Sir Alex Ferguson

Skotten Sir Alex Ferguson anses av många vara den bästa managern i fotbollshistorien. Han var manager för Manchester United från 1986 till 2013. Under tiden i klubben vann han 38 titlar, däribland Premier League tretton gånger, Champions League två gånger och FA-cupen fem gånger.

Alexander Chapman Ferguson föddes i Govan, Glasgow på nyårsafton 1941. Han inledde sin fotbollskarriär som amatör i skotska Queen’s Park. Ferguson, som spelade anfallare, var en pålitlig målskytt i klubben men fick ingen ordinarie plats. Han flyttade därför till St. Johnstone 1960. Fotbollsspelandet i Perth kombinerade Ferguson med hamnarbete hemma i Govan.

Trots att han fortsatt var en pålitlig målskytt skulle han inte heller i St. Johnstone få en ordinarie plats. En höjdpunkt var ett hattrick mot Rangers. Han värvades till Dunfermline 1964 och blev äntligen professionell spelare. Säsongen 1965/66 var han delad etta i skytteligan i skotska ligan, med 31 ligamål.

Karriären fortsatte i Rangers, som betalade 65.000 pund för anfallaren. Rangers var Fergusons barndomsklubb men tiden i klubben blev inte vad han hoppades. Ferguson spelade sedan för Falkirk och Ayr United innan han avslutade spelarkarriären 1974. Han vann ingen titel som spelare.

Ferguson representerade skotska landslaget på en turné 1967. Det var enda gången han var involverad i landslaget. Matcherna rankades på den här tiden inte som officiella landskamper. I efterhand har det skotska förbundet emellertid uppgraderat några av matcherna till officiella landskamper och Ferguson står nu noterad för fyra landskamper och tre mål.

Sommaren 1974 inledde Ferguson sin managerkarriär, då han 32 år gammal tog över East Stirlingshire. Redan samma oktober skulle han ta över den större klubben St. Mirren, som då låg efter East Stirlingshire i tabellen. Under Fergusons ledning skulle St. Mirren, med ett mycket ungt lag, vinna andradivisionen 1977.

Ett år senare blev St. Mirren den enda klubben någonsin att sparka Alex Ferguson. Detta skedde under något oklara former men alla är överens om att det inte grundades på sportsliga resultat.

Kort därefter, i juni 1978, tog Ferguson över som ny manager för Aberdeen. Här skulle han nå sina första stora framgångar som manager.

Första säsongen i klubben var något av en besvikelse, då det bara blev en fjärdeplats i ligan. Men 1980 skulle Fergusons Aberdeen bli skotska mästare. Därefter skulle titlarna ramla in. Aberdeen vann skotska cupen 1982 och sedan igen 1983. Inte bara det, de vann också Cupvinnarcupen 1983, efter finalseger mot Real Madrid.

Säsongen därefter vann Aberdeen den skotska dubbeln och de blev mästare igen 1984. Detta är fortfarande senaste gången som någon annan klubb än Celtic och Rangers vann skotska ligan [korrekt per 2021]. Ferguson vann sedan båda de skotska cuperna 1986.

Ferguson var också förbundskapten för skotska landslaget över VM 1986 men tackade för sig efter turneringen. Han hade varit en del av Jock Steins ledarstab under VM-kvalet. Ungefär samtidigt som slutsignalen gick i VM-kvalmatchen mot Wales och förkunnade att Skottland var klara för playoff till VM kollapsade Stein och avled. Därefter fick Ferguson ansvaret som förbundskapten.

Nu var han redo för större uppdrag och han hade planerat att lämna Aberdeen sommaren 1986. Han var emellertid kvar i klubben när säsongen 1986/87 inleddes.

I november 1986 blev han så erbjuden jobbet som manager för Manchester United. Ferguson tackade ja, även om han oroades över alkoholkulturen i United.

När Ferguson tog över låg United i bottenskiktet av ligan men under den nya managern stabiliserades resultaten och det blev till slut en elfteplats i ligan.

Med värvningar som Steve Bruce, Brian McClair och Viv Anderson skulle United sluta tvåa i ligan 1988 men avståndet till tabellettan Liverpool var stort. De två följande säsongerna gick det sämre och United slutade inte ens på tabellens övre halva.

Hösten 1989 var det många som krävde Fergusons avgång. Det har spekulerats i att en förlust mot Nottingham i FA-cupens tredje omgång i januari 1990 skulle ha inneburit sparken för Ferguson. I efterhand har detta förnekats av alla inblandade, men det ligger också i deras intresse att säga så. United vann hur som helst med 1-0 i Nottingham efter mål av Mark Robins.

