Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Presentation av Manchester Uniteds ungdomsspelare 2023/24: Försvarare
Bollskickliga försvarare som ska ta nästa steg

Traditionsenligt kommer vi under hösten presentera Manchester Uniteds ungdomsspelare. I år har vi valt att dela upp presentationerna i fyra delar, en för varje lagdel. Idag har det blivit dags för våra försvarare.

Utförligare information om säsongens nya spelare kommer efter hand under säsongen, håll utkik i Ungdomskollen. Spelarna positioneras enligt det United anger på klubbens officiella hemsida, vilket innebär att offensiva mittfältare och ytterforwards tämligen godtyckligt listas som mittfältare eller anfallare.

Texterna är skrivna av Jonathan Gren och Mikael Österdahl.

Sonny Aljofree (U20)

Aljofree fick chansen med reservlaget halvvägs in i förra säsongen och har sedan dess blivit ordinarie i laget. Vad som väntar Aljofree i framtiden är svårt att säga, men i mitt tycke så kan han nog dra nytta av en säsong till på ungdomsnivå. [Jonathan]

Rhys Bennett (U21)

Lagkapten Rhys Bennett öppnade målskyttet när United vann FA Youth Cup 2022. Förra säsongen blev det ett par matcher på bänken i a-laget och tanken var att han skulle följa med på turnén till USA i somras. En skada satte stopp för det och vi får se när han är tillbaka i spel. Men känslan är att det här är en mittback som United håller högt. [Micke]

Will Fish (U21)

Spenderade halva förra säsongen på lån hos Hibernian, där han även befinner sig denna säsong. I mitt tycke så är det en bra nivå för Fish då jag inte tycker att han är tillräckligt bra för Uniteds a-lag. [Jonathan]

Tyler Fredricson (U19)

Fredricson är en modernt skolad mittback som är mycket skicklig med bollen. Låg länge efter i den fysiska utvecklingen men han gjorde enorma framsteg som förstaårsjunior 2021/22. Förra säsongen fick han sitta på bänken i Europa League och han fick speltid under VM-lägret i Spanien. Sedan blev han skadad och vi väntar fortfarande på att han ska göra comeback. [Micke]

Willy Kambwala (U20)

Jag fortsätter att tro att Kambwala kan uppnå sin fulla potential, för den är hög. Fransmannen har alla de fysiska egenskaper som behövs för att lyckas, och denna säsong har han även visat tekniska färdigheter med boll som kan ta honom till nästa nivå. [Jonathan]

Marcus Lawrence (U19)

Högerbacken Lawrence var skadeförföljd under sin tid i juniorlaget. Den 1 oktober förra året var han uppskriven i juniorlagets startelva inför matchen mot Blackburn. När matchen drog igång var han emellertid inte med och vi har inte sett en skymt av honom sedan dess. [Micke]

Sam Murray (U20)

Har inte spelat något denna säsong och det är oklart när han är tillbaka i spel. Murray är en solid vänsterback som dock saknar högstanivån för att vara en riktigt bra sådan. [Jonathan]

Harry Amass (U17)

Vänsterback som värvades från Watfords akademi. Anses vara en jättetalang. Förra året satt han, blott 15 år gammal, på bänken för Watford i FA-cupen. Har redan fått speltid i Uniteds U21 (i en träningsmatch mot Rangers). Definitivt en spelare att hålla koll på. [Micke]

Louis Jackson (U18)

(Toppbilden.) I mitt tycke är Jackson en av akademins mest lovande mittbackar. Han är en regelbunden landslagsspelare på ungdomsnivå för Skottland och var en av Uniteds bästa spelare i FA Youth Cup-finalen 2022. Nu har han börjat få chanser i reservlaget där jag anser att han hör hemma. [Jonathan]

Jaydan Kamason (U17)

Fick göra sin juniorlagsdebut i januari detta år, och fick därefter ett flertal 90-minutare i benen. Denna säsong har det dock bara blivit knappa timmens spel. [Jonathan]

