Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Talk of the middle of the park


Mitten i Manchester Uniteds trupp är vad den är.
Fergie har inte köpt in en färdig innermittfältare sedan Michael Carrick kom sommaren 2006 (Hargreaves kom 2007 och kanske bör räknas in, men med tanke på hans enda säsong i klubben och fortsatta karriärsval valde jag att avstå av disrespect till Owen, hans knä och klubbläkarna).
Under de sju år som gått sedan dess har Fergie kopplats ihop med i princip alla centrala spelmotorer som finns i Football Managers databas. Men han har varit stoisk och antingen köpt in några talanger (Anderson, Nick Powell) eller varit nöjd med det han har (Scholes, Giggs, med flera).
Och det är svårt att klaga på resultaten.
Det är också svårt att se Fergie ändra på sin filosofi och köpa in någon storspelare i sommar heller även om Anderson gör Paul Scholes och Darren Fletcher sällskap ut genom dörren till Aons träningsarena.
Han har ju redan ett trumfkort att spela ut.
 
Nuvarande uppställning:
Anderson, Paul Scholes, Tom Cleverley, Michael Carrick, Nick Powell, Ryan Giggs, Phil Jones (Wayne Rooney, Darren Fletcher).
Finns i bakgrunden:
Ryan Tunnicliffe, Davide Petrucci, Adnan Januzaj, Charni Ekangamene, Mats Möller D.
 
Givna i truppen i höst: Cleverley, Carrick, Powell, Giggs, Jones (Rooney).
Försvinner garanterat: Paul Scholes.
Försvinner troligen: Anderson, Fletcher.
 
En titt på de givna i höstens trupp vittnar om att risken finns att det endast finns TRE naturliga innermittfältare i laget och det är förstås åt helvete för lite. Men eftersom Fergie opererar som han gör ser han inga problem med att ha med Giggs och Jones där och i akutfall även Rooney, vilket följaktligen leder till uttalanden om att han är belåten med sin uppställning.
Men.
Michael Carrick blir 32 bast i sommar vilket ger oss endast Powell och Cleverley under de 30. Och Powell har två Premier League-matcher under bältet medan Cleverley har 55.
Att Scholes är borta tar jag för givet, hans bidrag den här säsongen har varit marginellt och han tror knappast själv att han får spela mer 13/14. Fletchers sjukdom lär också göra det näst intill omöjligt för honom att fortsätta en karriär på den här nivån. Tyvärr. För en Fletcher i superslag är en enorm tillgång.
Andersons kontrakt sträcker sig till 2015 så om Glazyrerna vill få ut lite stålar för brassen är det den här sommaren som gäller. Och till och med jag, som alltid haft ett gott öga till 25-åringen, har gett upp. Han blir inte den storspelare jag hade trott och hoppats – i alla fall inte i United.
Återväxten är inte heller förbluffande på det här området. Det finns tre spelare som eventuellt skulle kunna slå sig in i A-truppen nästa säsong:
1) Petrucci är en playmaker, 22 bast i höst, som haft alldeles för mycket otur med skador. Drog till Peterborough senast, inledde med ett drömmål och så blev han skadad igen. Ska han ta en plats i A-truppen lär han behöva göra bra ifrån sig i sommar – annars lär han skeppas iväg på lån igen. Risken finns att alla rehabmånader sinkat hans utveckling för mycket.
2) Januzaj blev 18 i februari och har redan fått beröm av Alexander: ”Adnan is a beautifully balanced player. He’s only 18 and still to grow into his frame. But he has good balance, good acceleration and he’s a very good technical player”. Han är väl den ende ur U18-laget som kan tänkas få chansen i slutet av säsongen och dessutom resa med på sommarens turné. En av de mest spännande spelarna bakom A-truppen.
3) Ryan Tunnicliffe har redan gjort debut för A-laget, men sen åkt längre och längre bort från 18-manna och hängde senast en månad i Barnsley där han gjorde två matcher. Nu tillbaka i reservlaget där han hängt ett tag. Svårt att se att han jobbar sig in som en startspelare i framtiden, men det hade jag också med Fletcher.
 

Men 2.0.
Här är trumfkortet.
Det finns förstås en möjlighet att den gamle hamnarbetarsonen kan tänka sig att skola om Rooney redan nu (om han inte säljs/vill bort igen). Rooney har själv sagt att han ser sig själv som mittfältare i framtiden och kanske kommer den framtiden snabbare än han och jag trodde. Det är förstås den ”billigaste” lösningen och tar bort ”problemet” att tvinga ut Roo på kanten eller på bänken. Dessutom öppnar det upp för ett köp av en sån som Lewandowski (eller Falcao).
Jag tror att Rooney skulle fungera utmärkt som partner bredvid Carrick i en 4-2-3-1-uppställning. Men knäckefrågan är om han är redo för det, rent mentalt? Kvalitéerna har han: bollcrossandet, tempot, tuggandet, tacklandet och mentaliteten. Dessutom skulle han kunna bli en box-till-box-mittfältare á la Scholes. Och vi ska minnas att Scholes inledde sin karriär som anfallare i United.
Men är Rooney beredd att ge upp sin roll längre upp i planen? Att skola om sig som 28-åring är inte heller bara att göra in the blink of an eye. Det lär ta åtminstone en säsong för honom att bli helt bekväm i rollen – och har han och Fergie det tålamodet?
(Skrev tidigare ett inlägg om backlinjen, vilket kan läsas här)