Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

My Moyes


Sir Alex Ferguson har blivit David Moyes och allt och ingenting är sig likt.
Det har varit underligt att se en annan tjomme påstå att han är tränare för Manchester United, men det kommer nog aldrig att kännas märkligare än i kväll. Detta trots att Fergie hållit sig nästan helt utanför mediebruset och knappt synts till mer än under Wimbledon.
Han har dock tagit emot sin efterträdare i hemmet där han återhämtar sig efter höftoperationen.
”He’ll be a great mentor for me” säger Moyes.
Precis som han ska säga och precis som Ferguson ska vara.
Efter elva år i skuggan bakom den store har han nu rundat hörnet och klivit ut i en explosion av uppmärksamhet som ingen människa kan förbereda sig på.
Han har klarat det med den äran så här långt.
Mycket har sagts om David Moyes redan och mycket kommer att sägas om David Moyes denna höst. Jag kommer att ge honom mycket tid innan han får kritik här. Det är i alla fall utgångspunkten. Efter en sån massiv omställning kan det dröja lång tid – uppemot två år säger han själv – innan Moyes gjort United till sitt.
Men vi har ändå rätt att ställa krav så klart och det här är min lista.

  • Ljug inte om spelares tillgänglighet. Det blev oerhört tröttsamt att överanalysera Fergies ”han är inte redo, han är redo” varje presskonferens. Tramserier. Okej att det kan passera då och då, men varje vecka … that’s a no-no.
  • Sätt din prägel på laget, men glöm inte var du är! Det här är ingen klubb som nöjer sig med att vinna – det ska vara vackert också.
  • Därför: Spela Januzaj så ofta du kan.
  • Fortsätt att vara lika noggrann och vetenskaplig och nyfiken som du varit hela din tränarkarriär. Fergie fick alltid beröm för att han trots sin ålder hängde med i den moderna fotbollen på ett föredömligt sätt. Du är inte purung, men ändå så pass modern att du ska kunna gå i bräschen för den nya fotbollen. Gör’t.
  • Sälj spelare. Köp spelare. Det behövs för att lugna fansen, det behövs för att sparka nuvarande trupp i arslet. Det behövs inte minst för att putta upp dig ett steg till på popularitetsstegen. Nog så viktigt för dig.
  • Vinn FA-cupen, ligan eller CL inom två år. Du får den här säsongen på dig att bekanta dig. Du får inte gå två titellösa säsonger. Då får du nog inte vara kvar heller.
  • Fortsätt med dina styrkedemonstrationer som i fallet Rooney. Det gagnar dig oerhört i längden och visar att det inte går att pissa på dig eller på United.
  • Använd den där genomträngande blicken hur ofta du vill. På vem du vill.

* Om jag har de allra största förväntningarna på Shinji Kagawa kommande säsong så ligger det en annan förhoppning och gnager i bakhuvudet. En längtan efter att få se en av de mest ojämna toppspelarna i Manchester Uniteds historia under Sir Alex Ferguson prestera enbart på sin allra högsta nivå.
Det kommer aldrig att hända, men det är tillåtet att dagdrömma. För det här är vad han är kapabel till, vår 26-åring från Kap Verde. Han är i en klass för sig i Uniteds stall med yttrar.

* Och ska vi fortsätta drömma så kan vi också hoppas att Croxteth-pojken – som ju mot alla odds verkar bli kvar i en klubb han inte vill vara i – hittar sig själv igen på något sätt.
Har ni 90 minuter över innan Swansea så kan minnas hur bra han kan vara.

Om han nu kommer in i dag så är jag nyfiken på hur bortaföljet i regnet i Wales reagerar. Jag har full förståelse för om det blir burop, för som supporter har man lika stor rätt att visa sitt missnöje som man har att visa sin uppskattning. Jag hoppas dock på likgiltighet.