Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Southampton - Manchester United
Borta och en nivå högre än senast, vinstkrav gäller ändå

Manchester Uniteds damlag reser imorgon till Eastleigh för match mot Southampton i FA-cupens femte omgång.

United städade av Newcastle i senaste cupomgången. Morgondagens motståndare spelar en division högre upp än Newcastle och har dessutom hemmaplansfördel. Ändå kan vi slå fast att detta är en match som United ska vinna. För det skiljer trots allt en division mellan lagen.

Det är avspark imorgon klockan 15.00. Matchen visas (gratis) på FA Player.

Manchester United

Lisa Naalsund har startat de tre senaste matcherna och har enligt många varit en av lagets bäst presterande spelare.

“Lisa adderar en annan dynamik till vårt lag,” sa Marc Skinner på fredagens presskonferens.

“Fysiskt är hon underbar och gränsar till eliten i hela Europa.”

Det är svårt att veta vilket lag Skinner skickar ut i en sådan här match. Mot Newcastle matchade han bästa möjliga startelva men det var första matchen efter uppehållet, så det fanns anledning att matcha igång de bästa. Nu är det snarare så att behovet är att ge speltid till de som behöver det.

Jayde Riviere klev av skadad i segern mot Brighton och har haft återkommande småskador i början av året. “Alla är för närvarande okej,” var Skinners besked på presskonferensen inför matchen. Det torde betyda att Riviere är tillgänglig för spel. Men spontant tänker jag att det nog är lämpligt att vila henne imorgon.

I skadeväg kom Skinner med positiva nyheter, då Aoife Mannion nu är tillgänglig för spel. Mannion har varit ute sedan i maj, först med en knäskada och sedan en lårskada. Nu har hon gjort ett par matcher i U21 men hon kommer förstås matchas in försiktigt. Går morgondagens match planenligt kan vi nog räkna med ett inhopp för den Englandsfödda irländskan.

Räknar vi bort Riviere är den troliga lösningen att Gemma Evans kliver in som vänsterback, vilket för med sig att Hannah Blundell flyttar över till höger. Personligen skulle jag föredra att Evans som mittback med Maya Le Tissier som högerback. För jag tycker att Evans har varit konsekvent svag när hon har fått chansen som vänsterback. Ett alternativ är att flytta ner Leah Galton som vänsterback och låta Evans sitta fast på bänken.

I mål hoppas jag att Phallon Tullis-Joyce får chansen. Jag tycker att det skulle vara ett mycket märkligt val att låta Mary Earps stå varenda match från nu till säsongens slut. Håller sig Earps skadefri fungerar det förstås men om Earps plötsligt är otillgänglig vore det ju högst lämpligt om Tullis-Joyce har något som åtminstone kan liknas vid matchform.

Om Skinner väljer att rotera laget är det troligt att Hayley Ladd och Irene Guerrero (toppbilden) kliver in på mittfältet. Får vi inte se Guerrero i startelvan blir jag besviken. Lagkapten Katie Zelem spelar för det mesta, så om Ladd och Guerrero roteras in gissar jag att de får sällskap av Zelem.

Offensivt kan Skinner tänkas skifta hela anfallstrion.

Tullis-Joyce
Blundell, Le Tissier, Turner, Evans
Ladd, Zelem, Guerrero
Malard, Williams, Galton

“Om det rätta läget uppstår,” kan Alyssa Aherne få chansen, var Skinners besked på presskonferensen. En lite modigare tränare hade slängt in Aherne i startelvan men vi får nog vara glada om hon får några minuter på slutet.

Southampton

Southampton siktar mot Women’s Super League. De gör det med en mestadels ung trupp.

Laget har varit verksamt sedan 2017. Där United 2018 kunde kliva in i Championship fick Southampton emellertid gå den långa vägen, då deras ansökan om Championshipspel inte imponerade i tillräcklig utsträckning på FA.

De vann femtedivisionen 2019, med 18 vinster på 18 matcher. Vistelsen i fjärdedivisionen blev tvåårig, då ligan två år i rad avbröts på grund av covid. Sommaren 2021 säkrade de ändå administrativ uppflyttning till National League Premier Division, då FA öppnade för ansökningar från satsande klubbar. De visade att det var ett bra beslut av FA, då de omedelbart vann serien och säkrade uppflyttning till Championships via playoff.

Första säsongen i Championship gav en respektabel sjätteplats. Den här säsongen är de en av fem klubbar som slåss om förstaplatsen i tabellen. Just nu ligger de fyra, men avståndet till tabellettan Charlton är bara tre poäng.

Uppflyttningshoppet minskade förra helgen, då de förlorade hemma mot Crystal Palace, vilket såg dem passeras av Palace i tabellen.

Southampton är inget lag som städas av utan vidare. I Ligacupen gav de Arsenal stora bekymmer, då Arsenals segermål kom först på tilläggstid. Mot Tottenham var de emellertid chanslösa.

Tittar vi i truppen är det ont om namn vi känner till. Men spelare som Laura Rafferty, Chloe Peplow, Molly Pike och Jemma Purfield har erfarenhet från Women’s Super League.

Ungdomarna Lucia Kendall (19) och Milly Mott (20) är bärande spelare i laget.

Målskyttet är ganska väl utspritt i laget men Sophia Pharoah (6 mål, 2 assists) och Katie Wilkinson (5 mål, 4 assists) är lagets poängbästa spelare.

Tidigare möten

United och Southampton har aldrig mötts på damsidan. Såvitt jag kan hitta finns det inte ens någon spelare som har representerat båda klubbarna.

Southampton – Manchester United

Turnering: FA Women’s Challenge Cup, omgång 5
Datum: 11 februari 2024
Avspark: 15.00
Teve: FA Player