Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läget i laget inför säsongen 2023/24
Ten Hag börjar sätta sin prägel på laget

Imorgon börjar det på riktigt då United sparkar igång säsongen 2023/24 imorgon mot Wolves på Old Trafford. Kollar man på truppen ser man att Erik ten Hag har börjat sätta sin prägel på laget, med tre nyförvärv som alla tre förmodligen kommer kliva in som startspelare. Det börjar likna holländarens lagbygge det här. Den här kolumnen blir en genomgång över läget i laget kommande säsong.

I den här artikeln begränsar jag mig till spelarna som klassas som A-lagsspelare på Uniteds hemsida

Nyförvärv

  • Mason Mount, 24, blev sommarens första nyförvärv efter en stor transfersaga. Mount förväntas såklart bli en bärande spelare i Ten Hags lagbygge och en spelare många är bekanta med sedan tidigare. Att Mount får bära tröja nummer 7 säger också en del om förväntningarna som finns på honom.
  • André Onana, 27, är en målvakt Erik ten Hag är underkunnig om. Det var nämligen Onana som var förstamålvakt när Ten Hag hade rodret i Ajax. En välmeriterad målvakt som inte räds att befinna sig utanför straffområdet, kom senast från en Champions League-final med Inter.
  • Rasmus Højlund, 20, får anses vara ett riktigt råämne. Dansken är snabb, stark, och en bra avslutare. Helt klart en värvning på potential, men Ten Hag verkar tro på dansken så ett intåg in i startelvan är inte heller otippat.

Spelarförluster

 • Anthony Elanga köptes upp av Nottingham Forest. Nuförtiden har vi bara en svensk i laget.
 • Alex Telles brassade (fattar ni?) iväg till Saudiarabien för spel i Al-Nassr. Där återförenas han med den gamla lagkamraten Cristiano Ronaldo.
 • Zidane Iqbal lämnade för spel i holländska Utrecht.
 • Phil Jones lämnade på utgånget kontrakt efter 12 år i klubben. Han är fortsatt klubblös.
 • Axel Tuanzebe fick inte ett förnyat kontrakt och lämnade klubben i juli. Ingen klubb har ännu snappat upp mittbacken.
 • David De Gea lämnade efter 12 år i United. Vår långvariga förstamålvakt har fortfarande ingen ny klubbadress.
 • Fred begav sig för spel i turkiska Fenerbahce.

Skadeläge och övrig status

Några smällar drabbar United inför säsongsuppstarten.

Är påven katolik? Går solen upp i öst? Är Anthony Martial skadad? Svaret på alla frågor är ett rungande ja. För andra året i rad missar fransmannen seriepremiären. Orsaken stavas lårskada. Martial var åter i träning i veckan, och enligt klubben är han “återhämtad”, så Martial förväntas inte missa en större del av säsongen.

Nyförvärvet Rasmus Højlund drog på sig en skada när han fortfarande tillhörde Atalanta, en skada som kommer försena danskens debut. Han förväntas missa åtminstone de första två ligamatcherna, men av det mesta att döma är det inte en långvarig skada.

Tyrell Malacia missade hela försäsongen med en okänd skada. Vänsterbacken förväntas missa åtminstone ett par matcher, men är förhoppningsvis redo för spel sent i augusti.

Tom Heaton skadade sig strax innan säsongsstart och kommer missa några veckor. Vad för skada det rör sig har inte offentliggjorts.

Inte aktuella

Kobbie Mainoo, försäsongens stora uppenbarelse, drog på sig en fotskada i försäsongsmatchen mot Real Madrid. 18-åringen har figurerat i fyra försäsongsmatcher och har imponerat stort på innermittfältet. En återkomst för Mainoo vet vi inte när den kommer, klubben har sagt att han kommer missa “första delen” av säsongen.

Amad förväntas som Mainoo missa “första delen” av kommande säsong efter att ha skadat knät mot Arsenal under försäsongen. Det är oklart när han åter är tillgänglig för spel.

Mason Greenwood väntar vi fortfarande på besked om. I skrivande stund kan beskedet om huruvida Greenwood kommer spendera sin framtid i United eller ej komma vilken dag som helst.

Harry Maguire är aktuell för en flytt till West Ham United.

Eric Bailly figurerade inte i försäsongen och har tränat på egen hand inför en flytt till annan klubb.

