Neil Webb

Mittfältaren Neil Webb gjorde 110 matcher och 11 mål som Manchester United-spelare åren 1989 till 1993. Han bidrog med en assist till segermålet i FA-cupfinalen 1990 och vann även Ligacupen och Cupvinnarcupen som Unitedspelare.

Neil Webb föddes i Reading sommaren 1963. Det var också i Reading som han skulle inleda fotbollskarriären. Redan som 16-åring debuterade han i a-laget och några månader senare blev han klubbens yngsta målskytt någonsin.

Sommaren 1982 värvades Webb av Portsmouth, för 87.500 pund. Det var välinvesterade pengar för klubben. Under debutsäsongen i klubben hjälpte Webb laget att vinna tredjedivisionen, och han belönades med en plats i säsongens lag. En plats i säsongens lag fick han även under sista säsongen i Portsmouth, 1984/85, då i andradivisionen.

Karriären fortsatte i Nottingham Forest, som sommaren 1985 köpte honom för 250.000 pund. När Nottingham vann Ligacupen 1989 gjorde Webb ett av målen i finalen.

Sommaren 1989 följde ett nytt klubbyte, då Webb lockades till Manchester United. Övergångssumman på 1,5 miljoner pund bestämdes av tribunal. Webb blev målskytt i sin första match som Unitedspelare, då Arsenal besegrades med 4-1 i ligapremiären 1989. Senare skulle Webb göra mål också i sin första Unitedmatch i FA-cupen, Cupvinnarcupen och Ligacupen.

Debuten lovade mycket men i september, efter bara fyra matcher som Unitedspelare, slet han av hälsenan under en landskamp mot Sverige. Först i slutet av mars var han tillbaka i spel. Då hjälpte han United att vinna FA-cupen. Han bidrog med ett mål och en assist i den första semifinalen (United vann efter omspel). Även i finalen bidrog Webb, med assist både i den första matchen och i omspelet. I omspelet assisterade han till Lee Martins segermål.

Säsongerna 1990/91 och 1991/92 var Webb mestadels ordinarie i United. Han fick emellertid finna sig i att vara oanvänd avbytare, både i Cupvinnarcupfinalen 1991 och Ligacupfinalen 1992.

Våren 1992 blev Webb petad sedan han bråkat med managern Alex Ferguson, som vägrade släppa iväg Webb för en landskamp. Det finns de som menar att det beslutet kostade United ligatiteln den säsongen.

Bråket med Ferguson blev det effektiva slutet på Unitedkarriären för Webb. Han blev förvisso kvar i United några månader till men i november 1992 återvände han Nottingham, för 800.000 pund. I nystartade Premier League fick han bara gör ett inhopp för United.

Andra sejouren i Nottingham blev inte lyckad. Han skadade hälsenan igen och missade en stor del av säsongsavslutningen 1993, då Nottingham blev degraderade. Webb spelade 21 matcher när Nottingham omedelbart studsade tillbaka till Premier League. Något ytterligare spel i Premier League blev det emellertid inte, trots att han blev kvar i klubben två år till.

Det blev en sväng till Swindon Town på lån och därefter var han på lån i Hongkongklubben Instant-Dict.

Webb skrev på för Grimsby Town 1996 men han lämnade klubben efter bara fyra ligamatcher och flyttade istället till Aldershot Town. Därefter var han spelande tränare i Weymouth i blott 70 dagar. Hans sista klubb i spelarkarriären var walesiska Merthyr Tydfil. Webb var sedan manager för Reading Town en kortare tid.

Neil Webb spelade tio pojklandskamper och tre U21-landskamper för England. Debuten i a-landslaget följde i september 1987. Han spelade EM 1988 och 1992 samt VM 1990. Totalt gjorde Webb 26 landskamper och 4 mål.

Efter fotbollskarriären har Webb framför allt jobbat som brevbärare och kurir, även om han också haft uppdrag som expertkommentator.

Spelarkaraktär

Neil Webb spelade som mittfältare. Han var spelskicklig med god vision och han bidrog med många mål och assists.

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras vid behov).

Senaste artiklarna