett namn som inte syns till i trupplistan är Donny van de Beek, som har dragits med skador. Utöver Mount som tia och Fred som sexa som ändå får anses givet får vi säkert se en skymt av Kobbie Mainoo också, som kan vara ämnad för en större roll den här säsongen. Även Amad och Hannibal har en god chans att kliva in i en startelva. Bland våra mittfältare hittar vi också Omari Forson och Toby Collyer, som är med i en A-lagstrupp för första gången.

Martial får inte följa med till Oslo, möjligtvis med tanke på skadeproblem. Med det i åtanke får vi väl räkna med att Joe Hugill, som har spottat in mål för ungdomslaget, agerar nia. Antonys namn ekar tomt i trupplistan så kanske får vi se en duett med Sancho och Shoretire på varsin kant? Möjliga alternativ skulle kunna vara att Noam Emeran eller Amad tar plats som ytter.

Toby Collyer och Omari Forson syns till i en A-lagstrupp för första gången.

Leeds United

Det är ingen dans på rosor i Yorkshireklubben direkt. Som de hade längtat att komma tillbaks till toppen…Det skulle ju bli så bra! Men så kraschade de ungefär lika fort som de hade fått lyft. Det fick bli tre säsonger i fotbollens finrum innan Leeds fick sota. Truppen är än så länge relativt intakt däremot, trots att tunga namn som Brenden Aaronson, Robin Koch och Tyler Roberts fick byta klubbadress i sommar. Samtidigt så har inte Leeds förstärkt truppen överhuvudtaget utan nyförvärven har uteblivit helt.

Den nyblivne EFL-medlemmen ställer upp med en stark trupp Championship-mått mätt. Ett smärtsamt tapp är Tyler Adams, som är fortsatt skadad. Utöver honom räknas Luis Sinisterra och Stuart Dallas till skadelistan. Ett flertal spelare som var med i truppen som slutade nia i ligan för två år sedan är även med oss idag. Spelare som Patrick Bamford, Liam Cooper, Luke Ayling, Illan Meslier och Jack Harrison spelar fortfarande i vitt. Vi får också se om en gammal bekanting vid namn Daniel James får speltid imorgon.

Leeds och den nykomna tränaren Daniel Farke vill antagligen visa framfötterna mot den gamle rivalen, så vi får räkna med en stark elva. Att gissa vilka Leeds ställer upp med känns lite krystat, så vi får helt enkelt se.

Historik

I de sex mötena sedan Leeds återkomst till Premier League kan Manchester United stoltsera med fyra segrar och två kryss, bland annat två fullständiga krossar på 5-1 och 6-2, båda på Old Trafford. Det senaste mötet på Elland Road slutade med en 2-0 seger. Historiskt har United ett bra facit mot Leeds, där Leeds bara vinner ungefär en fjärdedel av matcherna.

Trots att rivaliteten lagen emellan har svalnat betydligt de senaste decennierna kan glimtar av den gamla fientligheten fortfarande synas till när lagen möts.

Väder

MUSS ska inte starta en metereologikolumn men det kanske är av allmänt intresse att veta hur vädret blir i Oslo imorgon! Jag ska försöka vara återhållsam och inte kasta mig med uttryck som ”växlande molnighet” och ”nimbusmoln”, men vi kan åtminstone konstatera att det blir en regnig vecka i Norges huvudstad och att imorgon inte är ett undantag. Räkna med regn hela dagen. Ta med era ponchos!

Visste ni att…

  • Senaste gången Leeds och Manchester United möttes i försäsongsammanhang var 2019. Matchen slutade med en 4-0 seger.
  • Andramålvakten i Leeds, Kristoffer Klaesson, spelar imorgon på sin gamla hemmaarena? Han tillhörde Vålerenga från tidig ålder tills Leeds köpte loss honom 2021.

Matchinformation

Manchester United
Leeds United
Turnering: Träningsmatch
Tid: Onsdagen den 12 juli 2023, 17.00
Plats: Ullevaal Stadion, Oslo
Teve: MUTV, Viaplay

Manchester United

Målvakter: Heaton, Bishop, Kovár
Försvarare: Martínez, Varane, Wan-Bissaka, Williams, Fernández, Fish, Jurado, Bennett
Mittfältare: Mount, Amad, Fred, Mainoo, Gore, Hannibal, Savage, Hansen-Aaroen, Forson, Collyer, Oyedele
Anfallare: Sancho, Shoretire, Hugill, Emeran
Förmodad frånvaro: Bailly, Casemiro, Dalot, Elanga, Eriksen, Fernandes, Garnacho, Lindelöf, Maguire, Malacia, McTominay, Pellistri, Rashford, Shaw, Telles (längre ledighet efter landslagsspel), Greenwood (internavstängning)