Teden Mengi har inte spelat en A-lagsmatch på nästan ett och ett halvt år. Mengi står allt jämt med i truppen men är förmodligen inte aktuell för spel i seniorlaget.

Målvakter

Efter undertecknad har spenderat halva sitt liv med David De Gea som Uniteds förstamålvakt så har vi fått en nytändning mellan stolparna. Nytändningen heter André Onana. Kameruniern är givet förstaval, och bidrar med ett helt nytt spelsätt jämfört med De Gea.

Dean Henderson tillhör fortsatt klubben, då en transfer till Nottingham Forest har försenats på grund av en muskelruptur i låret som krävde en operation i våras och som har hållit målvakten utanför spel sedan januari. För att inte förvärra skadan fortsätter Henderson med lätt rehabilitering på Carrington. Förmodligen är Henderson inte aktuell för fortsatt spel i United.

Tom Heaton skulle stått som andraval, men drog på sig en olycklig skada inför säsongspremiären och förväntas missa några veckor. Engelsmannen fyllde 37 i våras och har uttryckt farhågor om speltid, men verkar förbli i klubben.

Sen ekar det faktiskt ganska tomt. Resterande målvakter spelar i ungdomslaget och är inte listade i A-truppen.

Onana är given mellan stolparna. Men sen då?

Backar

Mittbackar

Finns det ett mer givet mittlås i ligan än Raphaël Varane och Lisandro Martínez? Förmodligen inte. Det krävs mycket för att peta antingen fransmannen eller argentinaren. Som tegelstenar i en mur blir man orolig om man drar ut en av dem, för då kan hela muren fallera. Lite så känns det faktiskt på förhand.

Men Victor Lindelöf står fast som en av ligans bästa andraval på mittbackspositionen. Svensken spelade upp sig rejält under andra halvan av säsongen och fortsätter han på insatt spår kommer man bli föga nervös om man ser hans namn i startelvan. Jonny Evans besitter fortfarande ett kontrakt med klubben och om (stort uttropstecken på om) korttidskontraktet blir förlängt är den 35-åriga veteranen tillgänglig som vikarierande mittback.

Harry Maguire förväntas lämna klubben, och efter det sinar det med alternativ på mittbackspositionen. Luke Shaw har spelat mittback ett flertal tillfällen och gjort det väldigt väl, så han får nog vara inräknad här. Men utöver Shaw finns det inte mycket mer att tillgå. Vi får se om ett tillskott hämtas in under transferfönstrets sista veckor.

Martínez och Varane är en av världens mest givna backpar.

Ytterbackar

Luke Shaw och en konkurrerande ytterback gör susen. Det såg vi med Alex Telles och formeln visade sig hålla även med Tyrell Malacias intåg. Malacia är en allt jämt ung och lovande spelare, men han blev inte riktigt lika given som vänsterback som vissa trodde när han värvades. Istället fick Shaw en renässans och prenumererar fortsatt på vänsterkanten. I och med Malacias skada inleder Shaw med högsta sannolikhet säsongen fortsatt som Uniteds startande vänsterback.

Annars finns fortfarande Brandon Williams att tillgå. Den högerfotade vänsterbacken har gjort sig mer känd för Instagram-inlägg än fotboll på senare tid, men Unitedspelare förblir han. Williams figurerade lite grann under försäsongen, men utöver det spelade han enbart 5 minuter för United förra säsongen. Kampen för regelbunden speltid för Williams ser rätt tuff ut.

På högerbacken har vi förstås Diogo Dalot och Aaron Wan-Bissaka. Ten Hag har med tiden pekat med hela handen på Wan-Bissaka som sitt förstaval, mycket på grund av hans helt otroliga defensiva prestationer. Men engelsmannen blandar och ger offensivt, en del av spelet där Dalot oftare ger snarare än blandar. Överlag verkar dock Ten Hag föredra Wan-Bissaka som förstaval, något han förmodligen förblir under säsongsuppstarten. Men Dalot hittar alltid ett sätt att få speltid, och precis som Williams kan han användas på båda sidor av plan. Álvaro Fernández gjorde ett flertal dugliga insatser under försäsongen, men chansen till många minuter den här säsongen får tyvärr anses ganska liten.

En konkurrerande vänsterback i Malacia resulterade i ett uppsving för Luke Shaw.

