Damlaget: Manchester United - Leicester City 3-1
Tredje raka i Ligacupens gruppspel

Manchester United står med ett halvt ben i Ligacupens kvartsfinal. Detta efter 3-1 mot Leicester City på torsdagskvällen. Lucía García, Lisa Naalsund och Katie Zelem gjorde Uniteds mål.

Kvällens seger var egentligen aldrig hotad. Målskyttet öppnades av García redan i den andra matchminuten. Därefter följde 2-0 av Naalsund mitt i första halvlek. Leicester fick förvisso en kvittering före paus men i andra halvlek satte Zelem 3-1 på straff.

United hade bud på en betydligt större seger men var ineffektiva framför mål.

Laget

Sin vana trogen valde Marc Skinner att rotera i Ligacupen. Ja, till den mån det är möjligt med ett halvdussin spelare på skadelistan. Phallon Tullis-Joyce fortsätter att vara målvakten i cupen. I backlinjen var det idag Jayde Riviere som fick vila. Det såg Hannah Blundell flytta över som högerback medan Gemma Evans kom in som vänsterback.

På mittfältet blev det bänken för Hayley Ladd, som tidigare idag skrev nytt kontrakt med klubben. Istället fick Lisa Naalsund chansen från start.

Jämfört med segern mot Tottenham i helgen byttes hela anfallstrion ut. Idag matchades Geyse, Rachel Williams och Lucía García.

Vad hände?

United tog ledningen redan i den andra matchminuten. García drev in bollen i boxen och hittade Ella Toone som gick på avslut. Det blockerades och på returen högg García.

Lucía García satte 1-0 i den andra matchminuten.

Några minuter senare var vi säkra på 2-0, då Naalsunds inlägg hittade Williams panna framför mål. Anfallaren drog dock nicken utanför. Nästa stora chans gick till García, då hon friställdes efter en briljant långpassning av Maya Le Tissier. Målvakten kunde emellertid rädda.

Våra andra mål skulle komma. Williams fick bollen centralt och noterade Naalsund omarkerad i utkanten av straffområdet. Enkel passning och enkelt avslut följde för 2-0.

Lisa Naalsund dubblade ledningen.

Strax därefter får Williams sin andra stora chans, efter bra förarbete av Geyse. Målvakten kunde dock rädda.

Istället får Leicester kontakt. Tullis-Joyce spelar bollen till lagkapten Katie Zelem centralt. Zelem är under press och då hennes första kontakt är svag kan Aileen Whelan sno åt sig bollen och hon kan sedan tämligen problemfritt placera bollen i nät.

United fortsätter ändå framåt och Geyse hittar både Toone och Williams för avslut.

Dryga halvtimmen är spelad när Millie Turner rensar framför eget mål, då det såg riktigt farligt ut. Den rensningen leder till att Geyse löper med bollen från straffområdet till straffområde. Anfallet såg lovande ut men när hon spelar vidare till Williams blir det obeslutsamt och det hela rinner ut i sanden.

Precis före paus får Tullis-Joyce göra sin enda kvalificerade räddning i matchen, då hon sträcker ut rejält för att nå bollen vid stolpen.

Direkt efter paus får Toone ett jätteläge från kanten, men hennes beslut att gå på avslut kan ifrågasättas. Williams fanns centralt. Senare får Toone en ny chans efter en frisparksvariant men avslutet lämnar målvakten med en tämligen enkel räddning.

United fortsätter att vara det spelförande laget, även om det är långt mellan de stora chanserna.

Dryga timmen är spelad när Zelem säkert sätter 3-1 på straff. Geyse fixar straffen då hon bryter sig in i straffområdet och blir omkullbrottad.

García hittar sedan inhoppare Melvine Malard med ett inlägg men nicken går rakt på målvakten.

United får därefter en straff till skänks, sedan domaren blåst för handboll när försvararen får bollen i bröstet. Zelem drar straffen i ribban och sedan bränner Malard och Nikita Parris jättelägen på returerna.

Varför gick det som det gick?

United fick ett tidigt ledningsmål och erfarenheten berättar att det här laget är väldigt bra i ledning. Vi trummar på och matchen borde ha varit dödad efter en halv halvlek.

Bara vår ineffektivitet framför mål hindrar en utklassningsseger.

Utmärkte sig positivt

Geyse fick idag spela ytterforward och visar att det är på kanten hon gör sig bäst. Hon kunde ha utan vidare ha fått med sig två eller tre assists och även om inte syns i målprotokollet är hon involverad i förarbetet till två mål. När hon löpte med bollen hade Leicester inget svar. Förhoppningsvis får hon nu fortsätta spela på kanten.

Geyse var ständigt steget före sin motståndare.

På vänsteryttern imponerade Lucía García nästan lika mycket som Geyse. Hennes tidiga öppningsmål sätter tonen för matchen. Litet avdrag för ett par stora missar.

Ella Toone är inblandad i många chanser och Maya Le Tissier imponerar i mittförsvaret.

Behöver höja sig

Katie Zelem behöver göra det bättre före Leicesters mål. Passningen från Phallon Tullis-Joyce kan ifrågasättas men enligt mig är felet primärt Zelems. Det ska dock noteras att Tullis-Joyce i andra halvlek slår en passning som sätter Lisa Naalsund under press.

Noterat

• Phallon Tullis-Joyces Unitednolla spräcktes efter 206 minuter.

Härnäst

United har hemmamatch mot Liverpool på söndag (avspark 13.15 svensk tid). Därefter följer uppehåll över jul och nyår.

I cupen har United nu tre segrar på tre matcher. Det ger oss för nu förstaplatsen i gruppen. För att vi ska vinna gruppen krävs (minst) en poäng borta mot Manchester City i gruppavslutningen den 24 januari. Skulle vi förlora mot City (under ordinarie tid) är chansen emellertid mycket stor att vi går vidare som en av de två bästa grupptvåorna. För att vi inte ska bli det krävs att Sunderland vinner mot Aston Villa i slutomgången. (Vi har också en räddningsplanka ifall Arsenal eller Tottenham misslyckas med att ta tre poäng i slutomgången, men det får ses som föga troligt.)

Målen (förutom 1-0)

Manchester United – Leicester City 3-1 (2-1)