Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Newport County - Manchester United 2-4
En parkpromenad som kom av sig men vi haltade oss i mål

Manchester United avancerade igår i FA-cupen. Detta via en 4-2-seger mot Newport County på bortaplan. Bruno Fernandes, Kobbie Mainoo, Antony och Rasmus Hojlund gjorde Uniteds mål. Belöningen för segern blir en åttondelsfinal mot Bristol City eller Nottingham Forest på bortaplan.

När Kobbie Mainoo placerade bollen i nät för 2-0 efter knappa kvarten räknade vi nog alla hem en promenadseger. Så långt gjorde United exakt det ett Premier League-lag ska göra mot ett League Two-lag. Vi fortsatte att trumma på och känslan var att trean bara var en tidsfråga. Så var det bevisligen. Men mycket hann hända innan tiden var kommen.

Newport County fick en reducering från ingenstans och plötsligt var United ett ängsligt lag. Om första halvtimmen var bra så var den avslutande timmen rent bedrövlig.

Det stora problemet är att Erik ten Hag skickade ut bästa möjliga manskap. Att få problem mot lag från lägre divisioner hör fotbollen till. Men de problemen brukar uppstå för att det är ett roterat lag som spelar. Undantaget André Onana (nej, debuterande Altay Bayindir har förstås ingen chans att konkurrera ut Onana den här säsongen), Marcus Rashford och möjligen Mason Mount var det spelarna som Ten Hag rankar allra högst som spelade.

Ten Hags försvarare har hävdat att bättre tider skulle komma när de skadade var tillbaka i spel. Nu var Lisandro Martínez tillbaka. Luke Shaw var tillbaka. Casemiro var tillbaka. Raphaël Varane kom till spel.

Matchform uppstår förstås inte ur intet. Men ändå. Newport borta var inte en match som ger framtidstro.

Framför allt oroar Casemiros insats. Visst, det var hans första match på länge. Men det såg verkligen inte bra ut. Som mittfältsankare lämnade han planen med 66 procent lyckade passningar. Det är nästan en bedrift att slå bort så många passningar i en sån här match. Varningen han drog på sig pekar på en spelare som har tempoproblem. Kan vi förklara bort det bara med matchform? Jag tror inte det. Förhoppningsvis har jag fel.

Nu vann vi förstås ändå. I en cup är det i slutändan allt som räknas. Men det vill till att laget bjuder oss på något mycket bättre på torsdag.

På det positiva kontot skriver jag in Lisandro Martínez och Kobbie Mainoo samt att Rasmus Hojlund fick göra mål igen. På det negativa kontot skriver vi in att Hojlunds mål var hans första avslut i matchen.

Vi noterar att Altay Bayindir debuterade i Uniteds mål. Därmed blev han Manchester Uniteds första turkiska spelare någonsin. Totalt har nu 964 spelare från 50 nationer representerat United i en officiell match – fullständig nationsöversikt hittas här.

Altay Bayindir är nu officiellt Manchester Uniteds första turkiska spelare.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

…om matchen

Första 35 var bra och United borde ha haft en större ledning. Det är starkt på en så dålig plan.

Men sedan gjorde Newport mål från ingenting och sedan kunde de kvittera efter dåligt försvarsspel i United. Att laget ändå kunde säkra en seger visar karaktär.

Han räknar upp nästan hela laget –  Martínez, Casemiro, Shaw, Varane, Dalot, Bruno, Antony, Garnacho, Hojlund – och säger att de är krigare.

…om Rashford

“Han rapporterade sjuk. Resten är en intern fråga. Jag hanterar det.”

Varför är det en intern fråga?

“Som jag sa, det är en intern fråga.”

Förstår du inte att det väcker fler frågor?

“För dig. Inte för mig. Det är en intern fråga. Jag hanterar det.”

Reportrarna fortsatte fråga och undrade om Marcus Rashford ljög för klubben eller Ten Hag. Managern ville inte svara och uppmanade till andra frågor om matchen.

…om Bayindir

Han var lugn och samlad i debuten, med några bra räddningar. “Han kan vara nöjd, jag var nöjd med hans debut.”

…om Onana

Han är tillbaka på torsdag.

…om de återvändande

De behöver matchform men den här matchen hjälper. Ten Hag är övertygad om att det kommer att hjälpa United att spelare som Martínez, Shaw och Casemiro är tillbaka i spel.

Managern har nu möjligheten att välja sin startelva från en stark trupp och kanske för första gången under sin tid som Unitedmanager har han chansen att välja exakt de elva han vill ha.

Video

Andra reaktioner

Mer från matchen

Onödig dramatik tog United vidare i FA-cupen