Jack Kingdon (U18)

Skotsk mittback med meriter från U19-landslaget. Var ordinarie i juniorlaget som förstaårsjunior förra säsongen. Debuterade i U21 i våras men var sedan ute med en skada. Nu tillbaka i spel och han har burit kaptensbindeln i juniorlaget. [Micke]

Reece Munro (U17)

Förstaårsjunior som denna säsong har spelat samtliga minuter i U18 Premier League. En spännande spelare för framtiden. [Jonathan]

James Nolan (U18)

Mångsidig försvarare som förra säsongen testades på samtliga positioner i backlinjen och även på mittfältet. Talangfull med ledaregenskaper. Rivig spelare som bidrar med många poäng. Har primärt spelat i U21 den här säsongen. [Micke]

Habeeb Ogunneye (U18)

Fick redan som 15-åring chansen i juniorlaget, så trots sin unga ålder har han varit med ett tag. Denna säsong har dock Ogunneye främst spenderat med reserverna, där han startat lagets två senaste matcher. [Jonathan]

Daniel Armer (U16)

Fick sin debut i juniorlaget redan som U15-spelare och ser ut att få en del speltid den här säsongen. [Micke]

Godwill Kukonki (U16)

Vänsterback som debuterade i juniorlaget mot Nottingham i september. [Micke]

Bendito Mantato (U16)

Vänsterback som fick göra fyra matcher i juniorlaget redan som U15-spelare. Har fått speltid den här säsongen också. Alltid notabelt när en så ung spelare får så mycket speltid. [Micke]

Åldersinformation

Ålderslistningen visar primärt vilka turneringar som de respektive spelarna är tillgängliga för:

  • U21ET: Får användas utan restriktioner i EFL Trophy men får inte registreras på B-listan i Premier League-truppen och räknas som överårig i Premier League 2 (U21-serien).
  • U21: Får registreras på B-listan i Premier League-truppen och får användas obegränsat i Premier League 2. Inte tillgänglig för juniorlagsspel. Säsongen 2023/24 gäller att U21-spelare ska vara födda tidigast den 1 januari 2002.
  • U20: Dessa spelare får användas som överåriga i Uefa Youth League (max fem U20-spelare i truppen, varav max tre får användas i en enskild match). Säsongen 2023/24 gäller att U20-spelare ska vara födda tidigast den 1 januari 2004. Men…? Det är ju två års skillnad mot U21-spelarna? Ja. (Förklaring under listan.)
  • U19: Får spela i Uefa Youth League. Inte tillgänglig för juniorlagsspel i England (undantaget i ligan där U19-målvakt tillåts). Säsongen 2023/24 gäller att U19-spelare ska vara födda tidigast den 1 januari 2005 (för U19-målvakt i ligan är det den 1 september 2003 som gäller, men det tar vi ingen hänsyn till).
  • U18: Andraårsjunior. Tillgänglig för juniorlaget den här säsongen men inte nästa. Säsongen 2023/24 gäller att U18-spelare spelare ska vara födda tidigast den 1 september 2005.
  • U17: Förstaårsjunior. Tillgänglig för juniorlaget även nästa säsong.
  • U16: Schoolboy. Spelar i juniorlaget som underårig. Att U16-spelare får chansen i juniorlaget redan under hösten är ovanligt men inte unikt.

Att notera är att barn i England som regel börjar skolan det år de i september är fyra år gamla. Således gäller även september som åldersangivelse för ungdomsfotbollen. I Uefas turneringar gäller dock kalenderår. För att röra till det ytterligare använder Premier League kalenderår för att definiera U21-spelare medan EFL Trophy slår till med den 1 juli.

Att det skiljer två år mellan U21 och U20 beror på att vi använder Uefas definition av U20- och U19-spelare men Premier Leagues definition för övriga åldersgrupper (EFL:s definition för U21ET). Detta för anpassning till spelartillgänglighet i olika turneringar.

Mer information på vår sida för ungdomstruppen.