Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

De som försvann
Ett mysterium, en brist på snabbhet en och som inte registrerades

Sommarens transferfönster såg 20 spelare lämna Manchester United på permanent basis. Några av dessa var etablerade a-lagsspelare, andra var ungdomar som knappt ens hade tränat med seniorerna. Här ska vi ta ett sista farväl av spelarna som nu är före detta Unitedspelare.

Vi fokuserar här på de mindre etablerade spelarna. De som har gjort ett ordentligt avtryck i a-laget har vi behandlat i större format.

Givetvis önskar vi alla spelarna lycka till i sina framtida karriärer! Ja, förutom Mason Greenwood då, honom önskar jag all olycka.

Sofyan Amrabat

Marockanen Amrabat kommer vi snart stöta på igen. Han drog nämligen till Fenerbahce på lån. Märkligt, då han inledde säsongen som ordinarie i Fiorentina.

Erik ten Hag ville visst behålla honom medan klubbledningen inte såg samma höjd i Amrabat. Jag ställer mig på klubbledningens sida här. Visst, Amrabat var riktigt bra i FA-cupfinalen men utöver det gjorde han inte många ens godkända insatser.

Álvaro Fernández

Problemet för Fernández är att han är långsam. Kanske inte jämfört med den genomsnittliga fotbollsspelaren. Men definitivt jämfört med den genomsnittliga ytterbacken. Annars har han alla egenskaper som krävs för att bli en vänsterback av högsta klass.

Imponerade omedelbart när han kom till United. Då var det enkelt att tänka att han skulle vara vår framtida ytterback. I ungdomslagen var han nästan alltid bra. Det såg emellertid sämre ut när han testades i träningsmatcher för a-laget. Då blev bristen på snabbhet tydlig och han var ständigt steget efter.

Det fanns en öppning förra sommaren, med Tyrell Malacia skadad. Att United ändå lät honom lämna på lån är talande. Måhända hade klubben agerat annorlunda om han hade presterat bättre under försäsongen.

Fernández får relativt stort förtroende i Benfica nu och det har blivit 279 minuter under säsongsinledningen (fyra matcher). På den tiden har han blivit varnad tre gånger. Undrar om det inte är snabbheten som spökar.

Will Fish

Redan som förstaårsjunior fick Fish chansen i U23 (som det var då). Som andraårsjunior var han ordinarie i U23. I sin åldersgrupp var han lagkapten. Då var det enkelt att tänka att han var en spelare med a-lagspotential.

Men utvecklingen stannade liksom av. Nästa steg kom aldrig.

En massa träningsmatcher i a-laget blev det (han har faktiskt spelat fler träningsmatcher för United än Bruno Fernandes). De matcherna var mest ett tecken på att Fish inte var Manchester United-bra.

Nu har Fish flyttat till Wales efter två lyckade säsonger på lån i Skottland. Championship i England är nog en nivå upp från skotska Premiership. Det blir intressant att se hur Fish klarar sig där. Hittills har han inte varit involverad alls för Cardiff, vilket kan tänkas bero på skadan han ådrog sig under försäsongen.

Omari Forson

Jag gillade Forson när han spelade i Uniteds juniorlag. Han fick saker att hända, även om han ofta blev lite självisk. Onekligen en mycket sevärd spelare. Men jag vet inte om jag någonsin såg honom som nästa stora stjärna.

När han förra försäsongen fick chansen i a-laget var det överraskande. Att de insatserna gav honom speltid i tävlingsmatcher än mer så. Någon succé kan vi inte påstå att det blev, även om vi förstås minns hans assist till Kobbie Mainoo mot Wolves.

Givet att Forson ändå fick ett gäng chanser i a-laget, om än korta sådana, är det överraskande att han valde att lämna. Men jag sitter inte direkt med känslan att vi tappade en framtida Ballon d’Or-vinnare.

Forson är nu i Monza, där han inledde med att vara skadad. Sedan har det blivit ett par matcher som oanvänd avbytare.

Mason Greenwood

Borta nu. Tack för det. Synd bara att han inte försvann från fotbollen helt och hållet.

Hannibal

Hannibal däremot hade jag enorma förhoppningar på. Värvad till akademin från Monaco för, i relativa termer, jättepengar klev han in och såg ut som en framtida stjärna från dag 1.

Han hade ju allt! Passningarna satt, han kunde göra mål och han kunde dribbla. Utan boll var han en energisk bolljagare. Håret, gesterna och den ibland ovårdade spelstilen gjorde att han syntes. Han var spelaren som vi skulle älska och som alla andra skulle hata.

