Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Mourinho nöjd med matchen; Herrera förmodligen borta länge; Alla måste jobba defensivt

Manchester United, eller skall vi säga David De Gea, spelade igår oavgjort borta mot Sevilla. 0-0 slutade det och United får väl av ren status ses som favoriter till att gå vidare till kvartsfinalen, men kvalitetsmässigt leder Sevilla hittills på poäng.

Vi har skrivit snackisar och spelarbetyg som vanligt, men idag väljer jag också att dirigera er till eminenta Muss-bloggen. Till stor del för att jag själv tycker det är underhållande hur jag, i snackisarna, inleder med att konstatera att en av få saker som var bra igår var resultatet samtidigt som det från bloggens sida görs en poäng av hur detta inte var ett bra resultat. Så, läs dem och se vem ni tycker är mest rätt på det.

Mourinhos presskonferens efter matchen

Som brukligt är mötte Mourinho pressen efter matchen. Han var väldigt snackig, få frågor och långa svar var melodin. Han verkar vara av åsikten att United gjorde en bra match, och i övrigt blev det mycket mittfältssnack. Översättning under videon för den som vill ha det på svenska.

Den inleds med Mourinho, men han måste ha fått en fråga i stil med ”Är du lättad?”, om vi ser till hans svar.

Nej, jag är inte lättad. Jag tycker vi avslutade matchen med mer plats än vi hade i början. Med att vara närmare att göra mål, så nej, jag tycker den enda gången vi kände oss lättade vi i slutminuterna av första halvlek, när ett par misstag i vårt possession-spel gav dem ett par bra chanser, där David gjorde bra räddningar. Och det gav den här fantastiska stadion den känslan de normalt sett har över 90 minuter.

”Men utöver det var jag aldrig lättad. Matchen var jämn, statistiken är vad den är, ibland har man 15 skott, men 13 av dem var vad jag kallar för ”statistikskott”. Så jag känner verkligen att resultatet speglar vad matchen var. Ni frågar ’är det ett bra resultat’,  jag säger att det inte är bra det är inte dåligt. Vi hade två matcher att spela, och nu har vi en match för att avgöra allt på Old Trafford. Och, helt säkert, Old Trafford saknar Champions League-slutspel. Ja förra säsongen hade vi Europa League-slutspel med det är inte samma. Tidigare år tror jag vi åkte ut i gruppspelet, så jag tror Old Trafford saknar en stor Champions League-kväll. Och det kommer de få”

Det var uppenbarligen ett stort beslut att inte starta Pogba, hur känner du att han svarade när han fick komma in istället för Herrera?

”Du vet, i min intervju före matchen med BT fick jag fyra frågor varav tre handlade om Paul. Och Paul skulle inte ens spela. Det är lite märkligt. Och jag tycker, med all respekt för er och ert arbete och jag förstår era frågor, men om jag var en av er skulle jag fråga om Manchester United-managern håller med om att Scott McTominay hade en fantastisk match, och mitt svar skulle vara ’Ja, han hade en fantastisk match. Han såg ut som en seniorspelare, han såg ut som en mogen spelare, med taktisk känsla, med ansvarskänsla, bra med boll, bra i pressen. Jag tycker Scott McTominay såg ut som en man med dussin och åter dussin matcher av Champions League-matcher när detta bara var hans andra’.

”Men jag svarar också på din fråga, jag tycker Paul gjorde en bra insats i att försöka ge laget vad jag ber laget om. Jag startade med Ander [Herrera] och med Ander och Scott tycker jag en fantastisk spelare som Banega inte var [en fantastisk spelare], för han hade inte utrymmet att vara den Banega som alla inom fotboll beundrar. Och Paul ersatte Ander och försökte ge matchen samma kvalitéer, plus hans säkerhet med bollen. Så klart tappade han bollen ibland, men han gav oss också stabilitet för vi hade en bra procentandel bollinnehav för att vara sättet vi spelade och en bortamatch mot ett bra lag som Sevilla så hade vi en bra procentandel boll. Det innebär kontroll av matchen, och jag tycker Paul hade ansvar där. Och jag är också nöjd med Matic, så jag tycker de tre mittfältarna hade bra kontroll och Paul var en del av det.”

