Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bad Boys


I går: Bästa affärerna Fergie gjort under Premier League-eran.
I dag: De sämsta.
Del 2: Bad Boys.
Här har så klart flera faktorer spelat in: Högre prislapp och mindre framgångar (typ Verón) är inte bra medan spelare som gått sönder nästan direkt (typ Dion Dublin) kommer undan – det är ju (oftast) inte Fergies fel att man bryter benet.
Samtidigt är det ju de facto så att ju sämre spelare desto högre placering här.
Facht.
15) Anderson, £15-17 miljoner, 2007.
Klurigt här, men det är ju mer ett bedrövligt köp än ett bra när du pungar ut med så mycket pengar för någon som har bidragit med så lite på sex år. Och dessutom varit så pass mycket skadad. Det återstår att se om Moyes ger honom en chans (inte troligt) eller (mer troligt) hur mycket United kan få en köpare att punga ut för honom. Får vi £10 mille är jag mer än nöjd.
14) Ashley Young, £17 miljoner, 2011.
Risken finns att han flyttas ännu högre upp på en sån här listan om några år. Så mycket pengar – så lite excitement.
13) Owen Hargreaves, £17 miljoner, 2007.
Hargreaves var en nyckelspelare när United vann dubbeln 07/08, det ska inte underskattas. Inte heller det faktum att han var en sjujäkla bra lirare med en fantastisk högerdojja. Men läkarkostnaderna adderat till övergångssumman gör inte den här affären till något som Fergie stoltserar med. Här gick jävligt många miljoner av våra spenderade pengar förlorade.

12) Erik Nevland, £1,5 miljoner, 1996.
Kostade £100,000 mer än landsmannen från Molde. Det var inte.
11) Jesper Blomqvist, £4,4 miljoner, 1998.
Okej, Jeppe vann trippeln och startade CL-finalen, men gjorde en ynka riktigt säsong i United. Han bad till och med Fergie om ursäkt för sitt skadehelvete som följde. Fergies svar: “Jesper, don’t worry. This is the nature of football. You helped us to win the Treble and we’re very grateful for that.
10) Karel Poborsky, £3,5 miljoner pund, 1996.
Poborsky var inte erbarmligt dålig. Han hade oturen att komma till ett United där David Beckham skulle göra det där målet mot Wimbledon samma höst. Men faktum kvarstår: Poborsky kom till United efter ett EM där han varit en av de allra bästa spelarna och den formen såg vi inte tillstymmelse till i United.
9) Klebérson, £5,9 miljoner, 2003.
Vann enligt Fergie VM åt Brasilien 2002.
Vann ingenting åt Fergie (inte med i truppen i cupfinalen 04) och dumpades efter två säsonger.
Spelar fortfarande, senast i Philadelphia Union.
8) Alan Smith, £7 miljoner, 2003.
Av engelsk tradition en publikfavorit tack vare sin uppoffrande stil där DET VERKLIGEN SÅG UT SOM ATT HAN TOG I FÖR ALLT VAD HAN HADE HELA TIDEN. Dock en bedrövlig tid som anfallare i United. Så pass bedrövlig att Fergie fick den bedrövliga idén att göra om Smith till innermittfältare.
Minns dock med värme 1-0 mot Roma. Hans finaste stund i Unitedtröjan.

Skapligt anfall hela vägen.
7) Massimo Taibi, £4,5 miljoner, 1999.
Det måste uppmärksammas varje gång vi tar med Taibi i någon slags lista att han blev utsedd till matchens bäste spelare i två matcher för United.
Men är man så pass dålig i övrigt är det svårt att utesluta honom här.

6) David Bellion, £2-3 miljoner.
Hur United kämpade för att få Bellion från Sunderland är beyond me.
Men han hade några skills, grabben.

5) Eric Djemba-Djemba, £3,5 miljoner.
Fick hybris och införskaffade tio bilar och öppnade 30 bankkonton när hans övergång till United blev klar.
Blev bankrutt och utsparkad från OT.
5) Diego Forlán, £6,9 miljoner.
“He came from Uruguay … med ett självförtroende som sjönk längre och längre ner i dyn.
Det här sammanfattar hans tid i United ganska bra.

4) Gabriel Obertán, £3 miljoner, 2009.
Herre min je. Egentligen bör han inte vara så högt uppe med tanke på att £3 mille 2009 är småpotatis och att Newcastle faktiskt BETALADE för att få honom, men Obertan var/är så pass dålig att han fick en plats häruppe i toppen ändå.
Inte bra på någonting. Inte på den här nivån i alla fall.
3) Zoran Tosic, £5 miljoner, 2008.
Det här har jag tagit upp många gånger, men det framstår för varje gång jag skriver det än mer som ett skämt att United värvade honom. Inte för att han var dyngdålig, utan snarare för att han aldrig fick chansen att visa om han var dyngdålig.
2) Juan Verón, £28,1 miljoner, 2001.
Jag är ju inte den som egentligen vill kalla Sebas vistelse i United ett fiasko. Men sett till den prislappen och hur mycket Fergie fick ut av honom så är det ändå ett rejält floppköp. Tack och lov kom Chelsea med £15 miljoner och löste problemet.
Det hade varit så kul om Verón lyckats. Men han var inte gjord för England även om han blixtrade till då och då, med såna här assists.

Han hade ändÃ¥ en liten poäng, Alex, med sitt utbrott mot de engelska journalisterna: “He’s a fucking great player, and you’re all fucking idiots
1) Bébé, 7,4 miljoner, 2010.
Överlägsen etta. Jag kan inte minnas att jag sett en sämre spelare i United för de pengarna. Det kan inte heller ha hänt att en så begränsad spelare har fått göra A-lagsmatcher tidigare i klubbens moderna historia.