Salford v Manchester United U21 - EFL Trophy

Men så blev det inte.

Kanske kunde han ha fått chansen tidigare. Jag vill minnas att jag tyckte det. Men ser vi till det han hittills har uträttat på seniornivå så får vi nog ge våra managers rätt. Även om det var kul när han kom in och sparkade på Liverpoolspelare.

Nu är han i Burnley, där han gick in i startelvan direkt. Givetvis såg han till att ta en varning i debuten (här ignorerar jag ett inhopp i Ligacupen).

Tom Huddlestone

Två säsonger som spelande tränare i U21 blev det för Huddlestone. Nu har Tommy Rowe tagit över den rollen. Uppenbarligen är det en lösning som United gillar. Det tycks också vara en bra lösning för en veteran som önskar sig en karriär som tränare. Huddlestone är nu a-lagstränare i Wigan.

Willy Kambwala

Skador förstörde mycket för Kambwala i United. Det blev bara en enda match under debutsäsongen i klubben och det var först under hans fjärde, tillika sista, säsong som han kunde spela kontinuerligt.

Då fick han plötsligt chansen i a-laget. Det var nog för tidigt.

Kambwala är givetvis en talangfull mittback, men jag tycker att hans prestationer förra säsongen överskattades. Jag kände mig aldrig helt trygg när han spelade i a-laget. Han behöver nog några års regelbunden fotboll på lite lägre nivå, innan han eventuellt är redo för spel på den allra högsta nivån.

Spelade bredvid Eric Bailly i Villarreals seger mot Sevilla. Därutöver har han två matcher som oanvänd avbytare och en utanför matchtruppen.

Marcus Lawrence

Om skadorna var kostsamma för Kambwala så var Lawrence ännu värre drabbad. På tre säsonger som Unitedspelare gjorde han bara åtta matcher, den sista i september 2022.

Såvitt jag kan hitta är han nu klubblös.

Anthony Martial

Klubblös är även Martial. Rykten placerade honom i Flamengo men den övergången sägs nu ha fallerat. Hans tid som Unitedspelare har vi behandlat här.

Charlie McNeill

McNeill öste in mål under sin första säsong i United. Även andra säsongen i klubben var han produktiv, om än inte i samma utsträckning. Därefter fick han allt svårare att hitta målet som Unitedspelare, vilket kombinerades med ett par misslyckade lån hos Newport County och Stevenage.

Det är svårt att veta varför McNeill slutade göra mål. Visst, det är svårare att göra mål i U21 än i U18 men McNeill var mer effektiv i U21 som juniorspelare än han var under slutet i klubben.

Givet utvecklingen han hade kom det inte som någon överraskning att han fick lämna på fri transfer. Det matchar inte alls de förhoppningar vi hade när vi såg honom som förstaårsjunior.

Är nu i Sheffield Wednesday, där han gjorde två mål i debuten mot Hull City. Det var i Ligacupen. I ligaspelet har han ännu inte fått beträda planen och i de två senaste matcherna var han utanför matchtruppen. Just nu känns det som att Championship är en för hög nivå för McNeill.

Scott McTominay

Av alla på listan är Scott McTominay den vi kommer sakna allra mest. Jag skrev en krönika om honom och vi har även diskuterat hans flytt i en frågeask.

Blev inte klar för Napoli i tid för att kunna debutera före landslagsuppehållet.

Maximillian Oyedele

Oyedele hade… vi kan kalla det dålig tajming. Han blev förstaårsjunior samtidigt som Kobbie Mainoo och Dan Gore, samtidigt som även Isak Hansen-Aaroen fanns i juniorlaget. I slutet av hans första säsong i klubben anslöt även Toby Collyer. Därmed fick Oyedele finna sig i att hamna i skymundan, när hans talang andra år hade gjort honom till en ledande spelare.

Visst, han spelade mycket i United. Men någonstans var det alltid tydligt att de andra spelarna rankades högre. Så den bestående känslan var väl att Oyedele skulle lämna United utan att spela i a-laget (han fick sex inhopp i träningsmatcher men han var aldrig involverad i någon officiell match).

Nu har Oyedele flyttat till Legia Warszawa. Det är inte så konstigt som det kanske låter. Han har nämligen polska rötter och han spelar landslagsfotboll för Polen. Oyedele har fått nummer 6 i klubben, vilket indikerar att de tror på honom. Hittills har han emellertid inte varit involverad i matchtruppen.

Facundo Pellistri

Vi fick vänta länge på att se Pellistri i a-laget. Värvad i oktober 2020 skulle han debutera först i januari 2023. Inte heller i ungdomslagen var han speciellt synlig. Det blev åtta matcher i U23 hösten 2020, innan han flyttade på lån. Sedan en match till hösten 2022 (då U23 blivit U21).