Därefter gick United och vann hela cupen. Finalen mot Crystal Palace gick till omspel. Där gjorde Lee Martin matchens enda mål. Ferguson vann sin första titel i England. Snart skulle det regna titlar över Manchester United.

Ferguson vann Cupvinnarcupen för andra gången 1991, då Barcelona finalbesegrades. United utmanade på allvar om ligatiteln 1992 men föll på målsnöret efter en skadekris i slutet av säsongen. En liten tröst var att United vann Ligacupen för första gången.

Så 1993 skulle United äntligen vinna ligan, efter 26 långa års väntan. En nyckel var värvningen av Eric Cantona hösten 1992. United följde upp detta med att vinna dubbeln 1994.

United fick sedan klara sig utan Cantona under slutet av säsongen 1994/95, då denne blev avstängd i åtta månader. Detta såg United förlora ligan med minimal marginal och dessutom blev det förlust i FA-cupfinalen.

Sommaren 1995 gjorde sig Ferguson av med en trio etablerade spelare, i Mark Hughes, Andrei Kanchelskis och Paul Ince. Ett ungt United inledde säsongen dåligt och kritiserades hårt. United, med Cantona tillbaka i toppform, skulle emellertid komma tillbaka och säsongen slutade med att laget vann dubbeln.

En ny ligatitel följde 1997. Ännu bättre blev det 1999, då United vann en unik trippel. Sommaren 1999 adlades Ferguson.

Sir Alex Ferguson skulle leda United till nya ligatitlar 2000 och 2001. Därmed blev han första manager att bli engelsk mästare tre år i rad med samma klubb. Han skulle upprepa bedriften 2007 till 2009.

Tanken var att Ferguson skulle sluta efter säsongen 2001/02 men han ångrade sig sent. Han ledde United till en ny ligatitel 2003 innan en ombyggnadsperiod följde.

Många började nu räkna bort Ferguson men han kom tillbaka med sitt kanske bästa lag någonsin. United vann fem ligatitlar mellan 2007 och 2013 och gick dessutom till final i Champions League tre gånger, varav det blev seger 2008.

Sir Alex Ferguson slutade efter säsongen 2012/13. Han tackade för sig som tidernas mest framgångsrika brittiska manager. Totalt vann han 48 titlar (49 om vi inkluderar skotska andradivisionen), varav 38 med som manager för Manchester United. Ferguson har en uppsjö personliga utmärkelser och rankas av många som den allra främsta managern i fotbollshistorien. Han står staty utanför Old Trafford och arenans norra läktare är uppkallad efter honom, likaså en av gatorna som leder till arenan.

Efter managerkarriären har Ferguson fortsatt varit verksam som direktör och ambassadör för United. Han drabbades av en stroke i maj 2018 och var nära döden men han återhämtade sig.

Fergie 80 år

 • Ingen är större än klubben, eller?

  Ingen är större än klubben, eller?

 • The impossible dream

  The impossible dream

 • Sir Alex - citat och roliga klipp

  Sir Alex - citat och roliga klipp

 • Alex Ferguson försvann... och kom tillbaka

  Alex Ferguson försvann... och kom tillbaka

 • Paul och Gary sitter säkert i Fergies drömelvor

  Paul och Gary sitter säkert i Fergies drömelvor

 • Grabben från Govan som knäckte Old Firm

  Grabben från Govan som knäckte Old Firm

Rekommenderad läsning

 • Thank You Sir Alex

  Thank You Sir Alex

 • The Times They Are a-Changin'

  The Times They Are a-Changin'

 • Cheer Up Kevin Keegan

  Cheer Up Kevin Keegan
  kk

Senaste artiklarna om Sir Alex Ferguson

 • Byggnadsplaner runt Old Trafford / Naalsund uttagen / Cupdatum bekräftat

  Byggnadsplaner runt Old Trafford / Naalsund uttagen / Cupdatum bekräftat

 • Kommer det bli bättre nu?

  Kommer det bli bättre nu?

 • Grannarnas trippel borde göra oss tacksamma

  Grannarnas trippel borde göra oss tacksamma

 • Derbyn vi minns

  Derbyn vi minns

 • De Gea nobbar kontraktsförslag / Sir Alex invald i Hall of Fame / Glazers stannar?

  De Gea nobbar kontraktsförslag / Sir Alex invald i Hall of Fame / Glazers stannar?

 • Böter för bråk mot Palace / Brighton flyttad / Krävs fullt fokus idag

  Böter för bråk mot Palace / Brighton flyttad / Krävs fullt fokus idag

Biografin uppdaterad i december 2021 (uppdateras vid behov).