Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: En bra kollektiv prestation baserat på bra individuella prestationer

Manchester United FA-cupsemifinalladdade igår med bekväm 2-0-seger borta mot Bournemouth. Chris Smalling och Romelu Lukaku gjorde målen. Smalling efter fint förarbete av Jesse Lingard och Ander Herrera medan Paul Pogba och Anthony Martial låg bakom Lukakus mål.

United behöver nu bara två poäng till för att garantera en Champions League-plats till nästa säsong.

Känslan är att José Mourinho fick de besked han önskade igår och United kan nu lägga fokus på FA-cupsemifinalen mot Tottenham. Efter segern igår reste United till London, där laget idag och imorgon kommer att träna på Fulhams träningsanläggning.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var på gott humör igår och han tycker att United gjorde en utmärkt match.

”En bra kollektiv prestation baserat på bra individuella prestationer. Och de bra individuella prestationerna baserade på en fantastisk attityd. Bra bestämdhet, bra ansvarskänsla, bra vilja att vinna matchen och vara väldigt nära den första målsättningen, som är att sluta topp 4. Nu är det en poäng, maximalt två för att bekräfta det. När vi har gjort det kan vi tänka på andraplatsen och tredjeplatsen, som är positionen jag tycker att vi borde sluta på,” sammanfattade Mourinho.

Du sa inför matchen att om någon spelare skulle spela fenomenalt så spelar de på lördag. Var det någon spelare som gjorde det?

”Jag skulle inte säga fenomenalt, fenomenalt. Men de alla spelade bra, alla berättade för mig att de vill spela. Givetvis kommer jag att förändra laget, jag kommer inte att repetera det här laget. Jag lät Matic vila, jag lät Antonio Valencia vila, med målet att åtminstone ha ett par spelare fräscha. Men alla de andra sa till mig att de är här, de vill vara det.”

Herrera, Lingard och Pogba blev utbytta igår, vilket indikerar att de är tilltänkta för startelvan på lördag. Mourinho ska i Talksport ha bekräftat att Pogba kommer att starta på lördag. Valencia, Ashley Young, Nemanja Matic och Lukaku vilade igår och får förmodas vara givna på lördag. Smalling spelar alltid nu för tiden och kan också antas vara självskriven i laget.

Om det resonemanget stämmer återstår två platser att fylla, en mittback och vänsteryttern. Phil Jones kan mycket väl ha spelat till sig en plats igår, även om Eric Bailly och Victor Lindelöf kan tänkas ha andra åsikter. På vänsteryttern bör det vara fördel Martial.

Det du säger idag är nästan det motsatta mot vad du sa efter matchen mot West Brom i söndags…

”Helt och hållet.”

Tror du att din trupp har lärt sig en läxa?

”Jag pratade med dem om det. Jag tycker att vi saknar kontinuitet. Vi är många gånger inkonsekventa i vår attityd.

”Mot våra topp 5-motståndare förlorade vi inga poäng. Mot city vann och förlorade vi, mot Spurs vann och förlorade vi, mot Chelsea vann och förlorade vi. Mot Liverpool vann vi och spelade oavgjort, så vi fick en poäng från Liverpool. Mot Arsenal vann vi och har en match kvar att spela, så vi kommer inte att förlora. Så vi förlorade inga poäng i de två duellerna mot direkta konkurrenter.

”Men sedan förlorade vi tre poäng mot lag som var uppflyttade. Vi förlorade mot Huddersfield, mot Newcastle. Vi förlorade poäng mot lag som antagligen kommer att åka ut. […] Så jag tycker att vi inte hade kontinuitet och då betalar du priset.”

Är det inte väldigt mycket José Mourinho att prata om att inte förlora snarare än att prata om att vinna?

Vet spelarna nu, med bytena du gjorde, att du menar allvar?

”Förändringarna måste baseras på deras attityd, deras mentalitet. Det handlar om det. Den här säsongen var i Premier League en mycket bättre säsong för oss än förra. […] Vi är ganska säkra på topp 4, vi har stora chanser att sluta tvåa. Vi har redan fler poäng än förra säsongen. […] Men det kunde vara ännu bättre.