Mittfältare

Centralt och defensivt mittfält

Casemiro är i den här kategorin given som defensivt ankare, och i och med Freds uttåg är det enda alternativt på den positionen Scott McTominay (som ryktas bort från klubben) och, om han förblir frisk, Kobbie Mainoo som kan figurera i vilken roll som helst på det centrala mittfältet. Chansen för speltid i A-laget får ändå ses som ganska hög för den egna produkten, som imponerade på de flesta under försäsongen.

Sen finns allt jämt Donny Van de Beek att tillgå. Holländarens framtid går inte riktigt att sätta fingret på; rykten om en eventuell flytt har länge susat, men det är också rykten som har blivit tystare och tystare med tiden. För tillfället går Ten Hags landsman iallafall att sätta in på mittfältet, om det behövs.

Med reservation för skada ser framtiden ljus ut för Kobbie Mainoo.

Offensivt mittfält

Här har Ten Hag förstärkt rejält med Mason Mount, som med allt att döma kommer kliva in i startelvan från dag ett. Jag har placerat honom i den offensiva kategorin för att han är en offensivt lagd spelare, även om Mount i United troligen kommer spela mer centralt, likt Christian EriksenPå tal om Eriksen får nog danskens tid som startspelare anses räknad. Med facit i hand ser det ut som att Mount ska fylla danskens skor, något han förmodligen också kommer göra. Men Eriksen är inte fy skam som mittfältsalternativ. Hannibal finns också med i leken, men vägen till regelbunden speltid för tunisiern är lång. Det samma gäller för Shola Shoretire.

Man kan såklart ha lite roligt och laborera med positioner. Vår nya kapten och givna startspelare Bruno Fernandes har visat prov på förmåga att spela både som tia och på kanten, något som kan öppna för en framflyttad position för Mount och fortsatt förtroende för Eriksen centralt. Mount har också förmåga att spela på ytterkanten, som han gjorde mot Real Madrid. Men grundtanken i den nya konstellationen på mittfältet är nog den förstnämnda; att Mount fyller Eriksens roll på mitten. Med försäsongen i bagaget är det också det som har fungerat bäst i praktiken.

Mason Mount kommer säkerligen fylla Christian Eriksens skor.

Ytterforwards

Här finns det att plocka!

Jag skulle säga att United har ett rätt stort utbud av yttrar den här säsongen. Alejandro Garnacho stod för ett rejält genombrott förra säsongen och vägen till mer speltid är stenlagd för den kvicke argentinaren. Men på vänsterkanten är Marcus Rashfords namn förmodligen gjutet i sten. Rashford är fortfarande vårt mest potenta offensiva vapen och en nyckelspelare av rang. Att Rashford får spela som nia då och då är inte heller helt borträknat. Att han är en av de första namnen i trupputtagningen är det dock inget snack om.

På högerkanten är Antony och Jadon Sancho de främsta konkurrenterna, såvida inte experimentet med Sancho som falsk nia fortsätter in i ligasäsongen, som det allt jämt kan göra (alternativt att Sancho spelar till vänster, som han ändå ofta gör). Till alternativen räknar vi Amad och Facundo Pellistri. Amad, som tyvärr finner sig i rehabiliteringen, kommer från en imponerande lånesejour i Sunderland och var spelsugen under försäsongen tills skadan satte stopp. Även Pellistri var väldigt spelsugen under försäsongen och hade ett flertal imponerande insatser. Konkurrensen på kanterna kan bli hög kommande spelår.

Att vi får se mer av Garnacho nästa säsong råder det inga tvivel om.

Forwards

Här noteras ännu en förstärkning i Rasmus Højlund, en förstärkning som var väldigt välbehövlig. Tyvärr dras dansken med en skada för tillfället, som även Anthony Martial gör. Så i säsongsinledningen får vi räkna med en fortsättning för Sancho som falsk nia eller Rashford som striker, som var fallet i matchen mot Lens. Om Mason Greenwood spelar fotboll för United nästa säsong ändras såklart förutsättningarna helt.

Ten Hag verkar tro stenhårt på unge Højlund och min gissning är att han är tänkt att vara förstahandsvalet som nia direkt. Vi får hoppas att förtroendet ger frukt, då Ten Hag själv har sagt att han kommer begära mer från sina offensiva pjäser den här säsongen. Att Rashford är den enda spelaren förra säsongen som kom upp i tvåsiffrigt antal mål räcker helt enkelt inte. Så förhoppningsvis ger Højlund det lilla extra när det kommer till offensiv produktion. För United är i desperat behov av det.

Kan Højlund ge oss det lilla extra?
Res med oss till Manchester!