Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagens oro

Embed from Getty Images
Under Alex Fergusons sista år som manager skapade han – synnerligen grundligt, metodiskt och självvalt – ett vinnande lag som inte vann på det klassiska Unitedsättet; med fart, flärd och finess. Istället handlade det om hårt jobb (det gör det så klart alltid, men ni förstår), taktik och utnyttja motståndarnas brister på ett annat sätt. Visst, det kom fortfarande 5-0-överkörningar och fantasifull fotboll, men de matcherna var inte i majoritet.
Sen kom David Moyes och försökte, ja, vem vet. Det blev mycket, men det vore märkligt att påstå att det blev en statushöjning.
Under Louis van Gaal har inte själva undehållningsvärdet förändrats märkvärt, men till skillnad från under Moyes så har vi fått tillbaka det jävlaranamma som varit ett signum under Fergie. Sex raka segrar ska inte underskattas, verkligen inte, även om spelet lämnat en hel del i övrigt att önska. Så länge vi vinner är allt frid och fröjd, det är lite som att se en skitfilm med en överraskande, tänkvärd och glädjande twist på slutet.
Nu är jag dock rädd.
Inte bara för att United inte lämnat Villa Park med noll poäng sedan ett gäng blivande ligavinnande kids hängde där i augusti 1995. Nej, jag tror faktiskt att det här laget – precis som det under Moyes (när jag tänker på det så liknar de varandra ganska mycket sett till namn) – har en hel del bergochdalbane-äventyr att se fram emot. Moyes sa det, Louis van Gaal upprepar det mantrat. Det Manchester United vi kände försvann i samma ögonblick som den gamle hamnarbetarsonen tog sin hand ifrån det och det nya Manchester United lär ta sin lilla tid att sätta sig. Speciellt när vi fortfarande har alibispelare i startelvorna, en skadelista som skulle kunna vara en frukt av någon citysupportande jamaicansk voodooprästs förbannelser och dessutom vänder och vrider på siffrorna tre och fyra i den hyfsat grundläggande lagdelen längst bak.
Det finns en gräns för allt, liksom.
Alternativet är att grabbarna tränat på magiskt, som skållade tomtenissar, under veckan och på lördag går ut som ett titeljagande United och med fenomenal slaktfotboll och bara mosar det The Brand-och-Keane-lösa Villa med 9-0. Det skulle uppskattas, men det förväntas ej.
Ville bara säga det.