Hos Alavés (två gånger) och Granada på lån fick han relativt mycket speltid men han bidrog nästan aldrig med poäng. Du kommer långt på att skapa oreda för motståndarna genom att springa snabbt och mycket, men du måste göra poäng när du spelar som ytterforward.

Som Unitedspelare bidrog Pellistri med två assists (noll mål) på 612 minuter. Den bristande poängskörden är anledningen till att han inte räckte till i United. Kan han lära sig att göra poäng kommer han att få en fin karriär (ja, i någon mån har han redan nu en rätt fin karriär, men han hoppas förstås på mycket mer).

Nu är Pellistri i Panathinaikos. Hittills har det blivit två matcher från start och två inhopp. Överraskande är att han har bidragit med ett mål och en assist, så poängen kanske är på gång.

Kie Plumley

Hämtades på fri transfer i september förra året. Gjorde ett inhopp i U21 och lämnade sedan på fri transfer. Skrev i fredags på för Hartley Wintney, som spelar i den engelska åttondedivisionen.

Shola Shoretire

Shoretires Unitedkarriär är ett mysterium. Ja, hela hans karriär är ett mysterium.

Som U15-spelare debuterade han i Uefa Youth League, vilket då gjorde honom till turneringens yngsta spelare någonsin. Han var sedan ordinarie i juniorlaget som U16-spelare. Som förstaårsjunior var han ordinarie i U23 och han klev bara ner i juniorlaget för att spela FA Youth Cup. Som andraårsjunior spelade han inte en enda minut i juniorlaget, inte ens i FA Youth Cup (som United vann).

När hans jämngamla firade segern i FA Youth Cup inför ett nästan fullsatt Old Trafford hade Shoretire redan gjort fyra framträdanden i a-laget. Halvannan vecka senare gjorde han sin femte a-lagsmatch som Unitedspelare. Det skulle bli hans sista. (Förutom ett gäng träningsmatcher, men de räknar vi inte.)

Shoretire debuterade mot Newcastle i februari 2021. Han blev då klubbens sjunde yngsta spelare någonsin. Några dagar senare blev han klubbens yngsta spelare någonsin i Europaspel. Vi tänkte att han kunde vara nästa stjärna från akademin.

I ungdomslandslagen spelade Shoretire med de som är ett år äldre. Hösten 2021 debuterade han i U19-landslaget. Halvåret senare blev han överraskande uttagen till U18-landslaget istället. Jag ska inte spela med jämngamla, verkade Shoretire tycka. Han tackade nej till platsen och har inte blivit uttagen till landslaget sedan dess.

Det hela är obegripligt.

När United accelererar spelare i utvecklingen brukar det vara uppenbart varför. Men det var aldrig uppenbart att Shoretire var en talang vars utveckling skulle accelereras. I grunden en offensiv tekniker fick han istället borra ner huvudet och jobba hårt när han mötte betydligt äldre spelare. Visst, det är förstås nyttigt det också. Men någonstans är det som att hans främsta egenskaper glömdes av.

Ser vi till hans statistik i ungdomslagen är den bra, 37 mål och 22 assists på 102 matcher. Men det är inga siffror som får en att trilla av stolen. Kanske hade han tjänat på att få vara bäst på planen ibland.

United erbjöd honom ett nytt kontrakt i somras. Han valde att lämna. Slutligen skrev han på för grekiska PAOK, vilket betyder att han i november återvänder till Old Trafford för Europa League-spel. Shoretire inledde på bänken i PAOK men han spelade från start i den sista ligamatchen före landslagsuppehållet.

Donny van de Beek

Donnys avsked har vi behandlat här. Nu är han i Girona, där han på fyra ligamatcher har spelat nio minuter.

Raphaël Varane

Varane har vi också avhandlat. I debuten för Como 1907 klev han av skadad efter 23 minuter. Skadan var så allvarlig att Como valde att inte registera honom för spel i Serie A och obekräftade rykten påstår att klubben försöker bryta hans kontrakt. Trist.

Aaron Wan-Bissaka

Wan-Bissaka klev tämligen omgående in i West Hams startelva. Det skulle förvåna ifall han inte blir kvar där.

Hans Unitedkarriär diskuterade vi här.

Brandon Williams

Även Williams Unitedkarriär har diskuterats av redaktionen. Han är fortfarande klubblös, men borde nog kunna hitta en arbetsgivare inom kort.

Res med oss till Manchester!