José, tillbaka till De Geas räddning. Fortsätter han överraska dig med de räddningar han gör. 19 hållna nollor nu, han har inte haft 20 förut.

”Jag tycker de hållna nollorna beror på laget, och David. Men vi har också hållt ett par nollor med Romero i mål. Så jag tycker att laget, även med ett par misstag, försvarade bra. Och när vi gjorde misstag var David uppenbarligen där. Och det är anledningen till att han är den han är.”

Hur allvarlig är skadan på Herrera, och hur länge förväntar du dig att han skall vara borta?

”Jag tror det är en rejäl skada. Han hade en liten skada som höll honom borta de senaste matcherna, men medicingänget sa att han var 100 % redo i lördags. Vi spelade honom inte för att ge honom mer chans att arbeta och lite skydd. Men det ser ut som att han inte var helt redo.”

Ville Ander spela, sa han det själv?

”Nej, medicingänget sa att han var 100 % redo, och de sa det redan i lördags. Han tränade lördag, söndag, måndag, tisdag. Och han såg bra ut, och sättet han spelade den tid han var på planen tycker jag han visade den intensitet man bara kan ha när man är fit, när man känner sig fit. Han pressade mycket, väldigt högt. Vi startade matchen med att inte ge någon yta till Banega, pressade honom högt, och han var en av dem, Scott var den andra, och man gör bara det när man känner sig bra. Sen försöker han klacka, och klacken gav en sammandragning muskelområdet där han tidigare hade problem. Och nu måste vi bevisa att han inte var 100 % fit.”

Intervjun avslutas med att Mourinho får en fråga om Alexis Sanchez, och Mourinho (enligt mig) ganska tydligt hur han ser på fotboll. Läs svaret nedan så förstår ni.

Är Alexis en spelare som fungerar bäst med mycket taktiska instruktioner, eller bäst när han får gör sin grej och ta egna beslut?

”Jag tycker ni alla [journalister], eller många av er, är i en ny sport… När, i England, några säger att ytterspelare inte skall försvara. Nästa gång jag möter David Beckham ska jag fråga ’David, när du spelade högerytter i Manchester United och vänsterbacken anföll, stannade du och tittade på läktaren eller följde du killen?’. Och alla vet att jag inte är bästa vän med Roy Keane eller Paul Scholes, men nästa gång jag träffar dem skall jag fråga dem, ’När ditt lag förlorade bollen, tog du defensiv position eller stannade du gående på plan?’. För nu låter det som att alla spelare måste spela fritt, och när laget har bollen. Vilket jag tycker är en så korkad sak att säga. När ditt lag har bollen anfaller du, när ditt lag inte har bollen försvarar du. Det är så enkelt, men det verkar nu som att en del killar skapar en ny sport. Men jag ser inte det, för de vinnande lagen, topplagen i världen NU, inte 10, 20 eller 30 år sen – i topplagen NU jobbar alla och alla har taktisk disciplin.”

Ingen spelare i ett Mourinho-lag skall alltså förvänta sig någon gräddfil, alla skall jobba både offensivt och defensivt.

För den som missade blev Mourinho för övrigt så lycklig över en av reporterns frågor under efter match-intervjun att han gav honom en kram. Se den nedan intervjun nedan.

Några spelare efter matchen

De Gea fick prata om sin räddning (alltså Räddningen i slutet av första halvlek) med MUTV. Intervjun är precis lika exalterande som alla intervjuer vi får från MUTV, med medieperson ståendes precis bredvid för att inget av värde faktiskt skall sägas.

Victor Lindelöf gjorde en kort intervju med MUTV efter matchen också. Mittbacken pratade om att det var skönt att hålla nollan och att De Gea är världens bästa målvakt. Allt på 22 sekunder.

United på Youtube

Manchester United har skaffat sig en Youtubekanal. Första inlägget ser ni nedan, länk till sidan har ni här.

Det har redan slängts ut en del material som undertecknad inte haft tid att gå igenom. Utan att ha full koll så antar jag att det är egentillverkat material, med allt vad det innebär i form av tillrättalagda intervjuer och sådant. Men kan ändå vara värt en koll.