”Jag säger inte att vi kunde vara mästare, för Manchester city är bättre än oss, poängskillnaden visar det. Men vi behöver ha bättre kontinuitet i vårt angreppssätt.”

Det här är inget som brukar associeras med dig, inget du brukar acceptera…

”Jag accepterar det inte. Det är därför mitt ansikte fortfarande är ansiktet från i söndags och inte ansiktet från någon som vann en match. Jag lever fortfarande med känslorna från i söndags.

”Jag vet hur man vinner titlar. Ifall någon av de nya inte vet så vann jag åtta mästerskap, i fyra olika länder och tre i det här landet. Jag vet varför du vinner, jag vet varför du inte vinner.

”Okej, ingen tvekan om citys kvalitet. Under alla omständigheter skulle de vinna den här titeln, för de var det bättre laget. Men vi kunde ha tio poäng mer, utan tvekan.”

Vad tycker du om Pogbas prestation ikväll?

”Toppen, en topprestation. Topprestation. Givetvis var prestationen mot city speciell, för den kom med två mål. Men den här prestationen var på en väldigt liknande nivå. Han kan göra det. Han kan göra det.”

Paul Scholes sa att Pogbas prestation i söndags var respektlös mot dig. Vad tycker du om det?

”Jag håller inte med. Jag håller med om att det inte var en bra prestation, inte alls. Det håller jag med om.”

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg.

Howes presskonferens

Bournemouths manager Eddie Howe fick också sammanfatta matchen på en presskonferens. Howe tycker att Bournemouth skulle ha haft straff när Luke Shaw stoppade Callum Wilson. Annars tycker managern att Bournemouth var bra i den perioden av matchen och att de förtjänade att komma tillbaka till oavgjort. Därefter tycker han dock att United visade sin klass med kontringen som gav 2-0.

Smalling, Lukaku och Fellaini

Målskyttarna Chris Smalling och Romelu Lukaku fick sammanfatta segern hos BT Sport (textversion i gårdagens matchdagsblogg).

Marouane Fellaini fick prata med MUTV.

De Gea och Henderson i årets lag

Ifall ni missade det igår så fick David de Gea och Dean Henderson målvaktsplatserna i årets lag i Premier League och League One respektive. (Nedan i stort sett kopierat från gårdagens matchdagsblogg.)

Den engelska spelarföreningen PFA har nu presenterat årets lag i Premier League. Att det för många lag återstår så många som fem matcher (13 procent av totalen) tas ingen hänsyn till. Ja, själva omröstningen genomfördes ännu mycket tidigare.

Manchester United har en representant i laget, givetvis målvakten David de Gea. Att De Gea skulle ta platsen i laget var en självklarhet, då han ju faktiskt är nominerad till att bli årets spelare. Det är fjärde året i rad och femte gången totalt som De Gea tar plats i laget. Fortfarande har han en bit att vandra, då Peter Shilton utsågs till årets målvakt tio gånger, med vilket han är spelaren som har varit med i årets lag flest gånger.

De Gea var ensam Unitedspelare i årets lag. Han var dock inte ensam Unitedmålvakt att prisas. Dean Henderson fick nämligen platsen som målvakt i League One-laget. Henderson lirar den här säsongen i Shrewsbury på lån och han har gjort en utmärkt säsong.

I League One-laget noterar vi också den förre Unitedspelaren Nick Powell.

Smalling på bortaplan

Chris Smalling gjorde mål igår. Det är tredje raka bortamatchen i Premier League han blir målskytt i. John O’Shea är den enda Unitedförsvararen som har lyckats med den bedriften tidigare.

Zlatan Ibrahimovic gjorde mål i fem raka bortamatcher förra säsongen. Liam Whelan har annars klubbrekordet, då han nätade i sju raka matcher 1956.

Spelarnas glädje på Twitter

Uniteds spelare var glada igår.